ייתכן שהוראת הפינוי שניתנה הבוקר לתושבי רפיח, מהווה אות לתחילת פעולה ישראלית משמעותית שמטרתה להפעיל לחץ על ארגון הטרור חמאס, כדי לקדם שחרור חטופים. בכיר ישראלי מגדיר אותה "פעולה שיש בה חיכוך", אם כי עדיין לא מדובר בפעולה שתצריך גיוס מילואים נרחב.
בפעולה שיצאה לדרך, כלולה הרחבה דרמטית של מרחבי הביטחון. "זה חסר תקדים", מבהיר הבכיר.
מול הסכמת חמאס לשחרור חמישה חטופים, תשובת ישראל למתווכות דורשת שחרור של עשרה חטופים חיים, בנוסף לשחרורו של החייל עידן אלכסנדר, בעל האזרחות האמריקנית שארה"ב דורשת את שחרורו. על פי הידוע, בישראל, לא גובשה רשימה שמית, מי הם החטופים הצפויים להשתחרר בפעימה הקרובה.

תמורת השבת החטופים, תעצור ישראל את האש ל- 40 יום. מלבד שחרור של 11 חטופים חיים, ישראל דורשת כי ביום החמישי להפסקת האש – חמאס יספק מידע בריאותי על כל החטופים, באופן פרטני ולא כללי. ביום ה-10, דורשת ישראל כי יושבו 16 נרצחים, שהם מחצית מכמות החטופים שנרצחו, המוחזקים בידי חמאס. בכך תואמת התשובה הישראלית למתווכות את תכנית וויטקוף, שכללה דרישה לשחרור מחצית מהחטופים החיים והנרצחים, בתחילת המתווה.
על פי הבכיר הישראלי, "גם אם עוצרים ל-40 יום לא נסוגים ממרחב החיץ. לא נסוגים ממנו גם בעתיד, זה נותן ביטחון ליישובים". במסגרת ההסכם המוצע, ישוחררו מחבלים באותו מפתח בו שוחררו בעסקה האחרונה.
עבור העזתים להם נתנה הוראת פינוי מרפיח, לא הוקמו אזורים הומניטריים מוגדרים. "זה שיא הלחץ שיופעל על חמאס, צעד אחרון לפני כניסה כללית", אומרים בדרג המדיני. התקווה היא שהלחץ הצבאי על חמאס יהיה כזה שיביא לעסקת חטופים בתנאים המבוקשים בידי ישראל. בצמרת הישראלית מביעים תקווה, שזו אולי תקרה עוד לפני חג הפסח.
על פי הנתונים שבידי ישראל, המבוססים על סקרים עדכניים שנערכו בעזה, 40 אחוז מהתושבים בעזה רוצים לצאת ממנה, 90 אחוז מהאקדמאים. ארה"ב היא שמנהלת מגעים עם מדינות כדי שיסכימו לקלוט עזתים.