לפי דיווחו מהבוקר (ג') של הטלגרף הבריטי, נראה כי איראן מצפה למתקפה ישראלית מיידית על מתקני הגרעין שלה, והעלתה בהתאם את רמת הכוננות והמוכנות באתרים הרגישים ביותר ברחבי המדינה. "המשטר מצפה למתקפה כל לילה", נכתב בכתבה המדוברת שעוררה עניין רב בעולם ובפרט במזרח התיכון. "כשהידיעה התפרסמה הייתי בכנס, והיא נפלה עליי כרעם ביום בהיר", מספר בריאיון למקור ראשון בני סבטי, חוקר איראן במכון INSS, ממקימי דובר צה"ל בפרסית ויועץ לסדרה "טהרן" המשודרת בכאן 11. "אני מופתע מאוד, לא ברור לי מאיפה הפרסום הזה מגיע".
לדברי החוקר, הידיעה של הטלגרף לא מתכתבת בשום צורה עם האסטרטגיה הצבאית והפוליטית של ישראל. "ממשלת ישראל אמורה להיות מתואמת עם הממשל האמריקני – במיוחד בעידן טראמפ. אם נשיא ארצות הברית הבטיח לקיים שיחות עם המשטר, ישראל לא תפעל אחרת", הוא אומר. "ישראל היא לא כמו חמאס, שבוגד בשותפות ויוצא להרפתקאות לבד. מה שחמאס עשה עם שאר ציר הרשע בשבעה באוקטובר, ישראל לא תעשה לעולם. בניגוד לארגוני הטרור, מדינות דמוקרטיות מתואמות ביניהן – ואיראן אמורה לדעת זאת. אם לא, זאת מיסקלקולציה בכל הנוגע ליחסים בין ישראל לארצות הברית".

ובכן, ייתכן והידיעה שפורסמה על ידי הטלגרף הבריטי אכן לא מתכתבת עם האסטרטגיה הצבאית והפוליטית של ישראל בכל הנוגע לסוגיה האיראנית, אך היא לא תלושה מהמציאות. בסוף חודש אוקטובר האחרון, עיתון הניו יורק טיימס האמריקני דיווח כי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי הנחה להיערך למלחמה עם ישראל, ולהתכונן להגיב על התקיפה המתוכננת שלה בהתאם לחומרתה. "אני חושב שלהיערכות האיראנית יש מטרה פוליטית פנימית שלא בהכרח קשורה לישראל, אלא פונה דווקא לעם האיראני ולדעת הקהל בתוך המדינה", מבקש להדגיש בני סבטי.
"המשטר די בפאניקה", ממשיך החוקר". "הוא כבר שלושה חודשים מקיים תרגילים כדי לשדר הרתעה. אבל למי? אני סבור כי, לשם שינוי, המסר מופנה הפעם כלפי פנים ולא כלפי חוץ. המשטר מנסה לגייס את הציבור שאיבד בו אמון במהלך השנה האחרונה. הרי המצב הכלכלי והציבורי קשה מאוד באיראן. משרדי הממשלה ובתי הספר בכל רחבי המדינה סגורים שלושה ימים בשבוע, כל שבוע. אין מים, אין חשמל. המדינה כשלה לגמרי. לכן, אם המשטר יצליח לשכנע את כולם שהסכנה מתקרבת, שישראל מאיימת שוב על קיום המדינה, הציבור יהיה הרבה יותר נכון לתמוך ולשתף פעולה איתו".

וזה לא הכול. סבטי מאמין כי התחייבותו של הנשיא האמריקני הנכנס למשא ומתן עם משטר האייתולות, היא זו שמונעת תקיפה ישראלית באיראן. "כבר ראינו את התחכום הישראלי, אין פה בכלל שאלה של יכולת", הוא מוסיף. "בתקיפה הראשונה, צה"ל הגיע לעין של מערכת ההגנה האיראני והפך אותה לעיוורת. זה נזק עצום. בפעם השנייה בכלל, צה"ל חירב את מערכת ההגנה של המשטר. גם מבחינת המודיעין וגם מבחינת הביצוע, ישראל עשתה דברים שאני לא חושב שהממשל האמריקני יכול היה לעשות. כל מי שאומר אחרת, או שהוא לא מבין או שהוא משרת את האינטרס האיראני".
החוקר חושף מה באמת עוצר את צה"ל מפעולה נרחבת על אדמת איראן. "מבחינה צבאית, ישראל בהחלט יכולה לחרב את המשטר תוך שעתיים", הוא טוען. "עם זאת, היא לא תוקפת ולא תתקוף כי היא מחויבת לקשר העמוק עם ארצות הברית. למעשה, עד שטראמפ לא יצא באמירה שהמשא ומתן נכשל, ישראל לא תשנה את יחסי הכוחות". יתרה מכך, לדברי סבטי ייתכן וההיערכות האיראנית היא רק אסטרטגיה לזירוז השיחות עם טראמפ. "זה חלק מהתרבות האיראנית, לאיים כדי לעורר בך עניין. במקרה הזה, זו קריאה חיובית – קריאה ליחס ולתשומת לב. קריאה לשבת לשולחן המשא ומתן", הוא משער.

באשר לסוגיית הזמן, כלומר מתי כבר לא ניתן יהיה למנוע עימות צבאי בין ישראל לאיראן, בני סבטי מדגיש כי השאלה הזו מטרידה את המשטר הרבה יותר מאשר את ישראל ואת ארצות הברית. "לא נהוג בתרבות המערבית לדבר על טווחי זמנים, אבל בתרבות האיראנית הכול קורה על ציר הזמן", הוא מספר. "בראייה לטווח הארוך, אין ספק כי איראן עדיין מתכננת להשמיד את מדינת ישראל. היא עדיין מאמינה שזה יקרה, שבסוף היא תנצח. בטווח הקצר, המציאות נראית אחרת. בטווח הקצר המשא ומתן עם טראמפ בהחלט יכול להתגלות כאפקטיבי לישראל ואף לנשות את המאזן האסטרטגי במזרח התיכון".
פעם נוספת, נדמה כי בחירתו של המועמד הרפובליקני לנשיאות האמריקנית הועילה למדינת ישראל ולביטחונה. "טראמפ תיקן את המשוואה שנוצרה לאחר השבעה באוקטובר, ובגדול", אומר סבטי. "הוא לקח אותנו אחורה, לימים הטובים שבהם איראן הייתה באמת מורתעת. שהיא לא איימה לתקוף, אלא הייתה עסוקה בלהגן על עצמה. המשטר של שנת 2021, שלא היה חושב בכלל לתקוף את מדינת ישראל פעמיים, כפי שעשה רק בשנה האחרונה. מדוע? פשוט. טראמפ הוא זה שחיסל את קאסם סולימאני, המוח שמאחורי המשטר. לכן, מילתו של טראמפ נלקחת ברציניות יתרה".