בימים האחרונים הציב הצבא האמריקני מפציצים ארוכי טווח ומכליות תדלוק אוויריות במיקום אסטרטגי באוקיינוס ההודי, מהלך דומה לפעולות שקדמו להפצצות אמריקניות באפגניסטן ובעיראק בתחילת שנות ה-2000. בנוסף, ארה"ב הציבה בישראל מערכת הגנה אווירית מסוגTHAAD , כהכנה למתקפת תגובה איראנית.
"מטרת הצעדים הללו היא גם להראות שאנחנו רציניים מאוד ובכך לנסות להרתיע את איראן מלעשות דבר שיהיה בלתי מתקבל על הדעת וייאלץ את ארה"ב לפעול", אמר מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב (CENTCOM) וראש ה-CIA לשעבר, דיוויד פטראוס, בריאיון לערוץ הפרסי-לונדוני Iran International.
בראיון אמר פטראוס כי למעשה הוא היה זה שגיבש את התוכנית להשמדת פרויקט הגרעין של איראן לפני למעלה מ-15 שנה, כאשר שימש כמפקד פיקוד המרכז האמריקני. "כבר תרגלנו את התוכנית הזו פעם אחת בתוך ארה"ב, עם כל המטוסים שטסו את המרחקים הרלוונטיים, כולל מטוסי התדלוק, תרגול השליטה והבקרה, השימוש במערכות המשבשות, הפצצות שהיינו מטילים וכן הלאה – והכול עבד. פעם אחת היינו מוכנים בפועל לפרוס את הכוחות, כלומר לזהות את כל המיקומים שממנו ימריאו המטוסים, היכן ימוקמו, התחמושת הייתה מוכנה, המזון, הדלק, המים וכו'. הכול היה ערוך. חשבנו שיש סבירות שזה יקרה. אמרנו לבית הלבן שעלינו להיות מוכנים יותר ממה שהיינו".

"הקרבה של איראן להשגת נשק גרעיני מדאיגה, "היא נמצאת במרחק שלב אחד מהשגת אורניום בדרגת העשרה צבאית (טוהר של 90% שבו משתמשים בפצצה גרעינית). זה דבר שהנשיא טראמפ אמר שהוא לעולם לא יאפשר לאיראנים להשיג".
מתקרבים לתקיפה: "הפעולות האמריקניות הן מעבר למפגן כוח"
המתקן הגרעיני הסודי ביותר של איראן, פורדו, נחצב עמוק בתוך הר במרכז איראן, ולפי מספר הערכות נמצא בעומק של כ-90 מטרים מתחת לשכבה עבה של בטון מזוין. בשנת 2012 העריכו מומחים צבאיים שצוטטו ברויטרס כי סיכויי הצלחת תקיפה אמריקנית נגד המתקן בפורדו נמוכים. עם זאת, פטראוס אומר כי לצבא האמריקני יש פצצות ש"יכולות לגרום לנזק אדיר ולהרס מוחלט".
הנשק המרכזי שאמור לשמש את האמריקנים במתקפה כזו היא פצצת ה-GBU-57, הפצצה בעלת יכולת החדירה העמוקה ביותר של ארה"ב וכנראה גם בעולם, כאשר לפי הערכות היא מדויקת מאוד ומסוגלת לחדור כ-60 מטרים של בטון מזוין. כל אחד ממפציצי החמקן שהגיעו לבסיס האמריקני-בריטי דייגו גרסיה שבאיי צ'אגוס באוקיינוס ההודי יכול לשאת שתי פצצות כאלה.

"היא תשמש נגד היעדים המוקשחים והעמוקים ביותר", אמר פטראוס בהתייחסו לפצצה, "אתם יכולים לשוות בנפשכם איזה יעד זה עשוי להיות", אמר, והוסיף כי השימוש בפצצות חודרות בונקרים הוא "לא רק אפשרי אלא הכרחי" במקרה של תקיפה אפשרית על איראן.
אלי קלוטשטיין, חוקר במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית התארח ב"נאמנים למקור", הסכת האקטואליה של מקור ראשון והתייחס להתרחשויות: "העברת הכוחות שהאמריקנים עשו לבסיס דייגו גרסיה היא מעבר לסתם הפגנת יכולות או לוחמה פסיכולוגיות. מדובר על שליש מהמפציצים האסטרטגיים שיש לאמריקנים, שתי נושאות מטוסים, נוסף על נושאת מטוסים צרפתית שנמצאת באזור. אתה לא משקיע כל-כך הרבה כספים רק בשביל משא-ומתן, יש פה משהו שמתקרב למסה קריטית של תקיפה ממש. התחושה שלי היא שאנחנו ממש מתקרבים לשם".
"ישראל הוכיחה שזה אפשרי"
פטראוס אמר כי לאיראן יש כיום "הגנה אווירית וטילים בליסטיים יעילים ומתוחכמים יותר" מאשר בעבר. עם זאת, לדבריו, "ישראל הצליחה לחדור את המערכות הללו פעמיים, מה שמוכיח שזה אפשרי".

