באיראן חוששים כי האינטרסים של הרפובליקה האסלאמית יוקרבו על מזבח הידוק היחסים עם ארה"ב וסיום המלחמה באוקראינה בתנאים המיטיבים עם מוסקבה. מאמר המערכת של העיתון האיראני "ג'ומהורי אסלאמי" הזהיר אמש (ד') את הרשויות באיראן כי רוסיה עשויה להקריב את האינטרסים של איראן על רקע המגעים בין נשיא ארה"ב טראמפ לנשיא רוסיה פוטין סביב הסוגיה. מדובר באחד העיתונים המשפיעים ביותר באיראן, הוא נשלט על-ידי הממשל ונחשב למקורב אליו מאוד. בעבר הוא נוהל ישירות בידי האייתוללה עלי חמינאי, העורך הראשי שלו היה ראש הממשלה לשעבר, מיר חוסיין מוסאווי, וגם כיום המו"ל שלו ממונה באופן ישיר בידי המנהיג העליון.
העיתון התייחס לשיחות בין ארה"ב לרוסיה על עתיד המלחמה באוקראינה שהחלו מוקדם יותר השבוע בריאד, כאשר נציגים מממשל זלנסקי לא הוזמנו אליהן. ברפובליקה האסלאמית חוששים כי הדיונים עלולים להוביל להסכם בין מוסקבה לוושינגטון, שבו רוסיה תשיג רווחים טריטוריאליים באוקראינה, בתמורה למתן השפעה רחבה יותר לוושינגטון להגן על האינטרסים של ישראל במזרח התיכון, מה שיפגע בכוחה של איראן באזור.
"איראן תימשך לתוך המשוואה הזו לצד לבנון, סוריה, עיראק ופלסטין… ורוסיה תעצום עין לכל פעולה שארה"ב עשויה לנקוט נגד איראן", נכתב במאמר שצוטט בהרחבה על בכלי תקשורת נוספים ברחבי איראן. המאמר האשים את רוסיה בכך שלא תמכה בכוחות האיראנים בסוריה כאשר מטוסי קרב ישראליים תקפו את עמדותיהם, ואף שיתפה פעולה עם ארה"ב וישראל נגד בעל בריתה של איראן, בשאר אל-אסד, כאשר כוחות המורדים בראשות היאת' תחריר א-שאם (HTS) דהרו לעבר הבירה דמשק.

חששות דומים הובעו גם בעיתון הרפורמיסטי "שרק", במסגרת מאמר שכותרתו "האם טהראן תוקרב בעסקת טראמפ-פוטין?". העיתון קרא למנהיגי איראן להחליט במהירות האם לחדש את המשא ומתן הישיר עם ארה"ב בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, זאת חרף העובדה שהמנהיג העליון הביע התנגדות להידברות בשעה שהנשיא טראמפ מאיים על החרפת הסנקציות כנגד הרפובליקה האסלאמית. בעיתון נטען כי כל עסקה בין דונלד טראמפ לוולדימיר פוטין תשפיע קודם כל על מדינות אירופה שתומכות באוקראינה. עם זאת, הוא הודה כי מעמדה של איראן עלול להפוך לקלף מיקוח בדיונים עתידיים, בשל תפקידה של מוסקבה בהסכם הגרעין האיראני מ-2015 (ה-JCPOA), ממנו פרשה ארה"ב של טראמפ ב-2018.
במוסקבה זיהו את הלחץ האיראני ודובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, ניסה להרגיע את חמינאי. בריאיון לסוכנות הידיעות הרשמית של איראן (IRNA), הוא אמר כי השיחות של מוסקבה עם ארה"ב לא ישפיעו על יחסיה עם טהראן. פסקוב אישר כי תוכנית הגרעין של איראן עלתה בשיחת הטלפון שקיימו טראמפ ופוטין בשבוע שעבר, אך הדגיש כי זה לא היה נושא מרכזי בשיחה. "שיתוף הפעולה בין איראן לרוסיה הוא עצמאי ואינו קשור ליחסי הקרמלין עם הבית הלבן," אמר פסקוב.
