מנכ"ל ארגון 'עד כאן', גלעד אך, פנה הבוקר (יום ג') לשר המורשת, עמיחי אליהו, ולמנכ"ל רשות העתיקות בדרישה לבטל את השתתפותו של פרופ' רפאל (רפי) גרינברג, מאוניברסיטת תל אביב, בכנס הארכיאולוגי ה-49 של ישראל, שיתקיים ביום חמישי השבוע בקריה הלאומית לארכיאולוגיה בירושלים בחסות רשות העתיקות.
פנייתו של אך מגיעה בעקבות התבטאויותיו והתנהלותו של גרינברג נגד ארכיאולוגיה ישראלית ביהודה ושומרון ונגד שיתוף פעולה עם מוסדות מדינה בתחום זה. "כיצד ייתכן שאדם כזה, שפעל באופן אקטיבי לביטול השתתפות של מרצים בכנס רשמי של משרד המורשת, ודה פקטו הפך להיות חלק מזרוע ה-BDS שפועלת להחרמת ישראל בעולם, יקבל במה באחד מהכנסים המרכזיים ביותר של התחום, אשר ממומן ומאורגן על ידי אותו גוף שהוא עצמו ביקש להחרים?!", כתב אך במכתבו.
גרוע מהשתתפותו של גרינברג בכנס, הוא שלמעשה, הרצאה זו בכנס הארכיאולוגיה שמאורגן תחת משרד המורשת, מהווה פלטפורמה לקידום ספרו של פרופ' גרינברג. ספר שכתב יחד עם ארכיאולוג ופעיל BDS יווני, פרופ' יאניס חמילקיס, ועניינו החרבת הארכיאולוגיה של העבר ה'קרוב'. לדבריהם ישראל נמצאת במצב של קולוניאליזם סמוי.
לטענתם של השניים, בארכיאולוגיה הציונית-ישראלית מתקיימת דומיננטיות של 'אבות מייסדים' שבאו מהמערב, וראו בהיסטוריה התנ"כית כסיפור מכונן של תרבות המערב. בשל כך התייחסו בזלזול ואף בעויינות כלפי יושבי הארץ שמפריעים לראות את ההיסטוריה הקודמת להם. לארכיאולוגיה הישראלית, טוען גרינברג, הייתה תרומה של ממש בניסיון 'לדלג' מעל היסטוריה של אלפיים שנה, ביחס המזלזל כלפי תושבי הארץ והתרבות החומרית שלהם, ובניסיון 'לטהר', להרוס ולמחוק את התרבות הזו. לדבריו, ההרס של כפרים ערבים ואפילו ההרס הנוכחי של עזה הם חלק מהתפיסה הזו.
ההתנגדות
ב-9 בפברואר שלח פרופ' גרינברג מכתב פתוח לעמיתיו באקדמיה הישראלית והבינלאומית, שבו הביע זעזוע והסתייגות מהשתתפותם ב"הכנס הבינלאומי הראשון לארכיאולוגיה ושימור אתרים ביהודה ושומרון" שהתקיים בחסות משרד המורשת. במכתבו, גרינברג טען כי העבודה הארכיאולוגית הישראלית ביהודה ושומרון מנוגדת לאתיקה המקצועית ולחוק הבינלאומי, והאשים את משתתפיו בשיתוף פעולה עם מדיניות ישראל בשטחים: "שום דבר מזה לא הרתיע אתכם מלהשתתף בכנס. גם אלו מכם שמתגוררים מעבר לים לא היססו להניח את האצבע על כף המאזניים הפוליטית בסוגיה פנימית בוערת בישראל – שיתוף הפעולה עם הממשלה הימנית הקיצונית, שהביאה אסון אחר אסון וקרעה לגזרים את מרקם הדמוקרטיה שלנו".
בעקבות מכתבו, קראה קרן החקר הפלסטינית Palestine Exploration Fund להחרים את הכנס בטענה שאין בו ייצוג למוסדות פלסטיניים וכי המחקרים המוצגים בו מפרים את החוק הבינלאומי.
