אחרי תקופה לא קצרה שבה מסלולי הטיולים בגליל ובגולן היו ריקים ממטיילים בשל המצב הביטחוני, הטבע המוכר והאהוב קורא לנו לחזור ולבקר בו. שמורות הטבע שנפגעו מנזקי המלחמה שוקמו, הטבע השרוף קם לתחייה ואנחנו יכולים לחזור לצפון וליהנות מכל מה שיש לחבל הארץ היפה והאהוב כל כך להציע.

"לא קל להחזיר את המטיילים לגולן", מספר ליבנה שלוי, מנהל ההדרכה בבית ספר שדה קשת יהונתן. "על אף שהאזור שקט עכשיו וקיימת תחושת ביטחון, המוני האנשים עדיין בוששים להגיע. הגולן היה שרוף ושחור במשך השנה וחצי האחרונות, אזורים רבים נפגעו, האזור כולו היה סגור למטיילים. המסלולים המוכרים – בניאס, שניר, חצבני, ונחלי הגולן – היו שטח שאסור לשהות בו, יער אודם ויערות רבים אחרים נפגעו והיו אסורים לטיולים בגלל הקרבה לגבול והלחימה העצימה. עכשיו הגולן ירוק ופורח, המעיינות והנחלים מלאים מים והאזור כולו מתעורר לחיים ומחכה לחזרת המטיילים. חג הפסח הוא הזמן האולטימטיבי לבוא ולטייל כאן ואנחנו מחכים שהאזור יתמלא באנשים", הוא מסביר באופטימיות.
גולת הכותרת בבית ספר שדה קשת יהונתן בפסח יהיו הסיורים המיוחדים לאזורים שמעבר לגדרות הגבול של מדינת ישראל, "בעבר הוצאנו טיולים לנקודות נוף ומסלולים יפים באישור צבאי מעבר לגבול באזור משולש הגבולות של ישראל, לבנון וירדן" מספר שלוי, "עם תחילת המלחמה כל התיירות נעצרה, וכמובן גם הטיולים מחוץ לגדר, בשל הלחימה. אבל עכשיו אחרי הלחימה באזור – גם בלבנון וגם בסוריה – נוצרו הזדמנויות חדשות למסלולים שלא הגענו אליהם בעבר וכעת תודות לצבא ולתיירות גולן אנחנו מוציאים סיורים למקומות חדשים ולא מוכרים" (ראו מסגרת).
באתר המורשת הלאומי עין קשתות יתקיימו סדנאות מיוחדות בשיתוף בית הספר שדה קשת יהונתן, "בית הכנסת העתיק בעין קשתות הוא מקום מדהים ומומלץ במיוחד לכל מי שעוד לא ביקר בו". שלוי מדגיש ומפרט כי יתקיימו באתר בימי הפסח חפירה ארכיאולוגית, סיורים מודרכים, סדנאות הפעלה של רפאות כדים, פסיפס ועוד. "דרך הסדנאות לומדים גם מושגים בארכיאולוגיה, מכירים את המקום, התרבות, ומרגישים בידיים את ההיסטוריה במקום".
רואים רחוק רואים מור"ק
המלחמה הנוכחית אינה היחידה שהשפיעה על אזור הגולן. בלב רמת הגולן, בין נחל ג'ילבון וכביש 91 על שרידיו של בסיס סורי ישן עומד מרכז מורשת ההנצחה והגבורה של חטיבת 188. המרכז מספר את מורשת הקרב החטיבתית לאורך שנות תקומת ישראל ובייחוד במלחמת יום הכיפורים, שבה נלחמה החטיבה באומץ לב ובגבורה בקרבות הבלימה ברמת הגולן ועד הקרבות של החטיבה במלחמת חרבות ברזל.
המרכז משלב הדרכה מקצועית לצד מיצגים בשטח ומיצגים אור־קוליים, מיצג פגזים אמיתיים, דגמי טנקים מוקטנים וחוויה לכל המשפחה.
ימים שני־רביעי 14-16.4 בשעות 10:00־15:00. בחול המועד הכניסה ללא תשלום.
בשנה וחצי האחרונות התמלאה הארץ במצפים, מעיינות, ואנדרטאות חדשות לזכר חיילים וגיבורים שנפלו ב־7 באוקטובר ובחודשי הלחימה שהגיעו אחריו. נמליץ כאן על שני מצפורים מרשימים ברמת הגולן שמומלץ לעצור בהם, ליהנות מהנוף ולזכור את הנופלים:
- מצפה עמיחי, שהוקם לזכר שלושה נופלים ששמם עמיחי, שנפלו במלחמה הנוכחית: עמיחי ונינו, עמיחי ויצן ועמיחי רובין. המצפה נבנה על ידי נוער קשת וממוקם בתל האלה ליד מושב קשת ובו תוכלו לראות נוף של 360 מעלות על כל רמת הגולן היפה.

