חברת נובולוג, המפיצה הבלעדית של תרופות חברות הפארמה הרב־לאומיות הגדולות בישראל, עדיין מתקשה לספק את ההזמנות לשוק הישראלי – אף שחודשיים וחצי כבר חלפו מאז שנתקלה בתקלה טכנית בשל מעבר לתוכנה חדשה לניהול מלאי ורכש. גם התערבות אישית של שר הבריאות ודיונים בכנסת לא סייעו למצוא פתרון, והחברה עדיין מתקשה בניפוק התרופות. חולים רבים, ובהם חולים סופניים, נותרו ללא מענה תרופתי הולם.
"זאת קטסטרופה", אומרת פרופ' אריאלה שטרית, מנהלת ביחידה למחלות מעי דלקתיות בבית החולים שערי צדק בירושלים. "בשבועות האחרונים הגיע אליי מבול של פניות מאנשים שזקוקים לטיפולים ביולוגיים ולא מצליחים להשיג את התרופות שלהם. אנשים יוצאים מדעתם. מטופלים שהצלחנו להשיג אצלם הפוגה כתבו לי שהם לא יכולים להמשיך את הטיפול כי התרופה חסרה. זה חמור מאוד. כשמטופל לא מקבל את הטיפול בזמן, זה עלול לגרום להתחדשות המחלה, ולא בטוח שנצליח לאזן אותה שוב. מה שמקומם בכל הסיפור הוא שהתרופה לא חסרה באמת".
פרופ' שטרית מטפלת במחלות שמתאפיינות בדלקת כרונית של המעי, הדורשות נטילת מגוון רחב של תרופות, רבות מהן תרופות ביולוגיות שיש ליטול בפרקי זמן קצובים. "לוקח זמן עד שאנחנו מצליחים להרגיע את המחלה, לפעמים חודשים. כשהם לא מקבלים את התרופה, או מקבלים אותה באיחור, המחלה מרימה ראש ואנחנו חסרי אונים", היא אומרת. "לפעמים החולים מצליחים איכשהו להשיג מנה ממישהו שנשארה לו איזו אמפולה: אלה דברים לא חוקיים, אבל אין ברירה. אני חוששת שאת ההשלכות נראה בשבועות הקרובים, ומקווה שלא נקבל גל של אשפוזים. אני גם מעריכה שחלקם נאלצים לפנות אל השוק השחור והאפור של התרופות. המטופלים האלה נואשים, הם חייבים את התרופה".
מיטל (שם בדוי), חולת קרוהן כרונית שגם שתי בנותיה חולות במחלה, מספרת שקבוצות פייסבוק המיועדות לחולי קרוהן וקוליטיס עמוסות בבקשת תרופות: "באופן אישי אני לא לוקחת תרופות ביולוגיות מאנשים אחרים כי אלה תרופות שחייבות להיות בקירור עד להזרקה, ואני לא מסתכנת. אבל הרבה אנשים בקבוצות האלה מחפשים ולוקחים אותן".
בתה של מיטל זקוקה לתרופה בתדירות שבועית, והמחסור מביא אותה לחרדה בכל שבוע מחדש. "בפעם האחרונה הצלחתי להשיג תרופה בפרוטקציה, אחרי מעורבות של משרד הבריאות", אומרת מיטל. "אני לא ישנה בלילה, מנסה בכל כוחי להשיג מהגורן ומהיקב. זה לא צריך להיות ככה. לא יכול להיות שרק חברת נובולוג שולטת בשוק בישראל, ורק היא מספקת תרופות להפצה. זאת האחריות של משרד הבריאות ואגף הרוקחות בדיוק כמו שזאת האחריות של חברת נובולוג, שכשלה פה. כבר חודשיים אנחנו בסיכון בריאותי. זאת תרופה שמחירה המלא הוא בין 11 ל־15 אלף שקל בחודש, וגם אחרי סבסוד אני משלמת את מחיר המקסימום, כך שאי אפשר לקנות אותה בשוק השחור".
ברוך ליברמן, מנכ"ל ארגון "חברים לרפואה" המסייע לחולים להשיג תרופות כבר יותר מעשרים שנה, מספר על חולה אונקולוגית שהגיעה לאיכילוב פעמיים ולא קיבלה את התרופה שהיא זקוקה לה. "בנובולוג אמרו שההזמנה נמחקה ושצריך להזמין מחדש", אומר ליברמן. "אנחנו תמיד פועלים בדיעבד, כשאנחנו מגלים שהחולה הגיע לבית חולים והטיפול שלו עדיין לא הגיע. אחד הדברים החשובים בטיפול הוא ודאות, בייחוד אצל חולה אונקולוגי שתלוי בין שמיים לארץ. כיום החולים האלה נמצאים במצוקה ובתחושה קשה. כשחולה לא מקבל תרופה הוא חושש לחייו. גם היום אנחנו לא יכולים להתחייב לשום חולה שיקבל את התרופה שלו בתוך שבוע מההזמנה. אנחנו עושים כל מאמץ, אבל להבטיח אי אפשר".

