נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר ביום רביעי שישראל תהיה "המובילה" בתקיפה צבאית אפשרית נגד איראן, אם טהראן לא תוותר על תוכניתה לפיתוח נשק גרעיני.
טראמפ אמר את הדברים לקראת שיחות מתוכננות לסוף השבוע הקרוב, בהן אמורים להשתתף נציגים אמריקנים ואיראנים, בממלכת עומאן. בתחילת השבוע ציין טראמפ שהשיחות יהיו "ישירות", בעוד שאיראן תיארה את המפגש כ"שיחות עקיפות" עם ארה"ב.
"אם יהיה צורך בהתערבות צבאית – תהיה התערבות צבאית", אמר טראמפ. "ישראל, באופן ברור, תהיה מעורבת בזה מאוד. היא תהיה המובילה בזה. אבל אף אחד לא מוביל אותנו – אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים לעשות".
זמן קצר לאחר הצהרות אלו, משרד האוצר של ארצות הברית הודיע אתמול (ד') על סנקציות חדשות נגד איראן, המכוונות לתוכנית הגרעין שלה – ימים ספורים לפני שנציגים בכירים מארה"ב ואיראן צפויים לקיים שיחות בממלכת עומאן שבמזרח התיכון.
ראש הממשלה נתניהו, אמר מוקדם יותר השבוע כי הוא תומך במאמצים הדיפלומטיים של טראמפ להגיע להסכם עם איראן. הוא הוסיף כי לישראל ולארה"ב מטרה משותפת – למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני. עם זאת, נתניהו היה מהגורמים המרכזיים שניסו לשכנע את טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין שארה"ב תיווכה בו מול איראן בשנת 2018.
נתניהו, הידוע בעמדותיו כלפי איראן ובקריאותיו בעבר להפעלת לחץ צבאי, אמר כי יברך על הסכם דיפלומטי שידמה להסכם של לוב עם הקהילה הבינלאומית בשנת 2003 – הסכם שבו שליט לוב לשעבר, מועמר קדאפי, ויתר על כל תוכנית הגרעין החשאית של מדינתו. איראן, לעומת זאת, מתעקשת שתוכניתה – המוכרת לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית – צריכה להימשך.
"אני חושב שזה יהיה דבר טוב", אמר נתניהו. "אבל לא משנה מה יקרה – אנחנו חייבים לוודא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני".
ארצות הברית מודאגת יותר ויותר, שכן טהראן קרובה מתמיד להשגת נשק בר-תפעול. עם זאת, טראמפ אמר ביום רביעי שאין לו לוח זמנים מוגדר לסיום השיחות. "כאשר אתה מתחיל שיחות – אתה יודע אם הן מתקדמות טוב או לא", אמר טראמפ. "והייתי אומר שהמסקנה שלי היא שהן לא מתקדמות טוב. זו פשוט תחושת בטן".
בשנת 2015, ארה"ב ומעצמות נוספות הגיעו להסכם גרעין מקיף וארוך-טווח עם איראן, במסגרתו הגבילה טהראן את העשרת האורניום בתמורה להסרת סנקציות כלכליות. אך טראמפ פרש מההסכם באופן חד-צדדי בשנת 2018, וכינה אותו "ההסכם הגרוע ביותר אי פעם".
בשנת 2021, תחת נשיאות ג'ו ביידן, קיימו איראן וארה"ב שיחות עקיפות בווינה בניסיון לחדש את הסכם הגרעין, אך שיחות אלה, כמו גם שיחות נוספות עם מדינות אירופה, לא הביאו להסכמה.
בינתיים, משרד האוצר האמריקני פרסם ביום רביעי סנקציות חדשות המכוונות לתוכנית הגרעין של איראן. חמישה גופים ואדם אחד הפועלים באיראן נכללים ברשימת הסנקציות החדשה, בשל תמיכתם בתוכנית הגרעין של איראן. בין הגופים המיועדים נמצאים: הארגון לאנרגיה אטומית של איראן, חברת טכנולוגיית הצנטריפוגות האיראנית, חברת "תוריום", חברת הבנייה והפיתוח של כורים פארס, ותעשיות "אזאראב".
"אני רוצה שאיראן תהיה מדינה נהדרת", אמר טראמפ ביום רביעי. "הדבר היחיד שהם לא יכולים לקבל – זה נשק גרעיני. הם מבינים את זה".
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, הצהיר שוב ביום רביעי כי ארצו "אינה שואפת להשיג פצצת אטום", ואף רמז על אפשרות להשקעה ישירה של ארה"ב ברפובליקה האסלאמית – אם תושג הסכמה בין המדינות.
דבריו של המנהיג הרפורמיסטי מהווים סטייה מהעמדה האיראנית לאחר הסכם הגרעין ב-2015, אז ניסתה איראן לרכוש מטוסים אמריקניים אך בפועל מנעה מחברות אמריקניות להיכנס לשוק שלה. "הוד רוממותו אינו מתנגד להשקעות של משקיעים אמריקנים באיראן", אמר פזשכיאן בנאום בטהראן, בהתייחסו למנהיג העליון של איראן, האייתולה עלי חמינאי. "משקיעים אמריקנים – בואו להשקיע".