- תצפית עמישר, לזכרו של רסן (במיל') עמישר בן דוד מפקד חפ"ק מפקד עוצבת הקומנדו שנפל בעזה בכ"ח באדר התשפ"ד (8 במרץ 2024). התצפית נמצאת גם היא במושב קשת שבגולן ומשקיפה על חלקים נרחבים באזור.
הסיורים המומלצים של בית ספר שדה קשת יהונתן:
1 מנהרת הרכבת החיג'אזית בירמוך
נצא לסיור מרתק במנהרת הזמן אל תוואי מסילת הרכבת החיג'אזית ומנהרת 105 שנמצאת מעבר לגדר המערכת ועל גדות נהר הירמוך. נספר על המסילה: מי בנה ומתי, עד להיכן ומתי נסעה, ועל המבצע הנועז של תנועת המרי העברי במבצע מרכולת.
ימים: שני ושלישי בחוה"מ פסח, 14־15 באפריל • כל יום שנֵי סבבים: סבב א': 10:00־13:00, סבב ב': 13:00־16:00.

2 טיול לנחל רוקד
סיור ראשוני וייחודי מסוגו אל הנחל שהיה אסור עד היום לישראלים, נחל רוקד, העובר על תוואי הגבול בין ישראל לסוריה ונמצא מעבר לגדר המערכת. עד לחודשים האחרונים מעטים הישראלים שזכו לבקר בו ולחזות במפליו האדירים ובריכות המים היפהפיות הנמצאות בין קירות הבזלת האדירים של הנחל. בעקבות מבצע חיצי הבשן, צה"ל מאפשר הצצה ראשונית לנחל המיוחד במשולש הגבולות במקום שבו הירמוך פוגש את נחל רוקד.
ימים: שני־שלישי בחוה"מ פסח, 14־15 באפריל • כל יום שנֵי סבבים: סבב א': 10:00־13:00, סבב ב': 15:00־18:00.
מיועד למשפחות מיטיבות לכת.

3 גשר אל־חמה
על גדות נהר הירמוך שוכן גשר אל־חמה, על הגשר עברה מסילת רכבת העמק שהייתה סעיף של מנהרת הרכבת החיג'אזית. הגשר עומד בשיממונו עד היום, לאחר שפוצץ במבצע הנועז של תנועת המרי העברי בליל הגשרים. נחצה את גדר המערכת, נצעד לירמוך נצפה בגשר אדיר הממדים ונשמע את סיפורם של הגשר, הרכבת והשכנים שלנו ממזרח.
ימים: רביעי וחמישי בחוה"מ פסח, 16־17 באפריל • כל יום שנֵי סבבים: סבב א: 10:00־13:00, סבב ב: 13:00־16:00
מיועד למשפחות מיטיבות לכת.

4 מצפור רצועת הביטחון
טיול לאתר ברית בין הבתרים ומצפור רצועת הביטחון. הנסיעה לאתרים אלה באוטובוס דרך ציר העובר בערוצים העליונים של נחל ערער ונחל שיאון, דרך בקעת אגס. מצפור רצועת הביטחון: תצפית על עומק דרום לבנון, הרי הלבנון והבקעה. אתר הר הבתרים: מקום ייחודי שם לפי מסורת מקובלים נערכה ברית בין הבתרים.
ימים: שני ושלישי בחוה"מ פסח, 14־15 באפריל. בשעות 10:00־16:00.
מיועד למשפחות, ההליכה בדרגת קושי בינונית.

