באמצע פברואר האחרון הגיע ה-S&P 500, מדד ניירות הערך המוביל בארצות הברית, לשיא של כל הזמנים, זאת לאחר רצף עליות מרשים שהחל בשלהי אוקטובר 2023 שהניב עלייה של קרוב ל-40% בערכו. מאידך, בחודש וחצי האחרונים חווה המדד ירידה משמעותית של כ-9%, כולל ירידה חודשית של 5.8% במהלך מרץ – החדה ביותר שלו מאז דצמבר 2022 – שהציתו דאגות בקרב משקיעים רבים ברחבי העולם. האם יש מקום לדאגה אמיתית?
ניתוח טכני של ה-S&P 500 (המכונה גם "סנופי") מצביע על מצב מסקרן. המדד נמצא כעת במרחק לא מבוטל משני מדדים חשובים שמשמשים סמנים לבריאות השוק – "הממוצע הנע 20" ו"הממוצע הנע 50". ממוצע נע הוא כלי שמראה את הכיוון הכללי של השוק לאורך תקופת זמן מוגדרת. ממוצע נע 20 מתייחס ל-20 החודשים האחרונים, וממוצע נע 50 מתייחס ל-50 החודשים האחרונים.
למה ממוצעים נעים חשובים?
דמיינו שאתם מסתכלים על גרף מניות של חברה במשך שנה. יום אחד המניה עלתה ב-3%, למחרת ירדה ב-2%, וכן הלאה. הממוצע הנע "מחליק" את התנודות היומיות ומראה את המגמה הכללית, במקום להסתכל על הים ולהתמקד בכל גל וגל, הממוצע הנע מראה לנו אם הגאות עולה או יורדת.
כרגע, כדי שמדד ה-S&P 500 יגיע בחזרה לממוצע הנע 20, הוא צריך לרדת בעוד כ-5.5%. כלומר, אם יש לכם תיק השקעות של 10,000 ש"ח שעוקב אחרי המדד, הוא עשוי לרדת בעוד כ-550 ש"ח בטווח הקרוב. אם המדד ירד עד לממוצע הנע 50, מדובר בירידה נוספת של כ-17% – קרי, אותו תיק של 10,000 ש"ח עלול לרדת בכ-1,700 ש"ח נוספים.

האם זה חריג?
בחינה בדיעבד של העשור האחרון מלמדת אותנו שיעור חשוב על טבעו המחזורי של שוק ההון.
בתחילת 2016 מדד ה-S&P 500 ירד בכ-10% בשל חששות מהאטה בסין והתרסקות מחירי הנפט. הנפילה נבלמה בדיוק בממוצע הנע 50, ובהמשך השנה המדד התאושש וסיים בעלייה. בדצמבר 2018 הוא צנח בכ-20% בשל חששות ממלחמת סחר בין ארה"ב לסין והעלאות ריבית של הבנק המרכזי של ארה"ב (Federal Reserve). גם במקרה הזה, הירידה נעצרה בקרבת הממוצע הנע 50, ושנת 2019 הייתה אחת הטובות בעשור עם תשואה של למעלה מ-30%. במרץ 2020 הוביל משבר הקורונה לנפילה חדה של כ-35% במדד בתוך שבועות ספורים. הפעם המדד חצה את הממוצע הנע 50, אך התאושש במהירות מפתיעה וחזר לרמות שיא בתוך פחות משנה. בשנת 2022 חששות מאינפלציה והעלאות ריבית הובילו לירידה הדרגתית של כ-25% במדד. גם הפעם, הנפילה נבלמה סביב הממוצע הנע 50, וב-2023 המדד התאושש והחל לנסוק שוב.
במילים אחרות, מה שנראה כמו קטסטרופה ברגע נתון, הופך בפרספקטיבה של זמן להיות פשוט חלק ממחזור בריא של השוק. לעיתים קשה לזכור זאת כשתיק ההשקעות שלנו צונח, אבל היסטורית – זו תופעה נורמטיבית לחלוטין. ירידה של 10% נראית דרמטית בזמן אמת, אבל כפי שאומרת הקלישאה את הבורסה בוחנים בטווח הארוך ובטווח של 10-20 שנה, נפילה כזו בקושי תורגש בגרף.
מה זה VIX וכיצד הוא קשור לירידות בשוק?
כידוע, כלכלה היא תחום שמושפע רבות מתפיסות ואמונות של השחקנים השונים.
Volatility Index, או בקיצור VIX הוא מדד הבוחן את התנודתיות הצפויה בשוק המניות האמריקאי ב-30 הימים הקרובים. כאשר המשקיעים מודאגים, ה-VIX עולה וכשהם רגועים הוא יורד, ולפיכך הוא מכונה "מדד הפחד". כך, בתקופות שגרתיות ה-VIX נע בטווח של 15-20 נקודות וכשפרץ משבר הקורונה במרץ 2020 הוא זינק לשיא של מעל 80 נקודות, שסימנה את הבהלה הקיצונית שפשתה בשוק.
מה הקשר לירידות הנוכחיות? אם מדד ה-S&P 500 ירד עד לממוצע הנע 20 שלו, ובד בבד זמן ה-VIX יזנק בחדות, זה עשוי להיות סימן שהגענו לתחתית זמנית והשוק עשוי להתחיל להתאושש.

