יותר משנה חלפה מאז חטיבת גולני, שספגה אבידות רבות ב-7 באוקטובר ובמהלך הלחימה, יצאה מרצועת עזה ועלתה לקרב הגנה בגבול הצפון ולאחר מכן גם בתמרון בתוך לבנון. לאחרונה, אחרי מספר שבועות של התארגנות והתרעננות, ירדה החטיבה החומה דרומה ובסוף השבוע האחרון אף נכנסה ללחימה ברצועת עזה תחת אוגדה 36.
משימותיהם של כוחות החטיבה הם בעיקר במרחב רפיח, שם הם מאתרים ומשמידים תשתיות טרור שנותרו במרחב וביניהם מבנים מהם פועלים מחבלים ועמדות תצפית וירי. בפעילות, הכוחות מאתרים אמצעי לחימה ומחסלים מחבלים.
Video: צילום: דובר צהל
כזכור, צה"ל השתלט בשבוע שעבר על "ציר מורג". הציר עובר על חורבות היישוב מורג שפונה בהתנתקות, באזור רחב שבו צה"ל לא פעל עד כה, בין רפיח לחאן־יונס. פריצת הציר באזור זה נבחרה מסיבות שונות, בין היתר מכיוון שהכשרת השטח פשוטה יחסית: הציר עובר בעיקר בשטחים פתוחים. בנוסף, בגלל שזהו אזור ספר דליל בתושבים, הוא לא דורש העברה של אוכלוסייה גדולה ממקום למקום.
לדברי הפרשן הגיאו־פוליטי בן־ציון מקלס, סלילת המסדרון תיעשה מאזור מעבר סופה, דרך הכבישים המקוריים שחיברו לפני ההתנתקות בין היישוב מורג לגוש קטיף, ועד לים באזור המואסי. בדומה לציר נצרים, מי שירצה לחצות את ציר מורג ייאלץ לעבור בידוק ולזכות באישור מעבר. "אני מעריך ששזה יהיה דומה לאופן שבו צה"ל פעל בצפון הרצועה", אומר מקלס, "לאחר שנפרץ ציר מפלסים בג'באליה פעלו הכוחות באופן ממוקד בבית־חאנון, בית־לאהיא וג'באליה. צה"ל השמיד שם תשתיות טרור רבות, ושכונות שלמות נפגעו או נמחקו לגמרי.
Video: צילום: דובר צהל
"הכשרת ציר מורג באורך ארבעה קילומטרים מצפון עד ציר פילדלפי בדרום, שכוללים את צפון רפיח, שכונת תל א־סולטאן והכפרים הקטנים באזור תגרור פינוי של האוכלוסייה וניקוי תשתיות הטרור. כך למעשה ייווצר אזור חיץ סטרילי בין הגבול לים באורך של 12 קילומטרים וברוחב של ארבעה קילומטרים, שטח שמהווה כ־15 אחוז מרצועת עזה".
בהודעה על פריצת הציר הגדיר אותו ראש הממשלה בנימין נתניהו כ"ציר פילדלפי השני". מכינוי זה משתמעת הכוונה להרחיק עוד את חמאס מגבול מצרים, ולנתק את ארגון הטרור ממקורות ההברחה בציר פילדלפי, כגון המנהרות החוצות למצרים.