* לעוד המלצות היכנסו לאתר בי"ס שדה קשת יהונתן.
יתחדש הכול
תושבי הצפון שהיו מפונים מאז תחילת המלחמה החלו לחזור בחודשים האחרונים לבתיהם בקריית־שמונה, שלומי והיישובים צמודי הגדר, ואיתם שבים לאט־לאט המטיילים לשמורות הטבע בגליל העליון ובגליל המערבי, שהיו סגורות במשך תקופת המלחמה.
"אתרים רבים בכל אזור הגליל העליון ובגליל המערבי היו סגורים לכניסת מטיילים בכל זמן המלחמה", מספרת אטי קוריאט־אהרון, מנהלת תחום טיילות של מחוז צפון ברשות הטבע והגנים. "הר מירון, הר אדיר, נחל בצת, נחל כזיב, נחל געתון, עין חרדלית וכל השמורות הימיות לאורך החוף של הגליל המערבי היו סגורים. אסור היה לעלות לכל המקומות הללו מחשש לפגיעת טילים. זה היה שטח סגור בצו אלוף שלא אִפשר לנו לפתוח אותם לביקורים וטיולים".
היו נחלים או שמורות שנפגעו?

"ודאי, מקומות רבים ניזוקו מהטילים שנפלו וגרמו לשרפות רבות, בשמורת החולה לדוגמה נפלו מספר טילים, וגם בשמורת נחל שניר, נחל בצת, בהר מירון ועוד שטחים פתוחים נרחבים שנפגעו מהשרפות ויצרו הרס רב בטבע ובסביבה שלנו". במהלך החודשים האחרונים עבדו פקחי רשות הטבע והגנים כדי לחזור ולהשמיש את האתרים עבור המטיילים שחזרו לשמורות.
"החורף הגיע, הגשם שטף הכול, הפקחים שלנו סרקו את השטח, ניקו את השבילים, גזמו שיחים פתחו שבילים חדשים ודאגו שהכול יהיה מסודר ונקי למטיילים שיגיעו.
"תחום הקהילה וההתנדבות של מחוז צפון ברשות הטבע והגנים נערך בריכוז מאמץ מול מכינות קדם־צבאיות, תנועות נוער, עמותות ומפעלים שהגיעו כקבוצות מאורגנות לחבור לפקחי רט"ג ולעזור להם במלאכת השיקום של האתרים, ועד היום ממשיכים להגיע אלינו קבוצות ולטפל בעוד שבילים ומסלולים ואתרים רבים להנאת הציבור. הטבע חזק מהכול. צריך פשוט לתת לטבע להתחדש ולהיות בפריחתו היפה".
דגש חשוב עבור המטיילים באזור הגליל, מציינת קוריאט־אהרון, הוא תשומת הלב לחלקי כטב"מים או רסיסי טילים שנותרו בשטח, "בכל יום אני רואה הודעות בקבוצת הפיקוח שלנו שמוצאים עוד שברים או חלקי טילים שנפלו ונותרו בשטחים הפתוחים, הרבה מהעבודה של הפקחים הייתה לסרוק ולנקות את השטח משאריות שהותירה המלחמה ועשינו ככל יכולתנו, אבל עדיין ייתכן שתפגשו חלקים כאלו בטיולים ומאוד חשוב לא לגעת בהם ולא להתקרב אליהם, אלא לדווח למשטרה והם אלו שיטפלו בכך".
מסלולים מוכרים ומומלצים של רשות הטבע והגנים:
1שמורת נחל עיון
במשך המלחמה שמורת הנחל הייתה שטח צבאי סגור, הצבא פעל בו ומפאת קרבתו לגבול והסכנה באזור היה סגור למבקרים.
בשמורה תמצאו קניון יפהפה, ובו מפלי מים זורמים. לאחר עשרות שנים שבהן היה הנחל יבש בקיץ בשל הטיית המים בלבנון, פעלה רשות הטבע והגנים לחידוש הזרימה בנחל בעזרת מים הנשאבים מנחל דן, כדי לשקם את המערכת האקולוגית הייחודית בנחל. מסלול הליכה לאוהבי לכת.
מומלץ ללכת במורד הנחל, מהחניון הצפוני הסמוך למטולה ועד לחניון הדרומי. המסלול אינו מעגלי, ויש להשאיר מכונית בנקודת הסיום בחניון הדרומי. האטרקציה המרכזית בקניון היא מפלי המים – מפל עיון, מפל הטחנה, מפלי האשד ומפל התנור.

