תוכניתו של הנשיא דונלד טראמפ להעביר את הפלסטינים מרצועת עזה וליצור "ריביירת נדל"ן" במזרח הים התיכון עוררה מרוץ אזורי למציאת חלופה, כאשר מנהיגים ערבים עמלים על הצעה שנועדה להזרים מיליארדי דולרים לשיקום המובלעת, כך לפי גורמים המכירים את התכנון.
מנהיגים מירדן, מצרים, ערב הסעודית, איחוד האמירויות וקטאר נפגשו בבירת סעודיה, ריאד, ביום שישי, כדי לדון בפרטי התוכנית פחות משלושה שבועות לאחר שטראמפ הציג את הצעתו שארצות הברית "תיקח את השליטה" על עזה ותעביר את תושביה.
לפי התוכנית הערבית המתהווה, ממשל טכנוקרטי פלסטיני ישלוט בעזה והוא יקבל מימון משמעותי שישמש לשיקום הרצועה שבה רוב האוכלוסייה בת 2 מיליון התושבים נותרה ללא קורת גג, כך אמרו חמישה גורמים הבקיאים בדיונים.
"ההצעה של טראמפ כל כך מופרכת ומעליבה עבור רבים במזרח התיכון, שהיא בוודאי לא יכולה להתממש. זה כאוס מוחלט", אמר הסנאטור ריצ'רד בלומנטל (דמוקרט מקונטיקט), ששוחח עם מנהיגים אזוריים, כולל מלך ירדן עבדאללה השני, עמו נפגש השבוע באתר הנופש עקבה שסמוך לים האדום. "התוכנית הערבית תשאף להציג הצעה מציאותית לשיקום עזה ללא פינוי בכפייה וללא השתלטות של ארצות הברית", אמר בלומנטל בראיון טלפוני.

הקוים הכלליים של התוכנית הערבית – אשר הם מקווים לסיים את גיבושה לקראת פסגת החירום בנוכחות נציגי 22 המדינות החברות בליגה הערבית שתתקיים ב-4 במרץ – "מתבהרים", אמר בלומנטל. אך הוא הוסיף כי נותרו מכשולים משמעותיים, כולל הצורך בהשגת קונצנזוס ערבי וקבלת תמיכה מצד ארצות הברית וישראל.
ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הצהיר כי ישראל "מחויבת" לתוכניתו של טראמפ ותיאר אותה כ"חזון נועז" עבור עזה. ההצעה זכתה גם לאישור נלהב מצד פוליטיקאים מהימין בישראל, אשר דוחפים להתנחלות בעזה ולסיפוח הרצועה. אך מדינות ערב מקוות לגייס תמיכה לתוכניתן באמצעות שימוש בפנקסי הצ'קים שלהן. הערכה חדשה של האו"ם קובעת כי עלות שיקום עזה לאחר 15 חודשי לחימה עשויה להגיע ל-50 מיליארד דולר. הסכום המדויק שיוצע על ידי הערבים "עדיין בבחינה", אך ההצעה צפויה לכלול סכום משמעותי, אמר האקדמאי האמירתי עבדולחאלק עבדאללה, עמית מחקר אורח באוניברסיטת הרווארד.
"המספר חשוב משום שהם יודעים שנשיא ארצות הברית הוא איש עסקים, הוא אוהב מספרים, והם סבורים שהוא עשוי להשתכנע כשיראה את המיליארדים האלה", כולל הזדמנויות בנייה עבור חברות אמריקאיות, אמר. ראש ממשלת מצרים, מוסטפא מדבולי, אמר השבוע כי לחברות בנייה אזוריות, כולל במצרים, יש את היכולת לבנות 300,000 יחידות דיור בתוך שלוש שנים.

הצעות אחרות שנשקלות נראות כמכוונות לשמור על העניין של טראמפ בהשקעות כלב ליבה של עתידה של עזה. אחת מהן, מקבוצת אל חבטור, קונגלומרט אמירתי, מפרטת גישה הדרגתית שתבסס ביטחון בשטח ותעבור מדיור חירום לפיתוח מחדש תוך 18 חודשים.
מדינות ערב יודעות שהן מחזיקות בקלף מיקוח בכך שהן "הכספומטים" של השיקום, אמר בריאן קטוליס, עמית מחקר בכיר במכון המזרח התיכון. עם זאת, "התנגשות תפיסות העולם", בין ישראל וטראמפ מצד אחד לערבים מהצד שני, נותרת נקודת מחלוקת עיקרית, הוסיף.
במהלך ביקורו בוושינגטון החודש, ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, חייך בעומדו לצד טראמפ בזמן שהנשיא הציג את תוכניותיו ל"לקיחת שליטה" אמרינית על עזה. "המכשול הגדול הוא האם כל המהלך יתקבל על ידי טראמפ, וכמובן, האם הוא יתקבל על ידי הממשלה הישראלית הנוכחית", אמר קטוליס על התוכנית הערבית.
השלב הראשון של התוכנית הערבית מתמקד בשיקום אזורים שלא נחרבו לחלוטין, אך מנהיגים ערבים מוכנים לפתוח את הארנקים שלהם רק אם ייושמו גם מרכיבים פוליטיים וביטחוניים נוספים בתוכנית, אמר הסנאטור כריס ואן הולן (דמוקרט מרילנד), שנפגש לאחרונה עם שרים ממצרים, ערב הסעודית, קטאר וירדן כדי לדון בתוכניות המתפתחות. "זהו איזון עדין משום שכל שלושת המרכיבים הללו צריכים להתחבר", אמר.
הוועדה הטכנוקרטית שתוכננה לנהל את עזה במסגרת התוכנית הערבית לא תכלול את חמאס, השולט בעזה כמעט שני עשורים ואחראי למתקפת 7 באוקטובר 2023 על ישראל. "שני העקרונות המנחים העיקריים בצד הממשלתי הם שלחמאס לא יהיה תפקיד שלטוני בעזה, ושתהיה אחדות פוליטית עם הגדה המערבית", אמר ואן הולן, והוסיף כי מדינות ערב רוצות שלרשות הפלסטינית, הגוף השולט בגדה המערבית, תהיה מידה מסוימת של השפעה על המבנה המנהלי.

