מדינת ישראל חשפה בשנה שעברה 450 הברחות נשק וסמים מעבר לגבולות, שלפי ההערכה הן רק 5 אחוזים מכלל ההברחות לתוך ישראל. גורמי מקצוע טוענים כי לרוב המוחלט של ההברחות ישראל אינה מודעת כלל, וכי הגבול הירדני – הארוך ביותר במדינה – פרוץ לגמרי.
"אין די כוחות כדי למנוע את ההברחות, ולאורך הגבולות מוזרמים אמצעי לחימה כל הזמן – כולל RPG, מטענים ונשקים משוכללים שעלולים לבצע שינוי אסטרטגי במדינת ישראל", אומר השבוע ח"כ משה סעדה, יושב ראש הוועדה לביטחון לאומי בכנסת, "הנשק הולך לטובת הערבים ביהודה ושומרון ולערביי ישראל הקשורים לארגוני פשיעה בארץ. הארגון המרכזי שמחמש אותם הוא איראן, כך שלמעשה הם פרוקסי איראני – וביום פקודה יפעלו נגד כוחות צה"ל ואזרחי ישראל".
לפי סעדה, בסיוריהם של חברי הוועדה שוטרים סיפרו על רחפני הברחה שמעבירים ציוד מעל לראשיהם. "הם לא מצליחים ליירט אותם. הם גם לא יודעים היכן הרחפנים מנחיתים את הציוד לפני שהם חוזרים לצד השני", אומר סעדה.
יושב ראש הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, ח"כ אריאל קלנר, מצביע על תופעה מטרידה שחברי ועדת החוץ והביטחון נחשפו אליה – סמים תמורת אמצעי לחימה. כלומר, מגבולות ישראל מוברחים סמים, ובתמורה לכך "משלמים" למבריחים באמצעי לחימה, שגם הם מוברחים כמובן דרך הגבולות הפרוצים.
לדברי קלנר, ההברחות נעשות במעברי הגבול, בהסתננויות וברחפנים. "מחומרים רשמיים ולא רשמיים שהגיעו לידי, רק אחת מעשרים הברחות מסוכלת", הוא אומר, "זו מציאות בלתי נתפסת, שמחייבת טיפול עומק. מציאות ההברחות צריכה להדיר שינה מכל מי שביטחון ישראל חשוב לו, והגיע הזמן לפעול ביד קשה".
בתחילת החודש קיים ח"כ קלנר דיון מיוחד בנושא הברחות אמצעי לחימה וסמים לישראל. מתוך הדברים שלמד בוועדה ובפגישות בשטח, קלנר מצביע על שני גורמים עיקריים לכשל: היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, שמונעת שימוש ברוגלות ובאמצעים מיוחדים שחיוניים למיגור התופעה, והשימוש של המבריחים ברחפנים, שאינם זוכים למענה טכנולוגי ולא נתפסים בזמן.
"יש צורך בגישה חדשה למאבק בהברחות", אומר קלנר, "לדוגמה, הגדרת עבירות הברחה כעבירות ביטחוניות, כדי לפעול נגד המבריחים ביד קשה ועם כל המשאבים הנדרשים; מתן סמכות למשטרת ישראל ולשב"כ ליירוט כטב"מים המשמשים להברחות מסוכנות; ובחינת אפשרות להחיל תקינה חדשה על ייבוא רחפנים לישראל, כדי למנוע את השימוש בהם למטרות פליליות ובפשיעה ביטחונית".
ח"כ סעדה מפנה גם הוא אצבע מאשימה ליועמ"שית, שמסכלת כאמור את האפשרות להשתמש ברוגלות ככלי ללחימה בפשיעה. "הייתי אחראי על חקירות שירותי הביטחון ואנשי המשטרה, אני מכיר את הכלים האלה. למדינת ישראל יש כלי ללחימה בפשיעה באמצעות יירוט שיחות בוואטסאפ. זה כשנתיים היועמ"שית מונעת ממשטרת ישראל להשתמש בכלי הזה אף שהוא מותר על פי חוק.
"בלי רוגלות אי אפשר למנוע פשעים ואי אפשר לפענח. פענוח הפשיעה במגזר הערבי בישראל עומד על 8 אחוזים בלבד. זה אומר שהרוצחים מסתובבים חופשי, וזה בלתי נתפס. הגורמים הכי בכירים במשטרה אומרים שכיום הם לא יכולים למנוע או לחשוף פשעים ואירועים של רצח. הפעולות של היועמ"שית מתירות את דמם של ציבורים שלמים, וזו פגיעה קשה בביטחון של אזרחי ישראל – והכול בגלל אינטרס פוליטי".