תביעה שהגישו שלושה חטופים חושפת רשת תעמולה של חמאס בארה"ב

בתביעה שהגישו אלמוג מאיר ג'אן, אנדריי קוזלוב ושלומי זיו טענו שמחבל החמאס שהחזיק בהם פרסם כתבות בעיתון אמריקני שהציג אותו כ"כתב העיתון בעזה" - כל זאת בזמן שהוא שובה את השלושה

אחד משלושת התובעים. שורד השבי אנדריי קוזלוב בכיכר החטופים בת"א. צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

You have access.

אלמוג מאיר ג'אן, אנדריי קוזלוב ושלומי זיו, שנחטפו ב-7 באוקטובר וחולצו יחד עם נועה ארגמני ב-8 ביוני במבצע צה"לי, תובעים עמותה אמריקנית בשם "People Media Project" בטענה שהפיץ את תעמולת חמאס בארה"ב וסייע לארגון הטרור בתיאום עם תומכיו בקמפוסים ובכלי תקשורת אמריקנים. אותה עמותה אמריקנית הפיצה לכאורה את התעמולה החמאסית באמצעות העיתון שהיא מוציא לאור בארה"ב "The Palestine Chronicle".

בתביעה שהגישו השלושה נטען כי מחבל החמאס שהחזיק בהם, עבדאללה אל-ג'מאל, שחוסל במהלך חילוצם, פרסם מאמרים בעיתון בזמן המלחמה ותוך כדי שהוא מחזיק בחטופים, כאשר הוא מוצג שם ככתב העיתון בעזה. בעבר שימש אל-ג'מאל כדובר משרד העבודה העזתי מטעם חמאס וקשריו לארגון הטרור היו גלויים, לרבות הופעות  בתקשורת שהציגו אותו כאיש חמאס ופרסם תכנים המזוהים עם חמאס מצדו. בנוסף, התובעים טענו כי אל-ג'מאל אמר להם ש"חמאס הולך להבטיח שארצות הברית, כמו גם יהודים וישראלים, יהיו שנואים בכל מקום, וחמאס בעזה מתואם עם בעלי בריתו, לרבות בתקשורת ובאוניברסיטאות, כדי לעורר שנאה נגד ישראל ויהודים".

בכך, אומרים התובעים, העמותה העניקה תמיכה לחמאס – המוגדר בידי ארה"ב כארגון טרור – באקט המנוגד לדין הבינלאומי.

אלמוג מאיר ג'אן. צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

ג'אן הגיש את התביעה במקור בשנה שעברה, אך בית המשפט דחה אותה בטענה שאין ראיות מספקות לכך שבעמותה ידעו כי אל-ג'מאל הוא פעיל חמאס. עם זאת, השופט בהליך ההוא אישר לו להגיש מחדש כתב תביעה מתוקן. קוזלוב וזיו התווספו כתובעים נוספים, והתביעה הוגשה מחדש לבית משפט פדרלי במדינת וושינגטון, שם ממוקמים משרדי People Media Project, והפעם עם ביסוס ראייתי רחב יותר, לפי התובעים.

התביעה תקום ותיפול על  היכולת של החטופים להוכיח כי בכרוניקל ידעו שאל-ג'מאל הוא פעיל חמאס, כאשר עצם השתייכותו לארגון הטרור אינה מוטלת בספק. יתרה מכך, ישנן ראיות לכך שאל-ג'מאל ידע מראש על מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, לאחר שפרסם בטיקטוק בשעה 5:43, כ-46 דקות לפני הפלישה, הודעה בערבית המבקשת מאללה "להעניק לנו ניצחון". בהמשך היום שיבח את המתקפה בדף הפייסבוק שלו.

אגב, גם לאחר מותו של אל-ג'מאל שלמעשה חשף כי הלה החזיק בחטופים, בעיתון החליטו להספידו. בהספד הם הכחישו בתוקף שאל-ג'מאל החזיק בחטופים, כינו אותו "עיתונאי ידוע שנרצח בעזה" וטענו כי הוא לא היה עובד בשכר של העיתון, תוך שהם משנים את תוארו מ"כתב" ל-"כותב עצמאי בהתנדבות".

שלומי זיו. צילום: Ayal Margolin/Flash90

בתביעה טענו שורדי השבי כי היו מודעים לכך שאל-ג'מאל מקיים קשרים עם חמאס באופן תדיר ומעדכן את הארגון על מצבם. בנוסף, סיפרו כי סבלו מהתעללות פיזית ונפשית. העובדה שמדובר בעמותה משמעה שהיא פטורה ממס, כך שמשלם המסים האמריקני מימן באופן חלקי את התעמולה החמאסית ששטפה את הקמפוסים והובילה לגל אנטישמי חסר תקדים.

ביולי 2024, יושבי ראש של שלוש ועדות מפתח בבית הנבחרים של ארצות הברית קראו למשרד המשפטים לחקור את הכרוניקל ואת "פיפל מדיה פרוג'קט" בגין הפרות של חוקי הטרור והמס האמריקאיים. לצד "פיפל מדיה פרוג'קט", נתבע גם העורך הראשי של The Palestine Chronicle וראש People Media Project, רמזי ברוד. ברוד ואל-ג'מאל גדלו באותו כפר בעזה, וב-2017 אף כתבו יחד מאמר עבור Al Jazeera.