הבוקר (ב) יכנס לתוקף סכסוך העבודה עליו הכריז יו"ר ארגון המורים רן ארז בשבוע שעבר. לפי העיצומים אין לקיים בחינוך העל יסודי כל פעילות מכל סוג שהוא אחרי השעה 15:30, סיום יום הלימודים. אין לקיים כל פעילות מכל סוג שהוא מחוץ לכותלי ביה"ס כגון: טיולים, מסע ישראלי, סיורים, הצגות וכד'.
באיגרת למורים הסביר כי "ציבור המורים העי"ס נמצא בשלב קריטי של ביצוע הסכם העבודה הקיבוצי". לטענת ארז "משרד האוצר, משרד החינוך והבעלויות לא מכבדים ולא מבצעים את ההסכמות שהושגו וההסכם שנחתם לא מבוצע ככתבו וכלשונו.
ייתכן שהדבר נעשה בכוונה, ייתכן שנעשה מחוסר הבנה או שההוראות שמשרד החינוך הוציא למעסיקים אינן ברורות ואינן מובנות לפקידי כוח האדם והגזברים. מכל מקום, חמישה חודשים אחרי תחילת שנת הלימודים וחתימת ההסכם, סעיפים משמעותיים לציבור המורים עדיין אינם מתבצעים. לכן נאלצנו להכריז סכסוך עבודה החל מיום שני 24.2.25".
ארז הוסיף לאיגרת דוגמאות לסעיפים בעייתיים:
"1. סירוב לאפשר למורים המלמדים בבתי"ס הפועלים 5 ימים בשבוע, לבצע 5 שעות שהייה בבית ולסדר את עבודתם במקרה של לימודים ב-4 ימי עבודה בשבוע.
2. אי תשלום 16% גמול ריכוז מקצוע למורה שמרכז מקצוע גם בחטיבת ביניים וגם בחטיבה עליונה, אם תנאי ריכוז המקצוע קיימים בכל חטיבה בנפרד.
3. פגיעה בתנאי עבודתם והעסקתם של מורים באמצעות דיווחים פיקטיביים ורטרואקטיביים על היקפי העסקתם וניכוי שכר ממשכורות מורים על לא עוול בכפם.
4. פגיעה בתשלום תוספת משרת אם למורות אם שמלמדות 100% משרה.
5. פגיעה בשכר עבודה למורים המלמדים במסגרת 2 הרפורמות, עוז לתמורה ואופק חדש.
6. אי תשלום גמולי בגרות למורים המקבלים שכרם ממשרד החינוך.
7. אי הפחתת מספר שעות העבודה של מורים המקבלים שכרם ממשרד החינוך והמלמדים בחטיבה עליונה".
ביום שישי מרכז השלטון המקומי הגיש עתירה לבית הדין הארצי לעבודה נגד עיצומי ארגון המורים וביקש להוציא צווי מניעה נגד עיצומי ארגון המורים. הבקשה הוגשה בשם מרכז השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי, עיריית תל אביב-יפו, עיריית ירושלים עיריית חיפה ומדינת ישראל.
משרד האוצר. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
בעתירה נטען כי העיצומים ננקטים בניגוד להסכמים הקיבוציים עליהם חתם הארגון רק בספטמבר האחרון, וחרף העובדה שהארגון מחויב לשקט עד 31.8.28, ועלולים לפגוע משמעותית בשגרת הלימודים של מאות אלפי תלמידים.
בתקופה זו, שבה נדרשת יציבות חינוכית וחברתית עבור בני הנוער, קיום שגרה לימודית סדירה הוא קריטי לבריאותם הנפשית, לרווחתם ולהתמודדותם עם האתגרים הנוכחיים.
מרכז השלטון המקומי פועל בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת להבטיח כי הארגון יעמוד בהתחייבותו בהסכם ולהבטיח שנת לימודים סדירה ומלאה. אנו מקווים כי בית הדין יאפשר את המשך הלימודים כסדרם.
אמש ארגון מנהלי בתי הספר "מנהיגים" הצטרף למרכז השלטון המקומי בדרישה להוציא צווי מניעה לעיצומים הללו ומסר: "פעם אחר פעם אנחנו מזועזעים מהניתוק בין ארגון המורים והעומד בראשו לבין הצרכים של תלמידי ומורי ישראל. אחרי שנה בה אלפי תלמידים נתלשו מבתי המגורים שלהם ומבתי הספר, שבוע לפני שתלמידי הצפון אמורים לחזור לכיתות – רן ארז מכניס את מערכת החינוך לכאוס ובוחר שוב לפגוע בתלמידים. גם מרבית המורים עצמם כבר נבוכים ולא יודעים נפשם, בושים במי שמייצג אותם לכאורה. כמנהלות ומנהלים שעוסקים מדי יום בשיקום הקהילות שלנו ובאיחוי הקרעים – אנחנו שותפים למאבק של המורים לתנאים טובים יותר שתואמים את העבודה הקשה שלהם, אבל זו אינה הדרך. רן ארז מצא סיבות מגוחכות לטלטל בגינן את המערכת, וויתר במשא ומתן על דברים חשובים הרבה יותר- כמו לדאוג למנהלים ולבעלי התפקידים במערכת. הבחירה הנוראית להכריז על עיצומים בתקופה כה קשה למדינה מעידה אף היא על כך שרן ארז אינו רואה אף אחד מלבד עצמו".
תגובת משרד האוצר שנמסרה עם ההודעה על העיצומים: "רן ארז מכריז על סכסוך עבודה זה כמו שידור חוזר של סברי מרנן – אותו סיפור מעייף, שוב ושוב. למרות ההסכם הברור שעליו חתם, הוא בוחר שוב לערער את היציבות ולגרור את מערכת החינוך למשבר מיותר ובהתראה קצרה המראה על חוסר רצון כלשהו להידברות.
אנו נפעל בכל האפשרויות העומדות לרשותנו לשמור על היציבות ולהבטיח את המשך פעילותה המלאה של מערכת החינוך, כדי שלא נצטרך לחוות שוב את השידור החוזר הזה".