המעורבות של גרינברג בארגונים אנטי-ישראליים
פרופ' גרינברג הוא יו"ר הוועד המנהל של ארגון השמאל הקיצוני "עמק שווה", אשר רוב תקציבו ממומן על ידי מדינות זרות וכן על ידי הקרן לישראל חדשה. הארגון ידוע בהתנגדותו לפעילות ארכיאולוגית המבוצעת על ידי ישראל ביהודה ושומרון ובירושלים. בעבר הצהיר מנכ"ל הארגון לשעבר, יהונתן מזרחי: "מבחינתנו עדיף שאתר ארכיאולוגי יהיה קפוא מאשר שיעבור לידיים של המתנחלים". כמו כן, הארגון התנגד באופן פעיל לפרויקט הנגשת מערת המכפלה לאנשים עם מוגבלות בטענה כי מדובר ב"ייהוד" של האתר.
בנוסף, גרינברג שותף לפרסומים אקדמיים עם פרופ' יאניס חמילאקיס, חוקר יווני-בריטי המזוהה עם תנועת ה-BDS. במאמר משותף שפרסמו בשנת 2024, טענו השניים כי הציונות היא תנועה גזענית וכי ישראל פועלת בשיטת אפרטהייד. חמילאקיס אף הצהיר במאמרו כי "BDS היא דרך פעולה יעילה שאינה פוגעת באנשים, אלא במוסדות שמשרתים את משטר האפרטהייד".
למרות פעילותו החריפה נגד מדינת ישראל ונגד הכנס של משרד המורשת שהתקיים בפברואר, שמו של פרופ' גרינברג מופיע כמגיש הרצאה בכנס הארכיאולוגי ה-49 של ישראל, אשר מאורגן בחסות רשות העתיקות – גוף ממשלתי הפועל תחת משרד המורשת. גרינברג צפוי להרצות במושב "ארכאולוגיה, אומה וגזע", שבו יעסוק ב"ארכאולוגיזציה" של ארץ-ישראל.
בעקבות המידע שנחשף, דורש גלעד אך, מנכ"ל ארגון 'עד כאן' ממשרד המורשת ורשות העתיקות לבטל את השתתפותו של פרופ' גרינברג בכנס הארכיאולוגי. "מדובר באדם שפועל בשיטתיות לפגוע בארכיאולוגיה הישראלית, משתף פעולה עם גורמים אנטי-ציוניים, וקורא להחרמת מוסדות ישראליים. אסור לתת לו במה רשמית תחת חסות המדינה".
תגובת רשות העתיקות: "פרופ' רפי גרינברג הוא אחד מבין כ-80 חוקרים שירצו השנה בקונגרס הארכיאולוגי, ומיצגים מגוון דיעות וגישות בכל מה שקשור לעולם הארכיאולוגיה וההסטוריה. את הכנס מובילה מזה קרוב ל-100 שנה החברה לחקירת א"י ועתיקותיה. תכני הכנס נקבעים במסגרת ועדה אקדמית, הכוללת את נציגי כלל האוניברסיטאות, המכללות ומכוני המחקר בארץ בתחום הארכיאולוגיה, ובכלל זה, רשות העתיקות, תוך הפעלת שיקולים מקצועיים בלבד".
תגובת עמק שווה: "מכתבו של פרופ' גרינברג נועד להזכיר למשתתפים בכנס הפוליטי של משרד המורשת וקמ"ט ארכיאולוגיה את המציאות החוקית בכל הנוגע לארכיאולוגיה בגדה המערבית, ולהביע מורת רוח מרתימתם את הארכיאולוגיה למפעל ההתנחלות והסיפוח.
הצגת עמדה שונה מזו של הממשלה היא תנאי יסוד במדינה דמוקרטית ואינה נקראת חרם, והממשלה עדיין אינה מכתיבה תכנים לכנסים אקדמיים (כפי שנהוג בדיקטטורות). נציין כי רוב מוחלט של הארכיאולוגים מתנגד להפיכת המחקר לכלי של הלאומנות המשיחית".