מספר מיליציות עיראקיות הנתמכות על ידי איראן מוכנות להתפרק מנשקן, לראשונה, במטרה להימנע מהסלמה בעימות עם ממשל טראמפ, כך אמרו לרויטרס עשרה מפקדים בכירים וכן בכירים בממשל העיראקי.
המהלך להרגעת המתיחות נעשה בעקבות אזהרות חוזרות ונשנות שהעבירו גורמים אמריקנים לממשלת עיראק מאז שטראמפ נכנס לתפקיד בינואר, כך אמרו המקורות, בהם שישה מפקדים מקומיים מארבע מיליציות גדולות. הגורמים אמרו כי ארצות הברית הבהירה לבגדד שאם לא תנקוט בפעולה לפירוק המיליציות הפועלות בשטחה, ייתכן שארה"ב תתקוף את הקבוצות מהאוויר.
עיזאת אל-שחבנדר, פוליטיקאי שיעי בכיר המקורב לקואליציה השלטת בעיראק, אמר לרויטרס כי השיחות בין ראש הממשלה מוחמד שיא אל-סודאני לבין כמה מראשי המיליציות "מתקדמות מאוד", והקבוצות נוטות להיענות לקריאות האמריקניות לפירוק מנשק. "הפלגים לא מתעקשים או עומדים על כך שימשיכו לפעול בצורתם הנוכחית", אמר, והוסיף כי הקבוצות "מודעות היטב" לכך שהן עלולות להוות מטרה לאמריקנים.
ששת מפקדי המיליציות שדיברו בבגדד ובמחוז בדרום, שביקשו להישאר בעילום שם בשל רגישות המצב, משתייכים לקבוצות כתאיב חזבאללה, נוג'באא, כתאיב סייד אל-שהדאא ואנסאראללה אל-אוופיאא.

"טראמפ מוכן להסלים את המלחמה איתנו לרמות קשות יותר, אנחנו יודעים את זה, ואנחנו רוצים להימנע מתרחיש רע שכזה", אמר מפקד בכתאיב חיזבאללה, המיליציה השיעית החזקה ביותר, שדיבר מבעד למסכת פנים שחורה ומשקפי שמש. המפקדים אמרו כי בני בריתם המרכזיים ופטרוניהם – משמרות המהפכה של איראן (IRGC) – נתנו להם את ברכת הדרך לקבל כל החלטה שיראו לנכון כדי להימנע מלהיגרר לעימות הרסני מול ארצות הברית וישראל.
המיליציות הן חלק מ"ההתנגדות האסלאמית בעיראק", קבוצה גג של כעשר מיליציות שיעיות קיצוניות המונות יחד כ-50 אלף לוחמים וארסנל הכולל טילים ארוכי טווח ונשק נגד מטוסים, כך לפי שני גורמי ביטחון שעוקבים אחר פעילות המיליציות. קבוצת ההתנגדות, שמרכיבה נדבך מרכזי במערך הפרוקסיים של איראן באזור, נטלה אחריות על עשרות תקיפות טילים וכטב"מים על ישראל ועל כוחות ארה"ב בעיראק ובסוריה מאז פרוץ המלחמה בעזה לפני כ-18 חודשים.
פארהד אלעלדין, יועץ ראש הממשלה סודאני לענייני חוץ, אמר לרויטרס בתגובה לשאלות בנוגע לשיחות הפירוק מנשק כי ראש הממשלה מחויב לכך שכל הנשק בעיראק יהיה תחת שליטת המדינה, וזאת באמצעות "דו-שיח בונה עם גורמים לאומיים שונים".
שני גורמי ביטחון עיראקים אמרו כי סודאני לוחץ לפירוק כל המיליציות של ההתנגדות האסלאמית בעיראק, המכריזות על נאמנותן למשמרות המהפכה או לכוח קודס של איראן ולא לממשלת בגדד. חלק מהקבוצות כבר פינו במידה רבה את מפקדותיהן וצמצמו את נוכחותן בערים מרכזיות כמו מוסול ואנבאר מאז אמצע ינואר, מחשש שיותקפו מהאוויר, כך לפי גורמים רשמיים ומפקדים. רבים מהמפקדים גם הידקו את אמצעי הביטחון שלהם בתקופה זו, החליפו טלפונים ניידים, רכבים ומקומות מגורים בתדירות גבוהה יותר, לדבריהם.

