בתום חקירה משותפת של שוטרי המחוז הצפוני וחוקרי הביטוח הלאומי נעצרו הבוקר (ב') חמישה חשודים בניהול רשת שעסקה בהוצאה במרמה של כספי סיוע שיועדו לציבור, ביניהם עובדת הביטוח הלאומי בסניף נצרת – שפוטרה מתפקידה, ונהג אוטובוס בחברה לתחבורה ציבורית.
במהלך מלחמת חרבות ברזל וכחלק מהתמודדות המשק עם משבר שוק העבודה בצפון הוחלט על ידי המדינה על מענק "עידוד" בגובה 3,000 ש"ח לחודש שיוענק לכל מפונה שחזר לעבודתו ו/או למי שעובד באופן מלא או חלקי בישוב מפונה והגיע למקום העבודה לפחות 11 ימים במהלך חודש עבודה.
לצורך קבלת המענקים נדרש האזרח להיכנס לאתר "ממשל זמין" במרשתת ולמלא טופס מקוון בו מצהיר אודות זכאותו ובהתאם לכך המענק הופקד ישירות לחשבונו הפרטי על פי הדיווח אותו מסר, כך לפי החלטת הממשלה.
במסגרת תהליך פיקוח ובקרה שנעשה בביטוח לאומי, בשיתוף פעולה עם מערך המודיעין באגף החקירות של הביטוח הלאומי, נתגלו אלפי מקרים בהם עובדים הצהירו כי במסגרת עבודתם עבדו מ-11 פעמים ומעלה בישוב מפונה (זהו התנאי לפי ההסכם לקבלת המענק), קיבלו לחשבונם את המענקים, אך בפועל אינם עמדו בקריטריונים המזכים.

עם ההבנה כי מדובר בתופעה רחבה, נפתחה חקירה משותפת של יחידת ההונאה במחוז הצפוני יחד עם חוקרי הביטוח הלאומי במסגרתה נחקרו עשרות אזרחים שמסרו הצהרה כוזבת והתברר כי במקרים רבים ההצהרה בוצעה באמצעות גורמים אחרים אשר "צדו" לקוחות פוטנציאלים באמצעים שונים ובעבור גביית דמי טיפול.
עוד עלה בחקירה כי במקרים רבים בהם אזרחים שהצהירו כי היו ביישוב מפונה במרמה וציינו בהצהרתם את שם היישוב, לא הכירו כלל את שם הישוב ואף לא ידעו לסמן את מיקומו של היישוב על מפת המדינה.
במסגרת החקירה שנוהלה בחודשים האחרונים התחקו החוקרים אחר מארגני ההונאה, אספו ראיות רבות ומגוונות והבוקר עם הפיכת החקירה לגלויה פשטו על בתיהם של חמישה חשודים (דיר אל אסד, כיסרא סומיע, עוזייר, נצרת ובית ג'ן), ביצעו את מעצרם ובהתאם לממצאי החקירה צפויים לבוא בפני בית משפט השלום בטבריה בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם.
על פי ההערכות, החשודים מעורבים בהוצאה של עשרות מיליוני שקלים מקופת המדינה בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" כאשר לכיסם הפרטי הגיעו מאות אלפי שקלים כעמלות מאותם האזרחים שקיבלו את הכספים לחשבונותיהם הפרטיים במרמה. במקביל לפתיחת החקירה, הביטוח הלאומי פעל ופועל לעצירת התשלומים שהתבקשו שלא כדין וכן להשבת הכספים שהתקבלו במרמה. עד כה, הביטוח הלאומי עצר יותר מ-160 מיליון ש"ח שיועדו עבור תביעות שנמצאו על ידם ככוזבות.