אחד הקולות הבולטים בשנים האחרונות נגד האקטיביזם השיפוטי והייעוצי ובעד רפורמות עומק במערכת המשפט, הוא שר המשפטים לשעבר חיים רמון. רמון, לשעבר בכיר במפלגות העבודה וקדימה, אף הוזכר כמי שעשוי לשמש נציג הממשלה הנוכחית בוועדת גרוניס, שתדון בכוונת הממשלה להדיח את היועצת המשפטית לממשלה, ושאחד מחבריה צריך להיות שר משפטים לשעבר. ואולם רמון עצמו מעריך כי היוזמה להדחת היועמ"שית לא תצלח.
"המהלך הזה נידון לכישלון, כמו עוד רבים מהמהלכים שהוביל שר המשפטים הנוכחי יריב לוין, שהובילו לתוצאה ההפוכה מזו שאליה הם כיוונו", הוא אומר בריאיון למקור ראשון. "מערכת המשפט לא שונתה אלא רק התחזקה. עוצמתה של היועצת המשפטית הגיעה לשיאים, כאשר היא למעשה אמרה 'החוק זה אני'. בית המשפט העליון פסל בפעם הראשונה חוק יסוד, חוק הסבירות, על חודו של קול אחד. גם בתחום מינוי השופטים, אני מאוד בעד הצעת החוק של לוין וסער, אבל הטעות שלהם הייתה שהם החליטו שזה לא יחול מיד אלא רק לאחר הבחירות. המשמעות היא שלפחות עד הבחירות הבאות לא יהיה בבית המשפט העליון אף שופט ממה שמכונה 'שמרנים', ואני קורא להם 'שופטי בית המשפט הישן'. אפילו לא שופט אחד שמתנגד לקביעה שהכול שפיט, אפילו אחד שמבקש להחזיר את זכות העמידה למה שהיא הייתה. תפיסות שהיו עמדות מיעוט של אהרן ברק כשהוא נכנס לבית המשפט העליון, הפכו עכשיו לכאילו קונצנזוס.
"הם לא סופרים את השר לוין. המהלך של הדחת היועמ"שית יסתיים גם כן באותה צורה, כי לא הולכים בדרך הנכונה"
"לוין לא הצליח לשנות שום דבר. מה הוא בסך הכול ביקש? שופט אחד שייצג את בית המשפט הישן של לנדוי, חשין, אולשן ואגרנט, וברגל גסה גלגלו אותו מכל המדרגות. כל העימות היום נובע מהסירוב היהיר והמתנשא של השופט עמית להסכים לשופט אחד כזה מתוך 15 שופטי בית המשפט העליון. עד כדי כך הם לא סופרים את השר לוין. המהלך של הדחת היועמ"שית יסתיים גם כן באותה צורה, כי לא הולכים בדרך הנכונה".
מהי הדרך הנכונה? מה היה צריך לעשות?
"צריך קודם כול להבין שהבעיה היא לא במי שמכהנת היום בתפקיד אלא בתפקיד עצמו, במוסד. מה שצריך היה לעשות הוא לא להדיח את היועמ"שית, אלא להעביר את התפקיד הזה מהעולם. באף מדינה דמוקרטית אין דוגמה, אפילו לא קרובה, לתפקיד כזה. יש מדינות שבהן יש משהו דומה, למשל בריטניה, אבל שם זה תפקיד פוליטי, שר שמתחלף כאשר הממשלה מתחלפת. אנחנו לקחנו רק את עוצמת התפקיד, אבל לא את היותו חלק מהמערכת הפוליטית. כמו שאמר פרופ' שלמה אבינרי המנוח, היועץ המשפטי לממשלה הוא האיש הכי חזק בעולם, יותר מנשיא ארה"ב ונשיא רוסיה. פרופ' אמנון רובינשטיין המנוח אמר שהיועץ המשפטי הוא כמו לואי ה־14, אחר כך הוא התנצל שכביכול פגע ביועץ המשפטי, כי הוא חזק יותר מלואי ה־14. לואי ה־14 היה חייב להתייעץ עם מועצת המלך, ופה אין אפילו חובה כזו. כוח ללא מצרים, ללא מגבלות, עם ניגוד עניינים מובנה בין תפקיד התובע הכללי ליועץ המשפטי.
"לפני שנתיים בערך יצא לי לשוחח עם נתניהו, ואמרתי לו שאם הייתי קרוב משפחה שלו הייתי מתחנן בפניו שילך להסדר טיעון, אבל מכיוון שאני לא בן משפחה שלו אני מתחנן בפניו שלא ילך להסדר. הרי זאת השיטה, להגיע לעסקאות עד מדינה ולהסדרי טיעון. כשחוקר המשטרה שאל את פילבר 'אתה טוען שלא עשית שום דבר לא חוקי, אז למה חתמת על הסדר טיעון?', הוא ענה לו: 'אין לי שלוש שנים מהחיים ואין לי מיליון דולר'. זו השיטה, ולכן מגיעים לתשעים וכמה אחוזי הרשעה. אלא שפה קרתה להם תקלה, או כמו שרוני אלשיך אמר בשידור, 'לא עלה על דעתנו שנתניהו לא ילך לעסקת טיעון'. כולם תמכו בעסקת טיעון ולא משנה התוכן שלה, העיקר שהיא תחייב את נתניהו לעזוב את תפקידו. כלומר, מה שאנחנו רואים כאן זה שימוש במערכת המשפטית על מנת לסלק ראש ממשלה מתפקידו, ראש ממשלה שאני אגב אף פעם לא הצבעתי לו. אני מאוד רוצה שביבי לא יהיה ראש ממשלה, אבל שזה יקרה דרך הקלפי. הם התייאשו מהדמוקרטיה, התייאשו מהאפשרות להחליף ראש ממשלה בקלפי, ואז הגישו כתב אישום מופרך שלא היה כדוגמתו מעולם".