משרד החוץ האמריקני אמר כי הוא ממשיך ללחוץ על בגדד לרסן את המיליציות. "כוחות אלו חייבים להישמע למפקד העליון של עיראק ולא לאיראן", נמסר. גורם אמריקני, שביקש להישאר בעילום שם, הזהיר כי היו בעבר מקרים שבהם המיליציות חדלו זמנית מהתקפות בשל לחץ אמריקני, והוא ספקן אם הפירוק יהיה קבוע. ה משמרות המהפכה סירב להגיב לכתבה זו, ומשרדי החוץ של איראן וישראל לא השיבו לפניות.
ציר ההתנגדות של איראן מזדעזע
שחבנדר, הפוליטיקאי השיעי, אמר כי ממשלת עיראק טרם הגיעה להסכם סופי עם ראשי המיליציות, ומנגנון הפירוק עדיין נדון. בין האפשרויות הנשקלות: הפיכת הקבוצות למפלגות פוליטיות ושילובן בכוחות הביטחון העיראקיים, הוסיף. בעוד שגורל תהליך הפירוק עדיין אינו ברור, עצם קיום הדיונים מהווה ציון דרך ראשון שבו המיליציות מוכנות לוותר לנוכח לחץ מערבי ארוך שנים להתפרק מנשקן.
השינוי מגיע בתקופה רגישה עבור "ציר ההתנגדות" האזורי של טהרן, שנבנה במאמץ רב לאורך עשרות שנים במטרה להתנגד לישראל ולהשפעה האמריקנית, אך נחלש קשות מאז מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 שדרדרה את המזרח התיכון למלחמה.
חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון ספגו מכות קשות מישראל מאז החלה מלחמת עזה, בעוד תנועת החות'ים בתימן מותקפת שוב ושוב על ידי ארצות הברית מהאוויר מאז החודש שעבר. נפילתו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, בן ברית מרכזי נוסף של איראן, החלישה עוד את השפעתה של הרפובליקה האסלאמית.
ממשלת עיראק מנסה לאזן בין בריתותיה עם אמריקה ואיראן בזמן שהיא מתמודדת עם המיליציות בשטחה. הקבוצות קמו ברחבי המדינה בתמיכה צבאית וכספית של איראן בעקבות הפלישה האמריקאית שהפילה את סדאם חוסיין ב-2003, והפכו לכוחות רבי עוצמה שיכולים להתחרות בצבא העיראקי.

שר ההגנה האמריקני פיט הגסט אמר לראש ממשלת עיראק מוחמד שיאע א-סודאני בשיחת טלפון ב-16 במרץ, זמן קצר לאחר תחילת תקיפות ארה"ב נגד החות'ים, כי עליו למנוע מהמיליציות לתקוף את ישראל ואת הבסיסים האמריקניים באזור כנקמה בשם בעלי בריתן, כך לפי שני גורמים בממשלה ושני מקורות ביטחוניים שמצויים בפרטי השיחה.
המיליציות שממוקמות בעיראק שיגרו עשרות תקיפות כטב"מים ורקטות לעבר ישראל מאז החלה המלחמה בעזה, והרגו שלושה חיילים אמריקנאים בתקיפת כטב"ם בירדן סמוך לגבול עם סוריה בשנה שעברה.
איבראהים א-סומיידאעי, יועץ פוליטי לשעבר של סודאני, אמר בטלוויזיה הממלכתית העיראקית שארצות הברית לחצה במשך זמן רב על הנהגת עיראק לפרק את המיליציות השיעיות, אך הפעם ייתכן שוושינגטון לא תקבל סירוב כתשובה. "אם לא נציית מרצון, ייתכן שזה ייכפה עלינו מבחוץ, ובכוח", אמר.