אוגדת עזה ערכה בחודש שעבר תרגיל שנועד לבחון את מוכנות החטיבה הצפונית לתרחיש מורכב המכונה "פרש פלשת": חדירה המונית של מחבלים מרצועת עזה לשטח ישראל, הכוללת תקיפה של יישובים ומוצבים צבאיים.
למקור ראשון נודע כי התרגיל עורר זעם בקרב משרתי המילואים שהשתתפו בו, לאחר שהתברר כי התרחיש שבו התמקד התרגיל הצה"לי כלל חדירה לשני יישובים בלבד, עם מספר נמוך של מחבלים בסדר גודל דו־ספרתי.
הביקורת החריפה שהשמיעו המילואימניקים שהשתתפו בתרגיל נובעת מהפער המשמעותי בין התרחיש שתורגל ובין המציאות, כפי שזו התממשה ב־7 באוקטובר 2023.
כזכור, במסגרת מתקפת הפתע של חמאס חדרו אז אלפי מחבלים מרצועת עזה לישראל דרך יותר ממאה נקודות פריצה לאורך גדר המערכת, ביצעו טבח המוני ביישובי עוטף עזה וחטפו עשרות אזרחים וחיילים.
"זה עיוורון של המפקדים", טוען חייל מילואים שהשתתף בתרגיל, "איך אפשר להתכונן לתרחיש כל כך מצומצם אחרי מה שראינו ב־7 באוקטובר? זה לא הגיוני ולא אחראי".
לדברי המשתתפים, התרגיל משקף גישה מיושנת של צה"ל, שממשיך להעריך את האיום מרצועת עזה כחדירה מוגבלת בהיקפה, למרות הלקחים הכואבים מ־7 באוקטובר. "גם לפני המלחמה צה"ל תרגל תרחישים של חדירה מצומצמת במיוחד, וכולם ראו לאן זה הוביל," הוסיף מילואימניק אחר ששירת בתפקיד מבצעי בתרגיל. "היינו בטוחים שיהיה שינוי משמעותי בגישה, אבל נראה שדבר לא השתנה".
גורמים בצה"ל טרם הגיבו רשמית לדיווח, אך ההד התקשורתי והביקורת הציבורית עשויים להגביר את הלחץ על הפיקוד הבכיר לספק הסברים על אופן תכנון התרגיל, כמו גם על ההיערכות הכוללת לאיומים מרצועת עזה.
המילואימניקים שהביעו את זעמם קוראים למפקדים להפיק לקחים ממשיים מהעבר, ולהתאים את התרגילים למציאות המורכבת בשטח כדי להבטיח מוכנות טובה יותר בעתיד.
התרגיל ממחיש את המתח המתמשך בין ציפיות משרתי המילואים ממפקדיהם, ובין תפיסת האיום על ידי הדרג הצבאי הבכיר: בעוד שהמצב הביטחוני בדרום נותר מתוח עם חידוש הלחימה ברצועת עזה, השאלה המרכזית שעודנה פתוחה היא אם צה"ל אכן מפנים לקחים מהעבר, או שמא ההיערכות הצבאית ממשיכה להתבסס על תרחישים שאינם תואמים את ממדי האיום האמיתי.