צה"ל וכוחות הביטחון נערכים לתרחיש שלפיו חמאס ינסה לנצל את הרגעים האחרונים של מימוש העסקה והפסקת האש כדי להוציא לפועל מתקפה נרחבת וייתכן אפילו פשיטה גדולה, בסיום שלב א' של העסקה. ארגון הטרור לא שקד על השמרים מאז תחילת הפסקת האש: הוא העביר אלפי מחבלים לצפון הרצועה, שיקם עמדות, איתר נפלי פגזים וחומרי חבלה של צה"ל כדי להכין מטעני נפץ, הכשיר פעילים נוספים, פתח מנהרות נוספות לשימוש מיידי ושינע אמצעי לחימה ברחבי עזה. צעדים אלה מעידים כי פני הארגון להסלמה בעתיד, ובמערכת הביטחון התריעו כי הוא עשוי לפתוח במתקפה על כוחות צה"ל שעוד מוצבים ברצועה או בסמוך לה, וכן לנסות לפשוט על יישובי העוטף. בין היתר, בצה"ל חוששים שחמאס יזהה את השבוע האחרון של העסקה כנקודת תורפה ישראלית, שכן צה"ל כבר אינו מצוי בהיקפים גדולים בשטח.
יתרה מכך, בישראל מצביעים בדאגה על מחבלים רבים ששוחררו לעזה במסגרת שלב א' של העסקה, שחלקם משתייכים לדרג בכיר בהנהגת ארגון הטרור. הם עלולים להשתלב במהרה בהובלת המאמצים הצבאיים והאסטרטגיים של חמאס, ולשפר את מאזן הכוחות לטובתו במקרה של סבב לחימה עתידי.
שר הביטחון ישראל כ"ץ, שנשא אתמול דברים בכנס של מרכז השלטון האזורי, התייחס להתרעה על תקיפה אפשרית של חמאס. "אנחנו ערוכים בהגנה", הבהיר כ"ץ, "כי גם במהלך הפסקת האש קיבלנו מידע שהם זוממים לתקוף חיילים ויישובים. זה חמאס". ארגון הטרור הכחיש את הטענה בכרוז רשמי, ולדבריו ישראל מנסה באמצעות דברי שר הביטחון להתחמק מיישום הסכם הפסקת האש. כ"ץ מצידו הבהיר כי הפסקת האש נועדה רק להחזיר את החטופים החיים והמתים, שכן לדבריו, "זו המטרה העליונה שלנו, זה הציווי שלנו, זו הערבות ההדדית שלנו – וכך נמשיך לפעול". הוא הוסיף כי "אנחנו רוצים להחזיר את כולם, והדרך הכי משמעותית להמשיך זה שחמאס ידע שצה"ל מוכן לחזור ללחימה".
השאיפה: הארכת שלב א'
במקביל, ישראל מקדמת את הארכת שלב א' של מתווה הפסקת האש ושחרור החטופים עם חמאס, אם כי עד כה לא הושג סיכום על השבתם של חטופים נוספים כבר בשבת הקרובה. אתמול לפנות בוקר הושלם זיהויים של ארבעה החטופים שאת גופותיהם העביר ארגון הטרור לידי הצלב האדום בליל רביעי, שעות אחדות לאחר סיום הלווייתם של שירי ביבס ושני ילדיה, אריאל וכפיר. במקביל שוחררו מחבלים מבתי הכלא בישראל. בכך הגיע לסיומו שלב א' בהסכם, שכעת נעשים מאמצים להארכתו. גורם ישראלי שהתייחס לנושא אתמול, עם זאת, הדגיש כי בכל מקרה צה"ל אינו צפוי לסגת מציר פילדלפי, התוחם בין רצועת עזה לחצי האי סיני. "לא נאפשר למרצחי חמאס לשוב להסתובב עם טנדרים ורובים על גבולנו, ולא ניתן להם להתעצם מחדש מהברחות", מסר הגורם.
ישראל, שזוכה לגיבויו של הנשיא האמריקני דולנד טראמפ, מבכרת כעת להאריך את שלב א' של הסכם החזרת החטופים. טראמפ הבהיר שיעמוד לצד ישראל אם תשוב ללחימה, ואף פרסם את תוכניתו לפינוי תושבי הרצועה. לכן חשה ישראל בטוחה – בהיעדר איום בעת הנוכחית מהחזית הצפונית, לאחר הכרעת חיזבאללה – להמשיך בהפסקת האש הזמנית, ובמקביל להביא לשחרורם של עוד חטופים. ההסכם הצפוי, יש לציין, עתיד לכלול גם במקביל הכנסת סחורות וסיוע הומניטרי לעזה, וכן המשך של שחרור מחבלים מבתי הכלא בישראל. ברצועה מוחזקים כעת 59 חטופים, ומהם 35 שנקבע כי אינם בין החיים.
כדי לקדם את הארכת הפסקת האש, הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול לשגר משלחת למשא ומתן לקהיר, בראשות מתאם השבויים והנעדרים גל הירש. ההחלטה להוציא את המשלחת התקבלה בתום התייעצויות שקיים נתניהו עם ראשי מערכת הביטחון ועם צוות שרים מצומצם. שר החוץ גדעון סער, שאירח בירושלים את מקבילו הצ'כי יאן ליפבסקי, הסביר כי "המשלחת שלנו תצא לקהיר ותבחן אם יש קרקע משותפת להארכת המתווה, בתמורה להחזרת עוד חטופים".
אחד מסלעי המחלוקת כעת הוא מפתח שחרור המחבלים בתמורה למחבלים. מוסא אבו-מרזוק, מוותיקי ראשי חמאס המשמש כיום ראש לשכת קשרי החוץ של ארגון הטרור, אמר בריאיון השבוע לניו-יורק טיימס כי אם יוארך השלב הראשון – חמאס צפוי לדרוש שחרור מחבלים רבים יותר בתמורה לכל חטוף. אבו-מרזוק ציין כי חמאס מעוניין לשחרר בין 500 לאלף מחבלים תמורת כל חטוף.
בישראל לא מעוניינים להיכנע לתכתיב של חמאס בהקשר זה. כך למשל, בישיבת הממשלה שבה אושר מתווה הפסקת האש הבהיר אחד השרים כי אם שלב ב' יימשך לפי המפתח לשחרור המחבלים שהיה נהוג עד כה, משמעות הדבר תהיה שבתי הכלא בישראל יתרוקנו ממחבלים פלסטינים – כולל אלה ששב"כ הטיל וטו על שחרורם. עד כה, כזכור, שחררה ישראל במסגרת השלב הראשון של העסקה כאלפיים מחבלים.