לאיראן יש חלון זמן מוגבל לקבלת החלטות, שכן החתומות האירופיות על הסכם הגרעין עשויות להפעיל באוקטובר הקרוב את מנגנון ה-Snapback שיאפשר להחזיר הסנקציות של האו"ם שהוסרו במסגרת ההסכם. בשבוע שעבר, השגריר הרוסי בטהראן, אלכסיי דדוב, אמר בריאיון לסוכנות "רי"א נובוסטי" (הסוכנות הרוסית הבינלאומית למידע) כי "ללא רוסיה וסין, שום משא ומתן גרעיני לא יוכל להשיג את מטרתו", ורמז כי השתתפותן של מוסקבה ובייג'ינג חיונית לכל עסקה עתידית.
כפי שעשה מאז הפרישה מהסכם הגרעין, טראמפ ממשיך להצהיר כי הוא מעדיף להגיע להסכם עם טהראן על פני אפשרות של תקיפה צבאית, אך גם הבהיר כי אם לא תהיה התקדמות דיפלומטית, הוא לא יהסס לשקול אפשרויות צבאיות כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני. לאחרונה הזכיר בראיון ל-FOX אפשרות של תקיפה ישראלית שמידת המעורבות האמריקנית בה אינה ברורה.

בשנים האחרונות חיזקה איראן את קשריה עם רוסיה וסין בהתאם למדיניות "מבט למזרח" של חמינאי, לדידו קשרים הדוקים עם מעצמות שאינן מערביות יסייעו בפיתוחה של איראן ובהתמודדות עם הלחץ והסנקציות האמריקניות. עם זאת, שתי החברות המשמעותיות בברית האדומה ירוקה לא ממהרות לסייע לאיראן בזמן שהמשבר הכלכלי בה הולך ומעמיק. במקרה של רוסיה הענייה יותר ששרויה במלחמה קשה זה מובן יותר, אך גם סין שנהנית מזינוק כלכלי אדיר לא מסייעת ואף יתרה מכך, מיישמת סנקציות אמריקניות על מכירת הנפט האיראני.
מדיניותו של טראמפ ביחס למלחמה באוקראינה והוויתורים שנראה מוכן להציע לפוטין, ספגו ביקורת רחבה בציבוריות האמריקנית והמערבית, לרבות בקרב גורמים שמרנים שחוששים מהשלכות ביטחוניות חמורות עבור אוקראינה ובעלות בריתה האירופאיות. הביקורת מגיעה מספר ימים לאחר שסגן הנשיא האמריקני, ג'יי די ואנס, ביקר בחריפות את מנהיגי אירופה במסגרת ועידת הביטחון השנתית במינכן. מהצד הישראלי מדובר בעניין מורכב. מחד, יתכן שההתקרבות בין הצדדים תרחיק בין רוסיה לאיראן ומאידך, היא עלולה לסמן מגמה שתפגע לבסוף בישראל.
נקודת הפתיחה במו"מ כוללת הרבה ויתורים לטובת רוסיה, כאשר לפי הפרסומים אוקראינה תאבד כ-20 אחוזים משטחה והצטרפותה לנאט"ו תרד מהפרק, כאשר לפי דיווחים בממשל טראמפ שוקלים להכניס כוחות סיניים שיפקחו על הגבולות החדשים. המסר שעולה מהסכם כזה הוא שהתוקפנות משתלמת, בדיוק הפוך מנקודת המוצא הישראלית לפיה על ה-7 באוקטובר להיענות בכיבוש שטח לעזתים ולא בהסדר שיעניק להם חירויות רבות יותר. בנוסף, לצד התרחיש שבו רוסיה מתרחקת מאיראן, קיים אחד נוסף שבו רוסיה משתחררת סוף סוף מעול המלחמה הממושכת ועתה היא תוכל לחזור ולהשקיע במלוא המרץ בידידיה במזרח התיכון, איראן ואויבים נוספים של ישראל.