לפי סקר חדש שנערך על ידי הוועד היהודי האמריקני ופורסם השבוע, נראה כי רוב יהודי ארצות הברית הבוגרים שינו בשנה האחרונה את התנהגותם עקב חשש מאלימות ושנאה על רקע אנטישמי. בסוף 2024 כ־56% מהנשאלים הצהירו כי שינו את התנהגותם ב־12 החודשים שקדמו לסקר, לעומת 46% ב־2023 ו־38% ב־2022. נתון בהחלט חריג.
הנשאלים הצהירו בין היתר כי נמנעו מללבוש בגדים שחושפים את יהדותם או לענוד סמלים שעלולים לזהות אותם כיהודים. לדוגמה, שרשראות עם מגן דוד. הנשאלים בחרו גם שלא לפרסם ברשתות החברתיות תוכן שעלול לחשוף את זהותם היהודית או את עמדותיהם בנוגע לנושאים יהודיים. ועוד, הם שיתפו כי החלו להתרחק ממקומות מסוימים מחשש לביטחונם או לנוחותם כיהודים.
הוועד היהודי האמריקני ציין כי הסקר נערך כדי להבין כיצד יהודי ארצות הברית חוו את התעצמות האנטישמיות בשנה שלאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל. ובכן, התוצאות תואמות ברובם את תוצאות הסקרים האחרים, המתעדים את עליית האנטישמיות במדינה. הסקר המדובר נערך באמצעות שאלון טלפוני וספר 1,732 משתתפים, עם שיעור טעות של 3.3%.

חלק ניכר מהסקר מתמקד בתפיסות ובדאגות הציבור לגבי אנטישמיות. כמעט 8 מתוך 10 נשאלים הצהירו כי הם מרגישים במידה מסוימת פחות בטוחים בארצות הברית לאחר טבח החמאס בישראל בשבעה באוקטובר 2023, בהשוואה לעבר. 7 מתוך 10 אישרו כי היהודים פחות בטוחים היום בהשוואה לשנה שעברה ויותר מ־90% מהנשאלים סבורים כי האנטישמיות עלתה בחמש השנים האחרונות.
עוד כמה מספרים מדאיגים ביותר. כשליש מהנשאלים הצהירו כי היו יעד לאנטישמיות בשנה שקדמה לסקר. ביניהם, חלקם דיווחו כי הותקפו פיזית במתקפה אנטישמית (2%), שהותקפו על ידי הערות מילוליות (23%) או פוסטים ברשתות החברתיות (17%), שהיו קורבנות של ונדליזם או הודעות שנכתבו על רכושם האישי (6%). 78% מהאנשים שנפגעו, הצהירו כי לא דיווחו לרשויות על המקרה.
"האנטישמיות הגיעה לנקודת שיא בארצות הברית", אמר טד דויטש, מנכ"ל הוועד היהודי האמריקני, בהודעה לעיתונות. "היום היא מאיימת על תחושת החופש של היהודים האמריקנים ומטילה צל מטריד על החברה שלנו כולה. זהו רגע שבו מנהיגים בכל רחבי ארצות הברית צריכים לפעול כדי להגן על היהודים – ועל אמריקה – מפני עליית האנטישמיות".

המגמה הקשה הזו לא ייחודית לארצות הברית, אלא מתכתבת עם המציאות הלא פחות קשה ברחבי אירופה, באוסטרליה ובקנדה. כפי שסוקר בהרחבה, לפני שבוע בלבד שני אנשי צוות רפואי בבית החולים בנקסטאון בסידני הושעו לאלתר לאחר שתועדו בסרטון שהפך לוויראלי ברשת מאיימים על חיי מטופלים ישראלים ומודים ברצח מטופלים יהודים.
כן, המדינה הרחוקה בגלובוס הפכה בשנים האחרונה לאחת האנטישמיות ביותר בעולם. אחרי השבעה באוקטובר, המצב רק הלך והתדרדר עד שאירועי האלימות כלפי הקהילה היהודית המקומית הפכו לעוד ידיעה שולית בסדר היום הציבורי. בית כנסת הוצת, גן ילדים יהודי הושחת, גרפיטי אנטישמים רוססו על מבנים יהודים. ואוסטרליה כמנהגה נוהגת.
במונטריאול שבקנדה, צלב קרס ברוחב של כמטר צויר ביום שבת האחרון על קירות בית הכנסת "טמפל עמנואל" בווסטמאונט. ראש עיריית מונטריאול, ולרי פלנטה, גינתה את התקיפה והצהירה כי "המשטרה חוקרת את האירוע, אך התקפות כאלה אינן מקובלות בעיר שלנו. כולנו חייבים להתאחד ולגנות כל ביטוי של אנטישמיות". מעט מדי, מאוחר מדי?

גם יהודי לונדון חוו תקרית אנטישמית קשה השבוע. ביום ראשון אחר הצהריים, באחד מהמרכזים היהודים הידועים ביותר בעיר, גולדרס גרין, גבר דובר ערבית היכה באלימות את הלקוחות שיצאו ונכנסו מחנות יהודית. וזו לא הפעם הראשונה שתושבי גולדרס גרין חווים אירוע אנטישמי. ב־2023, ממש ימים ספורים לאחר השבעה באוקטובר, מסעדה כשרה בשכונה הותקפה באלימות.
במרחק שעתיים טיסה מלונדון, בלב בירת גרמניה, התקיים ביום חמישי האחרון פסטיבל הסרטים הבינלאומי היוקרתי. האירוע החגיגי התקיים השנה באקלים של מתח חסר תקדים. בזמן שאור הזרקורים האיר את השטיח האדום, רחובות ברלין התמלאו במפגינים פרו פלסטינים שהשמיעו ביקורת מקוממת על ישראל תוך שימוש במילים כמו "רצח עם", "טיהור אתני", "עקירה בכפייה" ו"שואה".

ולסיום, גם באיטליה, לפי הדו"ח האחרון שפרסם מצפה האנטישמיות של מרכז התיעוד היהודי העכשווי CDEC, בשנת 2024 חלה עלייה חדה בתקריות אנטישמיות במדינה לעומת 2023, שבעצמה כבר רשמה עלייה מדאיגה ביותר. בעקבות 1,384 דיווחים שקיבל המרכז, 877 מקרים אושרו כאנטישמים באופן מובהק. הדו"ח גם מדגיש את השימוש החדש והמעוות במונח "ציונות".
ובכן, עבור האיטלקים, המילה "ציוניות" איבדה את משמעותה המקורית והפכה למילה נרדפת ל"קולוניאליזם". על פי הדו"ח, "ציוני" (עם וריאציות מילוניות מרובות כמו נאצי־ציוני וציוני־סופרמטיסט) הפך בשנה האחרונה למונח הנפוץ ביותר כדי לתאר יהודים, מפני שמונע מהאשמה באנטישמיות. הרי אם לא מתייחסים לדת אלא ללאום, כל אמירה הופכת לכאורה מגזענית לפוליטית. טריק אנטישמי מוכר היטב.