לראשונה, כ-100 פלסטינים מרצועת עזה ייסעו לאינדונזיה לצורך תעסוקה בתחום הבנייה במסגרת תוכנית פיילוט להגירה מרצון. על היוזמה מפקח מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף רסאן עליאן, כך דווח ב-N12. אם הפיילוט יצליח, האחריות על התוכנית תעבור למנהלת ההגירה, שהוקמה על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ.
מטרת הפיילוט היא להדגים את ההיתכנות של הגירה מרצון ולעודד אלפי עזתים לקחת עבודות בנייה באינדונזיה. בעוד שהחוק הבינלאומי מתיר לאלו שעוזבים את עזה לעבודה לחזור, המטרה הרחבה יותר היא להקל על הגירה ארוכת טווח, המותנית בשיתוף הפעולה של המדינה המוסלמית הגדולה בעולם.
התוכנית באה בעקבות דיונים עם ממשלת אינדונזיה, למרות היעדר קשרים דיפלומטיים רשמיים בין ישראל למדינת האיים האסייתית. כדי ליישם את היוזמה, היה צורך בהקמת ערוץ תקשורת בין שתי המדינות. אם הפיילוט יתברר כיעיל, מנהלת ההגירה תיקח את ההובלה במאמצים עתידיים להעברת תושבי עזה לחו"ל ולהבטחת הזדמנויות תעסוקה עבורם.

כ"ץ צפוי למנות בימים הקרובים מנכ"ל למנהלת ההגירה. אחד המועמדים שהוזכרו בעבר הוא תא"ל (מיל') עופר וינטר, אך נראה כי הוא לא מתמודד על התפקיד.
הקבינט אישר במוצאי שבת את הצעתו של כ"ץ להקים מנהלה חדשה במשרד כדי להקל על הגירה מרצון של תושבים מרצועת עזה. על הדירקטוריון החדש שהוקם, הוטל לפקח על "מעבר בטוח ומבוקר של תושבי עזה לקראת עזיבתם מרצון", לפי הודעת משרד הביטחון. זה כולל ניהול לוגיסטיקה כגון אבטחת נתיבי תנועה, עיבוד פרטים במעברים ייעודיים ותיאום התשתית הדרושה לתמיכה בנסיעה ביבשה, באוויר ובים.
כ"ץ הדגיש כי היוזמה עולה בקנה אחד עם החוק הבינלאומי וחזונו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "אנחנו פועלים בכל האמצעים כדי ליישם את החזון של נשיא ארה"ב, ונאפשר לכל תושב עזה שירצה לעבור למדינה שלישית לעשות זאת".
עלייה בעזיבה מרצון
לפי N12, חלה עלייה חדה במספר העזתים המהגרים מרצון. מתחילת החודש עזבו את הרצועה 1,000 תושבים, כאשר עוד 600 צפויים לעזוב השבוע. מאז פרוץ המלחמה, בסך הכל עזבו את הרצועה לצמיתות 35,000 עזתים. אלה שעזבו עד כה כוללים אנשים הזקוקים לטיפול רפואי ובני משפחותיהם, תושבים בעלי אזרחות כפולה ובעלי היתרי שהייה ממדינות שלישיות.
לפני היציאה תושבי עזה נאספים בנקודה ייעודית ועוברים בדיקה ביטחונית על ידי השב"כ במעבר כרם שלום. לאחר הפינוי הם ממשיכים למעבר גבול רפיח, גשר אלנבי או נמל התעופה רמון. לאנשים היוצאים מודיעים כי בהתחשב במצב הנוכחי בעזה, ייתכן שחזרה לא תהיה מובטחת.