מנהיג המחתרת הכורדית הכלוא בטורקיה, עבדוללה אוצ'לאן (75), קרא אחר הצהריים (ה') לאנשי ארגון המורדים להניח את נשקם – צעד שיכול לסיים סכסוך בן ארבעים שנה בין אנקרה ובין מפלגת הפועלים הכורדית (PKK), שמה הרשמי של המחתרת. אם ההתפתחות הזאת אכן תתרחש, עשויות להיות לה השלכות ביטחוניות ופוליטיות על האזור כולו.
משלחת של המפלגה הפרו-כורדית בטורקיה, DEM, ביקרה את אוצ'לאן אתמול בכלא שנבנה במיוחד עבורו באי הסמוך לאיסטנבול, ומאוחר יותר היא פרסמה הצהרה בשמו. "אני מפרסם קריאה להניח את הנשק, ואני מקבל את האחריות ההיסטורית לקריאה הזאת", ציין אוצ'לאן במכתב. אנשי המשלחת הוסיפו בשם אוצ'לאן, הכלוא באי מאז 1999, כי הוא מעוניין שאנשי הארגון יקיימו ועידה ויסכימו באופן רשמי על פיזור המחתרת.
PKK מוגדר כארגון טרור בטורקיה ובמדינות מערביות נוספות. מאז פרוץ הסכסוך נהרגו למעלה מ-40 אלף בני אדם במלחמה נגד טורקיה, שיעדה הוא הקמת מדינה כורדית עצמאית. מאז השתנו גם מטרות ארגון המורדים, וכעת הוא מבקש לקבל אוטונומיה גדולה יותר בדרום-מזרח טורקיה, וכן זכויות גדולות יותר למיעוט הכורדי במדינה.
אין זו הפעם הראשונה שבה אוצ'לאן קורא לאנשי המחתרת להניח את נשקם. אחרי שב-2010 הבהיר כי הוא מעדיף פתרון דיפלומטי לסכסוך, וכי אפשר לקדם שלום עם ארדואן, ב-2013 הכריז כי הוא מעוניין שלוחמיו יכבדו הפסקת אש שהוסכמה עם טורקיה וייסוגו משטחים שתפסו במדינה. המגעים האחרונים בין הצדדים קרסו ב-2015, וב-2016 דחק המנהיג הכורדי בממשלה באנקרה, באמצעות מסר שהעביר דרך אחיו שביקר אותו בכלא, להחיות מחדש את השיחות להפסקת אש.
קריאתו של אוצ'לאן היא חלק ממאמץ מחודש להפסקת אש בין הארגון הכורדי ובין טורקיה, שיזם באוקטובר דוולט בצ'לי, חבר מפלגתו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. בזמנו רמז בצ'לי כי אם המחתרת תתפרק, ייתכן שאוצ'לאן יזכה בחנינה.
להתקדמות במגעים כעת עשויות להיות השלכות על האזור העשיר בנפט בצפון עיראק, שבו התבססו אנשי המחתרת, וגם לסוריה השכנה – שרק בדצמבר הפילה את שלטונו של בשאר אסד בתום 13 שנות לחימה, תוך הסתייעות באמצעי לחימה והכוונה טורקיים. אנקרה תקפה כוחות כורדיים בסוריה ובעיראק בשנים האחרונות, והפסקת האש יכולה גם להרגיע את המתח מעבר לגבול.