2שמורת הר מירון
יחידת הבקרה האווירית (יב"א) של צה"ל היושבת בהר מירון הייתה יעד מרכזי לתקיפות מלבנון במהלך המלחמה, טילים רבים נורו לרכס מירון והשמורה ספגה פגיעות רבות. אך גם אלו לא לקחו משמורת הטבע הגדולה בצפון הארץ את יופייה. ההר הנישא מחכה לכם ובו חורש סבוך, צמחים ובעלי חיים ייחודיים, מעיינות, מערות ותצפיות נוף לרוב.

3גן לאומי מבצר יחיעם
שרידי מבצר גדול ומרשים המשלב מבנים מהתקופות הצלבנית והעות'מאנית. המבצר מספר גם את סיפור הגבורה של מגיני יחיעם במלחמת העצמאות. ממרומי מבצר יחיעם נראה הגליל המערבי במלוא תפארתו.
בחוה"מ פסח (14־17 באפריל) בשעות 11:00־15:00 יתקיימו פעילויות "נושמים תרבות" של רשות הטבע והגנים באתר, אומני קרקס, שחקנים ונגנים, וכן סיורים מודרכים במקום בשעות: 11:00, 13:00, 15:00.

*לפרטים נוספים היכנסו לאתר רשות הטבע והגנים.
לילה בחוף אכזיב
"הטבע הוא האחד העוגנים החשובים ביותר שלנו בחזרה הביתה, לגליל המערבי", אומרת אושרת זהבי, מנכ"לית עמותת התיירות גליל מערבי. "רצועת החוף שלנו, מעכו ועד ראש הנקרה היא מהיפות ביותר בארץ, וזו העונה שהכי מומלץ להגיע לכאן. אחרי חודשים ארוכים שחופי הים היו שטח צבאי סגור עכשיו הכול פתוח, העסקים שבים לפעילויות ומחכים לתושבים ולמטיילים שיגיעו ליהנות מהאזור.

