בודפשט האירה היום (ה') פנים לבנימין נתניהו כפי שמזמן לא האירו לו בארץ, אפילו לא בוושינגטון של דונלד טראמפ. פחות מיממה אחרי שחווה עוד יום מייסר בבית המשפט כנאשם הוא התקבל בבירת הונגריה בכבוד מלכים, לא פחות.
משמר כבוד של קרוב למאה חיילים הונגרים וחיל פרשים לא קטן קידם אותו בחצר ארמון בודה, שריד ארכיטקטוני מפואר מתקופת הקיסרות האוסטרו־הונגרית, והיכלו הנוכחי של עמיתו המקומי ויקטור אורבן. צלילי התקווה התנגנו בעירו של תיאודור הרצל לכבוד ראש הממשלה, וכמובן צלילי מארשים, פרי יצירתם של מיטב מלחיני הונגריה לדורותיהם.
הביקור, שמתרחש בעיצומה של סערת המעצרים בסביבת נתניהו, וכמובן גם תוך כדי לחימה ברצועת עזה ובלבנון, לא נועד להסיח את דעתו של הציבור הישראלי. ממילא קלושים הסיכויים להצליח בכך, וזו כנראה הסיבה שלפחות עד הערב נתניהו לא טרח להחליף מילה אחת עם פמליית העיתונאים שנלווית אליו.
Video: קבלת הפנים לנתניהו אצל ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. צילום: חגי סגל
אורבן שיגר לנתניהו את ההזמנה לביקור כבר לפני כמה חודשים, כזכור בעקבות צווי המעצר שהונפקו בהאג לראש הממשלה ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט. זו הייתה קריאת תיגר הונגרית צלולה על בית הדין האנטישמי, מחווה מדינית חשובה במיוחד לישראל לנוכח העוינות האירופית השכיחה למדינת היהודים ולצה"ל. אורבן לא צועד בתלם של היבשת, אלא צועד נגדה. בלעדיו האיחוד האירופי מתקשה להעביר החלטות אנטי־ישראליות, שמצריכות הסכמה פה אחד.
לנתניהו הייתה אפוא סיבה טובה לחייך כשחיילי הונגריה דיגלו לכבודו את רוביהם וחרבותיהם. במקום אזיקים וכתב אישום הוא זכה לצעוד של שטיח אדום, מוברש היטב־היטב ממש עד תחילת הטקס המפואר. שמש אביבית זרחה ממעל, ולצידו פסע מנהיג כלבבו. אורבן ונתניהו הם בני ברית אידיאולוגית, ודאי בעשור האחרון. שניהם מכהנים ממושכות בתפקידם, לסירוגין עוד מהמאה שעברה, אם כי אורבן טרם שבר את שיאי הוותק של נתניהו – אף שכנראה עוד ישבור. שניהם גם מתוארים על ידי יריביהם מבית כעוכרי הדמוקרטיה ובזים לאופוזיציה שלהם, אבל כל העניינים היגעים הללו נשכחו אתמול. נתניהו ורעייתו שרה קיבלו הפוגה הונגרית קצרה מהצרות הגדולות בבית.
עם תום קבלת הפנים נועדו אורבן ונתניהו בארמון סמוך, כרמליטה שמו, ספוג אף הוא באווירה היסטורית. שלט אבן בחוץ מציין שב־7 במאי 1800 התקיים פה קונצרט בהשתתפות לודוויג ואן בטהובן. הוא ניגן בפסנתר. גם אורבן ניגן אתמול, אבל לא על פסנתר, אלא על מיתרי הנפש הישראלית. המנהיג ההונגרי האטרקטיבי הכריז באוזני כמאה עיתונאים ישראלים ומקומיים שמבחינתו זה לא רק אירוע מדיני, אלא “אישי, רגשי ונפשי". קודם לכן בישר על החלטתו להגיש בהקדם לבית הנבחרים שלו הצעה להתנתקות ארצו מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
“ועכשיו לשינויים במערכת המשפט", הוא הקדים ואמר, כאילו כדי לדבר על ישראל, אבל למעשה על אירופה. “אני מומחה לנושא הזה", הסביר, וציין ש"אני הייתי ראש הממשלה שחתם בשנת 2000 על הצטרפות הונגריה לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC). היום חתמתי על התנתקות. בית המשפט הזה הפך פוליטי, ומדינה דמוקרטית לא יכולה לכך שמנגנון משפטי יהיה כלי פוליטי. ההחלטות נגד ישראל הסגירו בבירור את הפוליטיזציה שלו".

ראש הממשלה ההונגרי עסק גם בהיבטים הכלכליים של היחסים המתהדקים בין שתי המדינות, אך בעיקר הרחיב את הדיבור על האנטישמיות הגואה באירופה. "פה בהונגריה יש לנו אפס סובלנות לכך. יהודי הונגריה יכולים להרגיש הכי בטוחים ביבשת. אבל לצערנו יש ייבוא של אנטישמיות לאירופה. האליטה בבריסל לא רוצה לעצור את ההגירה אלא לנהל אותה, ואנחנו מסרבים לכך. בהונגריה לא הניפו ולא יניפו דגלי חמאס".
נתניהו הודה, כמובן, לאורבן על האירוח ועל המחוות המדיניות והמשפטיות שנלוות לו. כמחווה משלו הוא לא טרח לציין מה עוללה בעבר האנטישמיות המקומית ליהודי הונגריה. ראש ממשלת ישראל העדיף לדבר על ההיסטוריה הטרייה יותר, כדי להדגיש את המשותף: "אתם יצאתם מהריסות מלחמת העולם השנייה רק כדי להתמודד עם כיבוש מסוג אחר (הקומוניסטים – ח"ס), ולקח לכם עשורים רבים להשתחרר מהכיבוש החדש ולהקים את הונגריה העצמאית. זה דומה לסיפור שאנחנו חווינו, שהיה בממדים אחרים. שליש מעמנו נרצח בשואה, והיינו צריכים להתגבר על הקשיים כדי להקים מדינה ריבונית משלנו. השאלה הייתה מתי שני סיפורי ההיסטוריה הללו ייפגשו וייסדו את השותפות הנהדרת הזו – והנה זה קורה עכשיו".
מחר יימשך ביקורו של נתניהו בבודפשט, ורק ביום ראשון ישוב ארצה. לפי התקשורת המקומית אפשר שייפגש פה עם נציגי מדינות אירופיות הנרתעים מביקור בישראל מאז שהוצאה לו פקודת מעצר בהאג ובגלל התמשכות המלחמה. רשמית הוא צפוי להיפגש עם צעירים מהקהילה היהודית הגדולה בעיר, וכנראה גם לפקוד את אתר אנדרטת הנעליים לזכר יהודי הונגריה, אשר נרצחו בידי גדודי צלב החץ ההונגרים לפני קצת יותר משמונים שנה. אתמול, על גבי הגשר העירוני הרחב שמעל הדנובה, התבדרו בגאון דגלי ישראל.