"יהיו לנו שיחות ישירות עם איראן, הן התחילו. בשבת תהיה פגישה גדולה ונראה מה יקרה. אני חושב שכולם מסכימים שלעשות עסקה יהיה עדיף על לעשות את המובן מאליו", אמר אתמול נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לצדו של ראש ממשלת ישראל, בפגישה בחדר הסגלגל שבבית הלבן.
עד כה, סירבו האיראנים לקיים שיחות ישירות עם ארצות הברית. מאז פרש טראמפ בקדנציה הקודמת שלו מהסכם הגרעין עליו חתם הנשיא אובמה, הרי שסבבי השיחות הארוכים בתקופת ביידן התנהלו כאשר המשלחות יושבות בשני חדרים שונים, בשל סירוב איראני להתדיין ישירות. ביידן היה סבור כי ישיג הסכם גרעין חדש בזמן קצר, אולם איראן לא שתפה פעולה, ובמקביל המשיכה לקדם את תכנית הגרעין שלה. לו אכן יהיו השיחות הפעם ישירות, מדובר לכאורה בכיפוף אמריקני של עיקרון איראני.
אין ספק, כי לאחר שנים בהן עמל נתניהו לחשוף בפני העולם את מעשה המרמה האיראני, ההודעה של טראמפ לא עברה לו חלק בגרון. אולם לו טראמפ היה מכריז אתמול מלחמה על איראן, המשבר הכלכלי שמסחרר את בורסות העולם, היה מעמיק עוד. נתיב דיפלומטי מול איראן הוא עניין שבהחלט גורם לישראל לזוז באי נוחות, אבל הסיפור העיקרי הוא מה יקרה אם (וכאשר) השיחות הללו ייכשלו.
בראיון שהתפרסם עמו ב'מקור ראשון' ביום שישי האחרון, אמר שגריר ישראל בוושינגטון ד"ר יחיאל לייטר כי "העמדה הברורה שלנו, היא שהמהלך מול איראן חייב להסתיים בדבר אחד, פירוק התשתית הגרעינית שלהם. לא מספיק להוציא את החומר הרדיואקטיבי. התשתית הגרעינית חייבת להיות מפורקת. אם מגיעים לשם דרך משא ומתן, כפי שהיה בלוב, שם החומר הוצא והתשתיות פורקו – מה טוב. האם יש סיכוי שהאיראנים יסכימו למהלך כזה? יש לי הערכה בעניין, אבל הנשיא טראמפ הוא איש מיוחד ויכול להיות שיש לו את הדרכים לעשות זאת. אנחנו לא מתנגדים למשא ומתן, רק דורשים שבסופו של דבר לא תהיה יותר לאיראן תשתית גרעינית". דברי לייטר.
בישראל מפנים אצבע אל עבר ריכוז הכוחות האמריקני הגדול במזרח התיכון בשבועות האחרונים ואל התקיפות המשמעותיות על החות'ים בתימן, כמעין חיזוק למענה שיינתן, אם השיחות לא תתקדמנה כצפוי.
בדבריו של נתניהו לצד טראמפ אתמול, עוד לפני שטראמפ חשף את דבר השיחות הצפויות להתקיים בשבת, אמר ראש הממשלה לגבי איראן כי "שנינו מאוחדים במטרה שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני. אם זה יכול להיעשות דיפלומטית בצורה מלאה באותו אופן שזה נעשה בלוב, אני חושב שזה יהיה דבר טוב. אבל מה שלא יקרה, עלינו לוודא שאיראן לא תשיג נשק גרעיני".
על פי פרסומים, השיחות צפויות להתקיים בעומאן, ומהצד האמריקני יוביל אותן השליח ויטקוף, מול שר החוץ האיראני. על פי האיראנים, לא יהיה מדובר בשיחות ישירות – אלא באמצעות גורם מתווך.
בנוסף לשיחות הישירות עם איראן, על פניו נראה כי גם בנושאים האחרים שעלו בפגישה הבהולה אליה הוזמן בדחיפות נתניהו, אין כרגע בשורות גלויות. טראמפ אמנם שב ותיאר את הזעזוע שאחז בו למראה מצבם של החטופים ששוחררו מעזה, אולם לא פירט אילו מנופי לחץ יופעלו מול המתווכות. כך גם בנוגע למכס בגובה 17 אחוז שהושת על ישראל. אם התקווה הייתה כי נתניהו ייצא מהבית הלבן עם הבטחה של הפחתה, הרי שזו – נכון לרגע זה – נכזבה. "הייתה לי הזדמנות לדבר עם המזכיר לוטניק אתמול. דיברנו על איך נוכל להשפיע על זה במהרה ואני מקווה להביא פתרון מהר מאוד. אנחנו לא מדברים על כוונות או על מילים ריקות. אנחנו מדברים על תוצאות. והתוצאות האלה יגיעו מהר", אמר אתמול בנוגע לכך, נתניהו.