מדוע הופסק המימון בין מכון שחרית לקרן החדשה לישראל ולמה השאלה הזו מעסיקה לא מעט אנשי ימין שמתמודדים ופועלים בבחירות המקומיות?
'מכון שחרית' הינו ארגון ללא כוונות רווח שלפי הגדרתו פועל "ליצירת שותפות חברתית חדשה בין כל חלקי החברה הישראלית ובניית 'מחנה משותף'". דרך פעילויות רבות מנסה הארגון לשבור "דיכוטומיות מיושנות" בין ימין לשמאל, יהודים וערבים, אשכנזים ומזרחים, ובין אנשיו ניתן למצוא לא מעט המזוהים עם השמאל וגם עם הימין.
לאחרונה עלתה שאלת המימון של הארגון, בהקשר של הבחירות לרשויות המקומיות. בחמש השנים האחרונות העבירה 'הקרן החדשה' תקציב מכובד למכון שחרית. פעילים במפלגת 'הליכוד' הטיחו בשר זאב אלקין, המתמודד לראשות עיריית ירושלים, שברשימתו ישנם מספר אנשים שהיו חלק מארגון שחרית. עו"ד אלישע פלג, העומד בראש רשימת הליכוד בירושלים, טען כי הרשימה של אלקין היא "אולטרה שמאלנית", וכל זאת משום שחלק מהנציגים ברשימתו של השר לענייני ירושלים פעלו בארגון שחרית.
מכון שחרית אכן קבלו תקציבים לא מעטים מהקרן החדשה לישראל בשנים האחרונות, אך בשנה החולפת קוצץ התקציב ל-25 אלף דולר לאחר שבעבר הועבר מימון בסך 140 אלף דולר. יותר מזה, ל'מקור ראשון' נודע כי נוצר פיצוץ בין שחרית לקרן החדשה, לאחר שלפי האחרונים שחרית "לא היו פרוגרסיביים מדי" לטעמם.

לפי גורמים שפעלו בשחרית, קבלת התקציב מהקרן החדשה לישראל תמיד הייתה בסימן שאלה. זאת משום שהקרן החדשה התעקשה לקחת את שחרית יותר שמאלה ואילו אנשי שחרית סברו שהמשיכה הפוליטית לא נכונה עבורם כארגון. בעקבות הוויכוחים בין הצדדים החליטו בקרן החדשה להפסיק לתקצב את מכון שחרית. מיקי גיצין, מנכ"ל הקרן החדשה לישראל, כתב את הדברים לכאורה, במכתב שנשלח לאנשי שחרית.
"אני שמח להודיעכם", כתב גיצין לאנשי שחרית במכתב שנשלח בתחילת השנה, "כי בישיבה של הנהלת הקרן החדשה לישראל שהתקיימה ב-Jan 2018 אושר לכם מענק בסך 25,000 דולרים במסגרת תחום NIFD. המענק ניתן עבור תמיכה כללית, כמפורט בבקשתכם למענק. הנהלת הקרן ביקשה להדגיש את הדברים הבאים: המענק הוא מענק אחרון לתמיכה שוטפת בארגון".
ל'מקור ראשון' נודע כי בשחרית פעלו אף להשפיע על מדיניות הקרן החדשה, לשנות את גישתה ביחס לוויכוח בין ימין לשמאל, אך ללא הצלחה. לטענת גורמים בשחרית מדיניות הקרן החדשה בדומה גם לארגוני ימין וארגונים דתיים, נוטה לחלק את המחלוקת בין הימין לשמאל ל"רעים וטובים" ומדובר, בתפיסה, כך כאמור, לפי אנשי שחרית, "בעייתית". בעקבות הפסקת התקציב, הוסר שמה של הקרן החדשה לישראל מהאתר של שחרית כגורם תומך. עם זאת, מרבית התרומות של מכון שחרית עדיין מגיעות מקרנות ליברליות בארה"ב התומכות בארגונים פרוגרסיביים.
ראש מכון שחרית, ד"ר אילון שוורץ, אישר את הדברים: "ראשית, אני רוצה להגיד תודה לקרן החדשה. הם נתנו לנו כסף ומימון במשך שנים. אבל לאורך כל הזמן, זה היה ברור שאנחנו גוף שונה מאוד מרוב הארגונים שהם תורמים להם".

שוורץ הסביר: "הקרן החדשה רואה את עצמה כמי שמקדמת את השיח הפרוגרסיבי במדינת ישראל. שחרית כארגון, הגדיר את עצמו מראשית הדרך כארגון אחר לגמרי. ארגון שיש לו ביקורת מאוד ברורה על הימין וגם על השמאל בישראל, במטרה לבנות מרחב שבאמת לוקח ברצינות את הקולות השונים בחברה הישראלית על מנת לבנות מרחב משותף. בנושא הזה כל הזמן היו מתחים עם הקרן החדשה. מצד אחד, זה סיקרן אותם כי הם ראו שהם מאבדים רלוונטיות ודרך ורוצים לתמוך בארגונים שהם לא שלהם, אבל חלק מהעולם הערכי שלהם: כמו כבוד האדם, ושיתופי פעולה בין מגזרים שונים שכן תואמים לשחרית. עם זאת, במשך השנים היו הרבה מאוד מתחים כי היה ברור שאנחנו לא חלק מהציבור המרכזי שלהם ואנחנו ממקמים את עצמנו במקומות שונים".
"הימין והשמאל בישראל נשואים בחתונה קתולית", אמר שוורץ, "שחרית סירבה להיות חלק מהדינמיקה הזו. התחושה הייתה שהכסף צריך ללכת למקומות אחרים. אנחנו גם שילמנו מחיר על התרומות של הקרן החדשה כי זה תייג אותנו במקום מסוים שלא היינו בו ולכן גם היו לנו ויכוחים איתם וזה הסתיים. לדעתי זה נכון מבחינתם וגם מבחינתנו".
תגובת הקרן החדשה לישראל: "הקרן החדשה לישראל תמכה ועודנה תומכת בפעילות של שחרית. במשך שנים ארוכות שחרית היה ארגון ליבה מרכזי ואחד מהגדולים של הקרן החדשה לישראל ואנחנו גאים בפעילותו של הארגון והישגיו. הקרן החדשה לישראל תומכת בארגונים מגוונים בהם יש אנשי ימין ושמאל, ובעניין זה אין לשחרית שום יחוד. שחרית נתמכה על ידינו יחד עם ארגונים כמו 'כל ישראל חברים' או 'תיקון', שמקדמים מסורתיות מזרחית בישראל. בשורה התחתונה אין אפשרות לקטלג את פעילותה של הקרן בשפה של ימין ושמאל, אלא שותפות לקידום ערכים של שוויון, דמוקרטיה וצדק חברתי. נשמח להמשיך לעבוד עם כל החברה הישראלית למען ישראל טובה וצודקת יותר".