כזכור, באוקטובר האחרון השמיד חיל-האוויר את ארבע הסוללות האחרונות של מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-300 שהיו ברשות איראן, כך אמרו גורמים איראניים לניו-יורק טיימס. גם ב"וול סטריט ג'ורנל" דיווחו כי למעשה כל מערכות ה-S-300 שהיו ברשות איראן לפני התקיפה – הושמדו.
פטראוס מציין כי למרות זאת, לאיראן עדיין יש "יכולת תגמול משמעותית מבחינת טילים וכו', למרות שישראל צמצמה באופן דרמטי את יכולתה של איראן לייצר מנועי רקטות דלק מוצק מכמה ביום לאחד או שניים בשבוע".
יתרה מכך, איראן לא קפאה על השמרים ומאז התקיפה הישראלית היא עומלת על חידוש מערך ההגנה האווירית שלה, כאשר לפי הערכות מודיעיניות היא הצליחה בכך לפחות באופן חלקי.
"תקיפה אווירית אמריקנית פוטנציאלית תכוון לא רק למתקני הגרעין של איראן"
לאחרונה התריע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הצבא האמריקני יתקוף את מתקני הגרעין באם הצדדים לא יגיעו להסכם גרעין חדש. בתגובה איים המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, כי כל מתקפה עליה תיענה בתגובה קשה. גורם ביטחוני בכיר באיראן מסר ל"טלגרף" הבריטי כי "אם איראן תותקף מבסיס כלשהו באזור, היא תתקוף בתגובה כל בסיס שישמש אמריקנים ונמצא בטווח הטילים שלה מבלי להתחשב האם הוא שייך לארה"ב, בריטניה או טורקיה".

פטראוס התייחס גם לחשש ממתקפת תגובה איראנית ואמר: "תקיפה אווירית אמריקנית פוטנציאלית תכוון לא רק למתקני הגרעין של איראן, אלא גם ליכולות ההגנה האווירית והטילים שלה, במטרה למנוע תגובה אפשרית. אתה לא רוצה רק להשמיד את תוכנית הגרעין שלהם ואז לתת להם לתקוף את הבסיסים שבהם נמצאים כוחותינו – דבר שיכול לגרור לתוך העימות מדינות נוספות – ולכן נצטרך לנטרל גם חלק מיכולת התגובה של איראן. אם מתכוונים לתקוף את איראן, צריך לעשות גם את זה".
במקרה של תקיפה אמריקנית, בסיס דייגו גרסיה, הממוקם כ-3,800 ק"מ מהנקודה הדרומית ביותר באיראן, צפוי להיות אחד היעדים המרכזיים למתקפת התגובה האיראנית. לרפובליקה האסלאמית אין טייסות קרב מתקדמות ובארסנל הנשק שלה אין נשק שמסוגל להפתיע את מערכות ההגנה האמריקניות ממרחק כה רב שיעניק לכוחות האמריקנים פרק זמן ארוך להיערך וליירט אותם.
בנוסף, מדובר על בסיס באי קטנטן באמצע האוקיינוס, כך שהסיכוי לפגוע בו עם הטילים האיראניים שאינם מתוחכמים במיוחד – קטנה. גם בתרחיש שבו האיראנים ינסו לשגר טילים או כטב"מים מספינות הקרב שלהם ובכך לצמצם את זמן – הכוחות האמריקנים באזור, בעזרת המכ"מים, אמורות לקלוט אותן בקלות ולפעול בהתאם.
יתכן שהצעדים האמריקנים החלו לרכך במעט את חוסר-הנכונות של משטר האייתוללות לקיים משא-ומתן על הסכם חדש תחת האיומים מממשל טראמפ. בשבת אמר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י כי טהראן מוכנה לקיים שיחות עקיפות עם ארה"ב בנוגע לתוכנית הגרעין שלה בתמורה הקלות בסנקציות.