צוות הפעולה מטעם ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) למאבק בחרמות אקדמיים מפרסם היום את הדו"ח החצי שנתי שלו, הסוקר את פעילות החרם האקדמי נגד ישראל עד פברואר 2025.
הדו"ח מצביע על התעצמות בפעילות החרם האקדמי נגד ישראל במחצית השנה האחרונה וזאת ביחס לתקופה שלאחר ה-7 באוקטובר. מהדו"ח העדכני עולה עלייה בתלונות על חרם אקדמי וגידול של 66% במספר התלונות שהתקבלו על חרם אקדמי, בהשוואה לדו"ח הקודם אשר כיסה את התקופה מאוקטובר 23 עד לאוקטובר 24.
עוד עולה כי במהלך תקופת הדו"ח, המדינות המובילות במספר הדיווחים על חרם אקדמי כלפי ישראלים היו ארה"ב, בה נרשמו כ- 70 דיווחים, עלייה של 100% ביחס לדו"ח הקודם; בבלגיה נרשמו כ- 60 דיווחים, עלייה של 50%; בספרד נרשמו כ-45 דיווחים, עלייה של 125%; באנגליה נרשמו כ- 40 דיווחים, עלייה של 60%; בהולנד נרשמו כ- 40 דיווחים, עלייה של 100%. באיטליה ובקנדה נרשמו כ- 20 דיווחים כל אחת, עליה של 33% ו-100% בהתאמה.
הדו"ח מצביע על עלייה בתלונות בשלושה תחומים עיקריים: פגיעה בשיתופי פעולה בין-מוסדיים, פגיעה בשיתופי פעולה אישיים כמו השתתפות בקבוצות מחקר, וכן צמצום ההשתתפות של חוקרים ישראלים בכנסים אקדמיים ,הרצאות וכד'. כמו כן, מציין הדו"ח קושי בפרסום מאמרים על ידי חוקרים מישראל, הימנעות מהערכת עמיתים, ירידה בהשתתפות בכנסים אקדמיים הנערכים בישראל והפרעות בקריאות אנטישמיות ואנטי ישראליות בהרצאות בחו"ל.

עוד עולה מהבדיקה שביצע הצוות כי ישנה נחישות רבה של הארגונים הפרו-פלסטיניים בקמפוסים להמשיך את הקריאות לחרם ו-BDS על אוניברסיטאות וחוקרים ישראלים, כולל נוכחות חזקה מאוד ברשת. חרף הקריאה להפסקת אש, ארגונים אלה מגבירים את פעולותיהם. צוות המאבק מנטר באופן שוטף את הנעשה ברשתות החברתיות של ארגוני החרם, כדי לקבל תמונת מצב מקיפה על הלך הרוח והעוינות כלפי ישראל, מעביר מידע בזמן אמת, ומאפשר להיערך בשלבים מוקדמים של אירועי חרם לבלימתם או מניעתם.
הצוות מציג בדו"ח גם מקרים בהם בוצעו פעולות משמעותיות כנגד מקרי חרם בולטים, כמו טיפול במקרים של ניתוק הקשרים האקדמיים עם כלל האקדמיה הישראלית מצד אוניברסיטת גנט בבלגיה; מאבק בהחלטת איגוד הסטודנטים לרפואה IFMSA להשעות ובהמשך לסלק את האיגוד הישראלי ולפגוע בתוכניות חילופי סטודנטים ועוד. כמו כן, הצוות עובד בזירה המשפטית עם משרד עורכי דין מוביל בבריסל המסייע בטיפול משפטי מול מוסדות ספציפיים באירופה, וכן יצר שיתוף פעולה עם אקדמאים וקהילות בחו"ל לבניית קואליציות. פעילות זו הניבה עד כה את יצירתם של תקדימים משפטיים חיוביים.
צוות המאבק מזהיר כי תופעת החרם האקדמי לא צפויה להיעלם, ויש להיערך להתמודדות ארוכת טווח, ומציע פתרונות שונים.
פרופ' דניאל חיימוביץ, נשיא אונ' בן-גוריון ויו"ר ור"ה: "חרמות אקדמיים פוגעים בעקרונות הבסיסיים של חופש אקדמי וחופש המחקר המדעי. המדע והמחקר האקדמי צריכים לגשר על פערים תרבותיים ופוליטיים, לא להעמיק אותם. האוניברסיטאות הישראליות מחויבות למצוינות אקדמית ולשיתוף פעולה בינלאומי, והן מהוות דוגמה לחברה פלורליסטית שמקדמת דיאלוג ומחקר משותף והוכיחו יכולת לקיים גיוון אמיתי בקמפוסים שלהן. הטלת חרם על חוקרים ומוסדות ישראליים, רק בשל היותם ישראלים, מהווה אפליה פסולה, ומזיקה לא רק למדע הישראלי אלא למדע העולמי כולו"
עמנואל נחשון, ראש צוות הפעולה מטעם ור"ה למאבק בחרמות האקדמיים, מסר עם פרסום הדו"ח: "הדו"ח הנוכחי מצביע על החרפה בפעילות החרם האקדמי נגד ישראל בחצי השנה האחרונה ויותר מכך – קצב החרמות אף גבר מאוד ביחס לשנה הראשונה שלאחר ה-7 באוקטובר. המאבק בחרם, קריטי לשמירה על חופש המחקר האקדמי ושיתוף הפעולה הבינלאומי. עלינו להמשיך לפעול בנחישות, תוך שיתוף פעולה עם גורמים שונים בארץ ובעולם, כדי לצמצם את השפעות החרם ולשמור על מעמדה של האקדמיה הישראלית כחלק בלתי נפרד מהקהילה המדעית העולמית למען חוסנה וביטחונה של מדינת ישראל".