"בעונת האביב הכול פורח וחי כאן, זו העונה הכי טובה לעשות בה גם את שביל ים אל ים, כי לא חם מדי. השביל מתחיל מחוף אכזיב ועובר בחופים היפים ביותר. אפשר ללון בשטח בחניוני לילה מסודרים או באחד מהצימרים הרבים והיפים בסביבה. זה מסלול טיול של ארבעה ימים, ופסח הוא בדיוק הזמן שמאפשר להתחיל לסיים וליהנות בפעם אחת. אני עשיתי את השביל פעמיים עם הילדים שלי בטיולי בר המצווה שלהם", מציינת זהבי בהנאה.
הגליל המערבי ספג פגיעות רבות בזמן המלחמה ותושביו הרבים היו מפונים הרחק מבתיהם, היישובים חוזרים, העסקים מניעים את עצמם מחדש, וגם התיירות ושמורות הטבע פותחות את שעריהן לכל עם ישראל בימי הפסח.
"אנחנו בזמן התאוששות, זמן פציעות", מתארת זהבי את המצב. "אנחנו מנסים להניע את התיירות ולהחזיר את המטיילים אחרי המלחמה. כל טיל שנופל במטולה או הסביבה, והמטוסים שעדיין חגים בשמיים מערערים את התושבים וכמובן את התיירים שרוצים להגיע. אבל אנחנו לא מוותרים, מכירים את הטבע המדהים שיש לנו כאן ועובדים קשה על פסטיבלים ואירועי תרבות עבור המטיילים שמגיעים".
נדרשו פעולות שיקום למקומות טיול או תיירות שונים?
"הרבה מאוד מתנדבים הגיעו וממשיכים להגיע לעזור לתושבים לחזור לבתים, וגם לעזור לשקם את הטבע והמקומות המיוחדים שקיימים באזור שלנו. לדוגמה, מוזיאון חומה ומגדל בחניתה נפגע במלחמה ורק בזכות המתנדבים התאפשרה החזרה שלו לפעילות. אזור חניתה ואדמית הוא אזור מדהים שהושקעו בו המון מאמצים בעזרת המתנדבים לאושש אותו ולהחזיר את היופי למקום".
מאמץ ניכר משקיעים בתיירות גליל מערבי גם בהנגשת מסלולים ושמורות הטבע לקהל הרחב כדי להקל על ההגעה ולאפשר לאנשים רבים יותר ליהנות מהטבע בשיאו. לדוגמה, בחופשת הפסח יפעל בשיתוף רשות הטבע והגנים מערך היסעים (שאטלים) בשמורת נחל כזיב, מהחניון ועד לתחילת המסלול כך שיתאים לא רק למיטיבי לכת.
מסלולים ואירועים מומלצים בגליל המערבי
1פסטיבל אדמונית החורש
בתקופה זו של השנה פורח פרח אדמונית החורש. בפסטיבל יחכו לכם סיורים ללא תשלום בעקבות פריחת אדמונית החורש בהר הלל בסביבת הכפר בית־ג'אן. חווים את יופייה של אדמונית החורש ונהנים מאירוע חם ומזמין, פסטיבל לכל המשפחה. בכל יום בין 14־16 באפריל יצא בשעה 10:00 סיור של כארבע שעות הכרוך בהרשמה מראש באתר התיירות של הגליל המערבי.

2
נחל כזיב
אזור נחל כזיב מתאפיין בנוף עוצר נשימה של מבצר המונפורט המוקף ירוק והמים הזורמים תחתיו, עין זיו הוא המעיין העיקרי שמזרים את המים לנחל, הזורם כמעט כל השנה. המעיינות הנוספים במורד הנחל הם עין טמיר ועין חרדלית.
בחול המועד פסח (14־18 באפריל) יופעלו בשמורת הנחל שאטלים בשעות 09:00־17:00, כדי להקל על המטיילים ולאפשר להם להגיע בצורה נוחה אל הנחל. 10 ש"ח לאדם, חינם לילדים מתחת לגיל 5.

3 הסינגלים היפים בגליל
לאוהבי הרכיבה ואנשי האופנים יש מגוון של מסלולי רכיבה בלב הטבע הפורח.
א. מצובה: השטח המקיף את קיבוץ מצובה כולל חורש ים תיכוני, מתאים לרוכבים מתחילים ומנוסים. אורך: 12 ק"מ, גובה מצטבר: 250 מטר, רמת רכיבה: קלה.
ב. יער אחיהוד: סינגל ארוך ביער מגוון, המסלול זורם מערבה במורד רכס הר גמל ומספק נופים יפהפיים. אורך: 21 ק"מ, גובה מצטבר: 420 מטר, רמת רכיבה: בינונית.
ג. יער חניתה: הרכיבה תוביל אתכם ללב יער חניתה המלא באורנים, אלונים ופריחה מדהימה. אורך: 16.5 ק"מ, גובה מצטבר: 363 מטר, רמת רכיבה: בינונית.

4 מסע ים אל ים
מסלול של ארבעה ימי טיול, המתחיל בחוף אכזיב, עובר דרך פסגת הר מירון ונחל עמוד עליון, ומסתיים בחופי הכינרת. מתאים לקבוצות נוער, מכינות, טיול בשנת בר מצווה ועוד. מתאים בעיקר בעונת האביב ובחג הפסח.
