לאחר שישראל חיסלה רבים משורת מנהיגיו, חמאס מינה מפקדים חדשים לשורות הבכירות, הפעם כשהוא עוטף את זהותם בסודיות כדי להגן עליהם מהתנקשות.
ישראל נשבעה לרסק את חמאס כתגובה למתקפת שבעה באוקטובר, והחלה במתקפה עצימה ברצועת עזה שהחלישה מאוד את התנועה ברקע העובדה שרוב השטח הפך להריסות.
ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה, ראש הזרוע הצבאית שלו, מוחמד דף, ויחיא סנוואר – מתכנן מתקפת השבעה באוקטובר – נהרגו כולם, כמו גם שורת מפקדים ודמויות פוליטיות נוספות.
אך בשונה מבעלת בריתה הלבנונית חיזבאללה, אשר סגידת האישיות סביב מנהיגה ההרוג חסן נסראללה הייתה עמוד תווך בזהותה, חמאס שמה פחות דגש על שורות ההנהגה הבכירות ברמה האישיותית.
התנועה שומרת באדיקות על שמות הבכירים שלה, במיוחד בבריגדות עז א-דין אל-קסאם. "שמו של מפקד גדודי עז א-דין אל-קסאם יישאר בסוד", אמר מקורב לזרוע הצבאית של חמאס.

חוקרים אומרים שייתכן שהתפקיד עבר בירושה לאחיו הצעיר של יחיא סנוואר, מוחמד, שחמאס מינה לאחראי על החטופים בעזה.
"האישיות של יחיא סנוואר הייתה ייחודית למדי", ולוחמים ראו בו גיבור, אמרה לטיסיה בוקאיי, המלמדת סוציולוגיה פוליטית במכון INALCO ללימודי המזרח התיכון בפריז. היא מסבירה כי הקשר המשפחתי של מוחמד סינוואר למפקד ההרוג, יחד עם ניסיונו שלו בבריגדות, העניקו לו סמכות אוטומטית.
הנהגה קולקטיבית
ישראל נשבעה לאחר שבעה באוקטובר להשמיד את חמאס, ולמרות שהתנועה ספגה אבדות כבדות, היא לא הושמדה.
לדברי יאסר אבו חין, מייסד סוכנות הידיעות "צפא" בעזה, אובדן כה רב של מנהיגים השפיע על חמאס, "אך רק באופן זמני", והוסיף – "מכות אלו אינן מהוות משבר קיומי, לחמאס יש את דרכו שלו לנהל את מוסדותיו. ישראל לא תוכל להשמיד אותו".
בשיחה עם AFP באנונימיות, חבר בלשכה המדינית של חמאס תיאר כיצד היא פועלת כזרוע המבצעת של התנועה, מצביעה על החלטות ולאחר מכן נוקטת בפעולה. החברות בלשכה המדינית נקבעת על ידי מועצת השורא הרחבה יותר, המקבילה לפרלמנט.

"לא נדע את שמות המנהיגים החדשים. יש דחף לשמור על זהותם בסוד, ולשמר תחושת כוח קולקטיבית", אמרה ליילה סורא, מהמרכז הערבי למחקר וללימודים פוליטיים בפריז, "זוהי אינה תנועה המבוססת על הנהגה כריזמטית".
למרות שחמאס שרד עד כה, הוא טרם קיבל את ההחלטה הקשה ביותר מכולן בנוגע לתפקידו העתידי בעזה ובמאבק הפלסטיני לעצמאות. נראה שתחת הפצצות יומיומיות, חמאס עומד בפני דרישות, לא רק מישראל אלא גם מכוחות בינלאומיים ואף מחלק מהפלסטינים, לוותר על השלטון.
"חמאס, החוצה!"
הרשות הפלסטינית, שהשחיתות רבת השנים בה תרמה לעליית חמאס, מציגה עצמה כגוף שלטוני אמין לשטח ההרוס.
בתוך חמאס, מתקיימים דיונים סוערים לגבי האפשרות להעביר את השלטון.
לפי מקורות שצוטטו במרכז סופאן בניו יורק: "הוויכוח הפנימי החריף עד כדי כך שחלק מהמנהיגים הפוליטיים של חמאס שקלו להיפרד מהמנהיגים הצבאיים של הקבוצה בעזה".
חמאס מכיר מקרוב מחלוקות, וסורא מצביעה על משברים בעבר בשל מגוון נושאים – מהאביב הערבי ועד הברית עם איראן, אך המלחמה עם ישראל הביאה לשיא את התסכול בקרב אזרחים רגילים בעזה שנמאס להם מהסכסוך שהרג אלפים רבים והרס את אזור מגוריהם.

מוסא אבו מרזוק, בכיר בחמאס המעורב בשיחות על הפסקת אש עם ישראל, אמר ל"ניו יורק טיימס" בסוף פברואר כי מבחינתו, "אם היה ניתן לצפות שמה שקרה אכן יקרה – לא היה מתרחש השבעה באוקטובר".
במרץ, מאות אנשים יצאו לרחובות עזה וקראו "החוצה, החוצה, חמאס החוצה!", לאחר שקריאה נדירה לצאת להפגין הופצה בטלגרם. "חלק מהפלסטינים רוצים שחמאס ילך. חלק תמיד התנגדו, ואחרים פשוט נשברו", אמרה סורא.
אך לחץ לבדו לא יספיק, שכן אין לחמאס מתחרה אמיתי, ולתושבי עזה פשוט אין את האמצעים להתנגד לו. "הם עדיין שולטים", אמרה בוקאיי. "למרות שחמאס נחלש, איש אינו יכול להתנגד לו כרגע."