לדברי דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל, המחסור משפיע גם על הרוקחים ובתי המרקחת בישראל. "זה אירוע לאומי מבחינה כלכלית", הוא אומר. "אלפיים בתי מרקחת – אלף של המגזר הציבורי, אלף של המגזר הפרטי – חטפו מכה כלכלית קשה מאוד. יותר מחודש וחצי אנחנו לא מצליחים למכור תרופות, ובינתיים כל התשלומים כרגיל".
נובולוג מייצגת את החברות הרב־לאומיות האינובטיביות, יצרניות תרופות המקור, וברוב המקרים אין לתרופה שלהן העתקים גנריים מתחרים. "כשנוצר מחסור בתרופה מסוימת, אפילו אם יש לה גרסה גנרית, החברה המתחרה לא ערוכה למחסור ובתוך שבוע גם הגרסה הגנרית נעלמת", אומר פפו. "עניין נוסף הוא המגוון הרחב של התרופות שחברת נובולוג מפיצה. אלה לא רק תרופות נדירות, אלא גם תרופות למחלות פשוטות כמו אנטיביוטיקה ותרופות לאיזון לחץ דם. אין תחליף לתרופות הללו. אנשים מגיעים עם מרשמים והרוקח נאלץ לומר שאין לו, הם אומרים תודה ויוצאים, ואתה לא יודע מה קורה אחר כך. אולי הם כבר ביקרו בכמה בתי מרקחת קודם ולא מצאו את התרופה, הרימו ידיים והתייאשו אחרי חודש של חיפושים. אולי מישהו מהם הלך הביתה וחלילה מת. בימים האחרונים חלה מגמת שיפור מסוימת, אבל עדיין קיימים קשיים באספקה".
עובד לשעבר של נובולוג מספר כי במהלך הטמעת מערכת ה־SAP נדחתה העלייה לאוויר במשך יותר משנה. שלוש פעמים שונה מועד ההטמעה. הסיבה: כשלים וקשיים ניהוליים שהעובדים הצביעו עליהם במהלך הדרך. "המועד המקורי למעבר היה ב־1 בנובמבר 2023, והמלחמה גרמה לדחיית המועד הזה ל־1 ביולי 2024", אומר העובד. "נובולוג הבינה שהיא עוד לא מוכנה, והעלייה נדחתה ל־1 בספטמבר. העלייה נקבעה בסוף ל־6 בינואר 2025. היה צריך לעבות את ההיערכות לכשלים. לא עשו את זה. עוד לפני הכשלים הטכנולוגיים, מדובר בכשל ניהולי". גם משרד הבריאות, לדבריו, אשם בחוסר היערכות: "הייתה הודעה למשרד הבריאות לפחות שלושה חודשים מראש, כחלק מהמהלך".
מנכ"ל חברת נובולוג הנוכחי, אביעד בוסי, הצטרף לחברה ביולי 2023, ולפני כן היה מנכ"ל חברת ס.ל.א, הזרוע הלוגיסטית של חברת התרופות טבע. כשס.ל.א הטמיעה מערכת SAP דומה לפני כמה שנים, התקשתה חברת טבע באמצעות הזרוע הלוגיסטית שלה לספק תרופות לקופות החולים ובתי המרקחת. לחברה נדרשו שלושה חודשים כדי להתאושש ולהצליח לחזור ולספק תרופות למשק.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשרד ממשיך לעקוב אחר המצב ומצוי בשיח עם קופות החולים, בתי החולים ובתי המרקחת, כדי לקבל תמונת מצב על המלאים. בפגישות עם חברת נובולוג עדכנה החברה את משרד הבריאות על הפעולות שנעשות כדי לסגור את הפער באספקת התרופות. החברה מבצעת פעולות להסטה זמנית של חלקים מסוימים מפעילות ההפצה למפיצים אחרים, מתגברת צוותים בשרשרת ההפצה, במערכות המידע ועוד. על חברת נובולוג להמשיך בפעולותיה ולוודא שאספקת כל התרופות למטופלים תשוב לסדרה מהר ככל האפשר".
מחברת נובולוג נמסר שיש "התקדמות בהתייצבות המערכת", ושהחברה "העבירה מלאים לערוצי הפצה נוספים, לטובת הגדלת הזמינות לשוק. החברה מטפלת באופן שוטף בפניות דחופות ובאספקת תרופות מצילות חיים. האספקה השתפרה משמעותית ובאופן עקבי. אנו מעדכנים באופן שוטף ורציף את את משרד הבריאות, את הלקוחות ואת השותפים".