מנהיגים ערבים, כמו ממשלים אמריקניים קודמים, תומכים מזה זמן רב במסלול ברור לפתרון שתי מדינות, נתיב שנתניהו התנגד לו שוב ושוב, יחד עם כל שליטה של הרשות הפלסטינית בעזה. "להתמודד עם הדילמה הזו זו משימה גדולה בשלב זה", אמר ואן הולן.
שני גורמים שהתעדכנו בפרטי התוכניות, שדיברו בעילום שם בשל רגישות ההצעות שעדיין בתהליך גיבוש, הדגישו כי הממשלה הטכנוקרטית מיועדת להיות גוף "זמני" שיפקח על השיקום ותישאר במקום רק עד שניתן יהיה לקיים בחירות.
בעוד רבים בבירת איחוד האמירויות, אבו דאבי, ובריאד נותרו מתוסכלים מכך שלא קיבלו הודעה מראש לפני שטראמפ הציג את תוכנית פינוי עזה, הם גם מכירים בכך שהגישה של נשיא ארה"ב הצליחה להמריץ את מדינות ערב לפעול, אמרו הגורמים. "טראמפ טרף את הקלפים, וזה אילץ גורמים אחרים להתחיל לשאת בנטל", אמר אדם המכיר את דרך החשיבה של המנהיגות האזורית. אחרים באזור מציינים הקבלות להצהרות של טראמפ על אוקראינה שעוררו פגישות חירום של מנהיגים באירופה. אך ואן הולן אמר שהוא גם חושש שהתוכנית של טראמפ פגעה בסיכויים להשגת הסכם. "מעבר לכך שמדובר בהצעה מקוממת בפני עצמה, היא גם חיזקה את הימין הקיצוני והקשתה עוד יותר על השגת הסדר כולל", אמר.
התנגדות חמאס מהווה מכשול נוסף לכל תוכנית, כמו גם השאלה הסבוכה: מי יהיה אחראי על הביטחון בעזה. חמאס עדיין מחזיק בנשק, בעוד שוואקום ביטחוני הוביל לעלייה בפעילות כנופיות פליליות. "עדיין יש דרך ארוכה, מאתגרת ומורכבת, גם אם מנהיגים ערבים יציגו תוכנית ריאלית", אמר בלומנטל, והוסיף כי עבדאללה היה "בעל ראייה מפוכחת וריאליסטית מאוד" בתפיסתו.
אך למרות שהפערים נותרו רחבים, גם טראמפ וגם נתניהו מעוניינים בהסכם נורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל, וכן בשימור קואליציה אזורית נגד איראן, בעוד ישראל שוקלת תקיפה נגד תוכנית הגרעין של טהרן. "יש הזדמנות פז לישראל להשתלב באזור ולהגשים את חלומותיה הפרועים ביותר", אמר קטוליס.
בעוד שההצעה הראשונית של טראמפ לרוקן את עזה מתושביה עוררה זעם בערב הסעודית, הקשרים ההדוקים בין שתי המעצמות הופגנו השבוע בבירור. טראמפ הופיע בפסגת השקעות סעודית במיאמי לאחר שבחר בריאד לארח שיחות לסיום המלחמה באוקראינה. הסיקור בתקשורת הסעודית היה נלהב. "ערב הסעודית הצליחה בכל החזיתות", הכריז טור דעה בעיתון אשרק אל-אווסט מאת טארק אלחומייד, העורך לשעבר של העיתון.
בנאומו בפסגה במיאמי ביום חמישי, סטיב ויטקוף, שליחו המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, התייחס לעזה ונראה כי נסוג מחלקים מתוכנית הנשיא שעוררו דאגה, באומרו כי חלק מהצהרותיו של טראמפ הובנו לא נכון. רמת ההרס כה חמורה, כך אמר, שתוכנית פיתוח לחמש שנים "אינה אפשרית מבחינה פיזית". "זה לא אומר שאנחנו בעד תוכנית גירוש", אמר. "זה אומר שהנשיא רוצה לזעזע את דרך החשיבה של כולם".
ויטקוף אמר כי מנהיגים ערבים שוקלים כעת פתרונות חדשים לשיקום עזה, רעיונות ש"אנשים מעולם לא היו שוקלים, ואני חושב שזה דבר טוב".