הפיקוד הבכיר בצה"ל ביטל לאחרונה שורת פעילויות בדרום סוריה, בעקבות שני אירועי עימות עם האוכלוסייה המקומית. ההיגיון שמאחורי ההחלטה הוא רצון להימנע מהגברת המתח מול התושבים באזור, כאשר לא מדובר בצורך מבצעי דוחק.
כוחות צה"ל חצו את הגדר לפני ארבעה חודשים ונכנסו לעומק אזור החיץ עם סוריה. התפתחות זו אירעה זמן קצר לאחר נפילת משטר אסד ותפיסת השלטון בידי ארגון הטרור היאת תחריר א־שאם ומנהיגו אחמד א־שרע. מאז הקים הצבא מוצבים חדשים לאורך הגבול עם סוריה, כולל במרחק רב מגדר הגבול. החיילים שהוצבו באזור החלו לבצע פעילויות הגנה קדמית, שנועדו למנוע מחמושים להשתקע באזור. הפעילות כללה סיורים בכפרים, פשיטות על מוצבים סוריים ישנים ונטושים, ואף איסוף אמצעי לחימה.
תחילה התנהלו העניינים בשקט יחסי. תושבי האזור יצרו קשר עם נציגי צה"ל ושיתפו פעולה. ישראל מצידה ניסתה לסייע ככל האפשר לאוכלוסייה האזרחית, הכניסה רופאים וציוד, ואף תיקנה תשתיות שנפגעו. ואולם לאחרונה אירעו שתי תקריות שדרדרו את האווירה ועוררו מתח מול התושבים.
האירוע הראשון התרחש לפני כשלושה שבועות, ופרטיו המלאים מתפרסמים לראשונה: לוחמי פלוגת הסיור הגולן יצאו לסיור באזור, במטרה להגיע לחלקו המזרחי של הירמוך. הם הכירו את הגזרה, וידעו שהסכנה העיקרית היא פגיעה של סלעים מידרדרים ולא איומים ביטחוניים. אלא שזמן קצר לאחר צאתם לדרך נקלעו החיילים למארב; שלושים מחבלים מארגוני טרור שונים, שחברו יחד והגיעו מהכפר כויא, פתחו באש של טילים נגד טנקים ורובי קלצ'ניקוב. המחבלים נהנו מיתרון ההפתעה וגם מעליונות טופוגרפית: הכוח הצה"לי הלך בתוך הוואדי, ואילו המחבלים התמקמו בנקודה גבוהה ששלטה על השביל. הלוחמים התעשתו במהירות, השיבו אש והזעיקו תגבורת, ואחרי זמן קצר פתחו בנסיגה.
האירוע נמשך שעה ארוכה, גם בשל העובדה שכוח המחבלים פעל בצורה מסודרת ומקצועית, שכללה פיקוד ושליטה, הטמנת מטענים ושימוש בציוד מתוחכם. חלק מהמחבלים חוסלו לבסוף בירי טנקים, ארטילריה ומסוק קרב, והיתר נמלטו. כוחותינו שבו ארצה ללא נפעים. גורם ביחידה טען כי "זה האירוע הכי משמעותי פה בגזרה מאז מלחמת יום הכיפורים. זה לא סתם מישהו עם רובה, זו נקודת תפנית".
אירוע אחר התרחש בשבוע שעבר: בכלי התקשורת הסוריים דווח כי עשרה אזרחים לפחות, תושבי העיר נווה שבמחוז דרעא, נהרגו בעימותים עם חיילים ישראלים. דובר צה"ל מסר כי חמושים ירו לעבר הכוחות, אך צה"ל השיב באש מהאוויר והקרקע וחיסל את האיום על החיילים.
בעקבות שתי התקריות הללו התבססה בפיקוד הצה"לי הבנה כי לישראל חסרה עדיין היכרות מספקת עם האוכלוסייה המקומית בדרום סוריה, כמו גם יכולת איסוף מודיעין שתאפשר לדעת מי "מושך בחוטים" באזור. כדי להימנע מהבערת השטח החליטו בצבא להימנע מפעילויות שעלולות להוביל למתח מול התושבים המקומיים. בנוסף, לפי שעה לא אותר איום ממשי על כוחות הצבא או על תושבי הגולן בצד הישראלי, ולכן בצה"ל החליטו לקחת צעד לאחור ולבחון את התנהלות העניינים באופן מחושב. בה בעת, בצבא מדגישים כי הפעילויות לאיסוף נשק ואמצעי לחימה נמשכות, וכך גם כל פעילות שוטפת נגד גורמי טרור.