לקראת חג הפסח והימים הלאומיים, אגף השיקום במשרד הביטחון, בשיתוף ארגון נכי צה"ל ונט"ל, מפנים קריאה לציבור לגלות רגישות מיוחדת כלפי פצועי ופצועות צה"ל המתמודדים עם מצוקה נפשית. הקריאה מדגישה את החשיבות שבפנייה לסיוע, במיוחד עבור פצועים החיים ללא תמיכה משפחתית, הנמצאים בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות.
לפי נתוני אגף השיקום, מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" נקלטו למעלה מ-16,500 פצועים, מתוכם 7,300 סובלים מתגובות נפשיות כמו חרדה, דיכאון ופוסט-טראומה (PTSD). בסך הכול מטפל האגף ב-78,000 נכי צה"ל מכל מערכות ישראל, כש-26,300 מהם מתמודדים עם אתגרים נפשיים.
לימור לוריא, ראש אגף השיקום ציינה כי התקופה הקרובה מהווה אתגר עבור הפצועים המתמודדים עם כאב נפשי. "חשוב לנו להעלות היום את המודעות למצוקה הנפשית שעלולה להתפתח בימים האלה. אנו פונים אל הציבור כולו לגלות רגישות מיוחדת כלפי פצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון ולעודד אותם לפנות לסיוע ולהשתמש במענים הקיימים. חשוב לגלות תשומת לב מיוחדת לפצועים ללא עורף משפחתי החיים בגפם". לוריא הסבירה כי פצועים אלו נמצאים בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות וכאב נפשי רב. "יש דרכים להקל על הכאב הנפשי, עודדו את הפצועים לפנות לקו 'נפש אחת' *8944 שזמין 24/7 גם עבור בני ובנות המשפחה. על כולנו להפחית סטיגמות לגבי מצוקה נפשית ואובדנות – לדבר על כאב נפשי ודיכאון. זו לא בושה וזה עשוי להציל חיים. קריאה לעזרה היא כוח וחוסן. מניעת אובדנות היא משימה משותפת לכולנו".
בשנה וחצי האחרונות הרחיב האגף את מערך התמיכה: הוקמו צוותי התערבות במשבר (מת"ן), נוספו 1,000 מטפלים נפשיים, נפתחו שלושה בתים מאזנים כחלופה לאשפוז, ופועלות 10 חוות שיקומיות ברחבי הארץ. בנוסף, אפליקציית "המדריך ל-PTSD" זמינה בחינם וצברה 25,000 הורדות.
יו"ר ארגון נכי צה"ל עו"ד עידן קלימן, אמר: "ארגון נכי צה"ל מלווה לאורך השנה כולה את פצועות ופצועי צה"ל וכוחות הביטחון בתהליך שיקומם מעורר ההשראה שלהם. ארבעת בתי הלוחם שלנו, בתל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע, פתוחים ומציעים מענים רחבים בעולמות השיקום הפיזי והנפשי, לפצועים ולבני המשפחות. הבתים פתוחים ואנחנו מחכים לכם, הגיבורות והגיבורים שלנו, גם במהלך חג הפסח".
מנכ"לית נט"ל, אפרת שפרוט, אמרה: "דווקא בימים אלו ישנה חשיבות גבוהה לתשומת הלב שעלינו להקדיש לסובבים אותנו, ובטח לאלו שחזרו משדה הקרב ולבני משפחותיהם. חשוב לדעת כי יש איך לסייע ולטפל, ובעיקר יש למי לפנות או להפנות לעזרה מקצועית – במידה ואתם חשים שישנה סכנה מיידית, אל תשאירו אותם לבד. זוהי המשימה המשותפת של כולנו".
זיהוי מצוקות נפשיות: סימנים ואיך לעזור
לקראת חג הפסח והימים הלאומיים, תקופה שעשויה להעצים מצוקות נפשיות בקרב פצועי צה"ל ואחרים, חשוב להכיר את הסימנים למצוקה רגשית חריפה ואת הדרכים לסייע. מומחים מדגישים כי זיהוי מוקדם ותגובה נכונה יכולים להציל חיים.
הסימנים למצוקה נפשית וסיכון לאובדנות
סימנים רגשיים: שינויים קיצוניים במצב הרוח, תחושות של ייאוש או חוסר תקווה, עצב מתמשך, ואף מחשבות או אמירות על רצון למות.
סימנים התנהגותיים: עצבנות יתר, תגובות חריפות לדברים קטנים ("פתיל קצר"), התבודדות חברתית, קושי בתפקוד יומיומי, או עוררות יתר שאינה מוסברת.
סימנים פיזיים: עייפות כרונית, שינה מופרזת או חוסר שינה, הזנחה של היגיינה אישית, ושינויים משמעותיים בתיאבון (אכילה מועטה או מוגזמת).
איך אפשר לעזור?
הקשבה לא שיפוטית: תנו מקום לאדם לשתף את רגשותיו מבלי לבקר או למזער את תחושותיו. הראו שאתם מבינים שזו קריאה לעזרה.
הצעת תקווה: הזכירו בעדינות שהמצב הנוכחי אינו קבוע ושיש אפשרות לשיפור, גם אם כרגע קשה לראות זאת.
שמירה על קשר: היו ערניים לשינויים במצבו של האדם והמשיכו להיות זמינים עבורו, גם אם הוא מתרחק.
שאלות ישירות ואמפתיות: אל תחששו לשאול באופן מכיל, כמו "האם אתה מרגיש כל כך קשה עד שאתה חושב על מוות?" – זה פותח דלת לשיחה ומעביר אכפתיות.
הפנייה לעזרה מקצועית: עודדו את האדם לפנות למשאבים זמינים כמו קו "נפש אחת" (*8944), הפועל 24/7, והציעו ללוות אותו בתהליך אם הוא זקוק לתמיכה.