שופטי בית המשפט העליון, יצחק עמית, נועם סולברג ודפנה ברק ארז, יקיימו הבוקר (שלישי) דיון בשמונה עתירות שונות שהוגשו נגד החלטת הממשלה לסיים את כהונת ראש השב"כ רונן בר. אתמול פרסמו השופטים את סדרי הדיון במטרה למנוע את התמשכותו עד אין קץ. בפתח הדיון העותרים בכל אחת מהעתירות יטענו עד 15 דקות כל אחד. נציגיה של היועצת המשפטית לממשלה יטענו עד 45 דקות. הכנסת תטען עד 15 דקות, ואילו עו"ד ציון אמיר, בא כוח הממשלה וראש הממשלה יטען עד 75 דקות. לאחר מכן, העותרים יהיו רשאים להשיב בקצרה, עד 5 דקות כל אחד.
בעתירות נטען בין היתר כי ההחלטה על פיטורי ראש השב"כ התקבלה על ידי הממשלה בניגוד לדין, תוך ניגוד עניינים חמור, מתוך שיקולים זרים ופוליטיים, וללא הליך מינהלי תקין – ובכך מסכנת באופן ממשי את ביטחון המדינה.
העותרים מוסיפים כי הדחת ראש השב"כ התרחשה בעיצומן של חקירות ביטחוניות רגישות שמנהל השב"כ נגד מקורבי ראש הממשלה, ובראשם דובר ראש הממשלה לשעבר, אלי פלדשטיין, ויועצו הקרוב יהונתן אוריך, החשודים בהדלפת מידע מסווג ובקשרים עם קטאר, מממנת מרכזית של חמאס. החלטת הפיטורים, שהתקבלה שלא בהליך תקין ובניגוד לדין מבלי שנערכה בחינה של התשתית העובדתית והמשפטית של ההחלטה על-ידי היועצת המשפטית לממשלה, ללא הנמקה ומתן זכות עיון ושימוע, וללא קבלת המלצה מהוועדה המייעצת למינויים בכירים כנדרש בהחלטת ממשלה מס' 1148, מעלה חשש כבד כי ההחלטה נועדה לחסום את החקירות ולהחליף את בר במועמד "נוח" יותר לממשלה.
הממשלה טענתה בתגובה לשורת העתירות כי דינן הוא להידחות על הסף. "ממשלת ישראל פעלה בהתאם לסמכותה הרחבה והברורה להחליט על הפסקת כהונתו של ר' השב"כ", קובעת הממשלה בתגובתה. "בנסיבות שנוצרו ונוכח משבר האמון בין הממשלה לראש השב"כ, אין שום אפשרות להמשך עבודה יעילה למען בטחון המדינה עם גוף בטחוני בראשו עומד אדם אשר לא נהנה מאמון הגוף הממונה עליו. כפיית המשך כהונתו של אדם בתפקיד בעל חשיבות עליונה בעתות שלום ועשרות מונים למעלה מכך בעת מלחמה, אינה מתקבלת על הדעת ואינה עולה בקנה אחד עם הסמכויות הנתונות לממשלה נבחרת במדינה דמוקרטית אשר אמונה על בטחון המדינה ואזרחיה. כל יום או לילה נוספים במצב זה עלולים לפגוע פגיעה בלתי הפיכה בביטחון המדינה ובשלום אזרחיה וחייליה. מכאן הדחיפות בביצוע המהלך".
"תקינות היחסים והליכי העבודה בין הממשלה ור' השב"כ הן עניין אקוטי ביותר לביטחונה של המדינה. במציאות הקיימת ר' השב"כ איננו יכול להמשיך בתפקידו ומחובתה של הממשלה כעת לפעול במהירות למינויו של ר' שב"כ חדש אשר ישקם את שרות הביטחון ואת יחסי העבודה עם הממשלה והעומד בראשה", נטען עוד בתגובה.

הממשלה הדגישה כי הרקע לאובדן האמון ולפיטורין הוא מחדל ה-7 באוקטובר, "חשוב לזכור, כפי שהתבטא בעבר גם ראש השב"כ, כשל הלילה שלפני השבעה באוקטובר, עליו אין מחלוקת, איננו מותיר כל אפשרות לפיה יסיים ראש שירות הבטחון את כהונתו במועד הקצוב לכך. על כן, אין למעשה מחלוקת כי הפסקת כהונתו מחויבת המציאות. חוסר האמון שנוצר מונע כל אפשרות להמשיך ולקיים כהונה זו בהעדר אמון הממשלה ומחייב את הפסקתה לאלתר. כאמור, אין שחר לטענה כי בבסיס החלטת הממשלה עומדת חקירת שב"כ כזו אך ואין יסוד למחשבה כי החלפת ראש השב"כ תשפיע בצורה כלשהי על החקירה. כפי שעולה מפעולות החקירה הנעשות בימים אלה, החקירה אליה מפנים העותרים מתבצעת הלכה למעשה על ידי משטרת ישראל ומתקדמת ללא כל עיכוב. מובן, כי החלפת ראש השב"כ לא תשפיע כמלוא הנימה על חקירה זו".
"עוד חשוב להדגיש, בבחינת למעלה מן הצורך, כי גם אם היה חשש לניגוד עניינים, ולא היא, הרי שהחלטת הממשלה כולה במליאתה ובפה אחד, איננה מותירה מטיעון זה דבר ומנתקת כל זיקה בין ניגוד עניינים, גם אם היה, להחלטה על סיום כהונת ראש השב"כ", נטען עוד.
הממשלה אף ביקשה להשיג על עצם מעורבותו של בג"ץ בסוגיה, "בסייפא של הדברים, ראוי גם לומר דברים ברורים על גבולות כוחו של המשפט. המשפט, כמוסד כופה, אינו בלתי מוגבל. עד כה, הוסבר מדוע לא ראוי לכפות החלטה שסותרת את סמכותה של הממשלה, פוגעת בסדרי הממשל ופוגעת בביטחון. אבל, ראוי להסביר את המובן מאליו, והוא שהחלטה שכזו, מנסה גם לכפות את שהמשפט איך יכל לכת. המשפט יכול לאסור על בעל תפקיד מלעשות פעולה, אבל, הוא לא יכול לכפות עליו תובנות אישיות כמו לתת אמון באדם, כפי שהוא לא יכול לכפות עליו להעריך אדם. כפיית הישארותו של ר' השב"כ בתפקידו, תנסה לכפות על ראש הממשלה ועל הממשלה את מה שהמשפט לא יכול לכפות. היא תנסה להותיר את ר' השב"כ פורמלית בתפקידו, אבל היא לא תוכל לכפות התנהלות אמתית ונכונה של ממשלה, ראש ממשלה וראש שירות ביטחון. מציאות כזו בעת מלחמה הנה חסרת אחריות ומסכנת שלא לצורך את בטחון המדינה ואזרחיה בכל יום שעובר. לאור האמור מתבקש בית המשפט הנכבד לדחות את העתירות כולן".