למה זה קורה דווקא עכשיו?
העלייה הרציפה בערך המדד בין אוקטובר 2023 ועד פברואר 2025 הוא מצב לא טבעי בשוק המניות ולמעשה שוק שעולה ללא הפסקה נחשב לבלתי יציב, כך שטבעי לראות תקופות של התייצבות, שעשויות להתבטא בירידות חדות. במונחים מקצועיים, זה מכונה "תיקון" או "מימוש רווחים". ב-2017 עלה מדד ה-S&P 500 בכל אחד מחודשי השנה – תופעה חריגה מאוד. באופן לא מפתיע, בתחילת 2018 הגיע תיקון חד שהחזיר את השוק לפרופורציות.
בניגוד לתמה הידועה של "קרמבו" מ"מבצע סבתא", השוק לא פותח הכי חזק ולאט-לאט מגביר, לרוב אחרי "ספרינט" של נסיקה ממושכת תגיע נפילה ולעתים הוא מאט רגע לפני עלייה.
מתמיד – זוכה; פזיז – בוכה
משקיע פסיבי הוא מי שמשקיע באופן עקבי במדדים רחבים – דוגמת ה-S&P 500 – לאורך שנים, ללא קשר למצב השוק. הגישה הזו מתבססת על התפיסה שלאורך זמן, שוק המניות עולה, למרות התנודתיות בטווח הקצר. כך למשל, אדם שמשקיע סכומי כסף קבועים במדד במשך תקופה, בלי קשר לשינויים במחירי ניירות הערך, בעצם קונה יותר מניות באותו סכום בתקופה של ירידות – מה שמוזיל את העלות הממוצעת, כחלק משיטה שנקראת "דולר קוסט אברג'ינג".
משקיע אקטיבי, לעומת זאת, מנסה "לנצח את השוק" על ידי קנייה ומכירה בתזמונים מסוימים, בהתבסס על ניתוחים ותחזיות ובכך למכור חלק מתיק ההשקעות כשהוא חושש מירידות, ולקנות יותר כשהוא מזהה הזדמנויות. התנודות במדד ה-S&P 500 רלוונטיות למשקיעים אקטיביים שמחפשים נקודות כניסה ויציאה. למשקיע הפסיבי, זו פשוט עוד תחנה בדרך ארוכה ויציבה.

תנודות חדות בערך המדד מזכירות לנו שהתנהלות בשוק ההון דורשת סבלנות וסיבולת נפשית גבוהה. קל מאוד להיסחף רגשית כשרואים את התיק האישי יורד בחדות, אך החכמה היא לשמור על קור רוח ולהבין שזהו חלק בלתי נפרד מהמשחק ארוך הטווח של שוק ההון.
בהתאם, משקיע פסיבי שהיה מפקיד סכום קבוע מדי חודש במדד ה-S&P 500 משנת 2000 ועד היום היה עובר דרך שלושה משברים גדולים, פיצוץ בועת הדוט-קום, המשבר הפיננסי ב-2008 ומגיפת הקורונה, היה מרוויח תשואה משמעותית מאוד, כאשר התמורה הממוצעת בערך המדד היא עלייה של כ-10% בשנה. מי שהיה נבהל ומוכר בכל ירידה, היה מחמיץ את ההתאוששות שבאה אחריה.
בעוד שהירידה הנוכחית עשויה להיראות מפחידה, חשוב לזכור שבפרספקטיבה היסטורית, תיקונים כאלה הם חלק מתנועה בריאה של השוק והם אף מספקים הזדמנויות למשקיעים סבלניים שמסתכלים על התמונה הרחבה.
*אין בכתבה זו משום ייעוץ השקעות מכל סוג שהוא