"החקירה נגדי נפתחה לאחר שאמרתי וכתבתי לרמטכ"ל הרצי הלוי שהתחקירים בצה"ל אינם עונים על השאלות האמיתיות, או במילים אחרות – שהם מטייחים", כך טוען בשיחה עם מקור ראשון תת־אלוף במילואים אורן סולומון על החקירה שנפתחה נגדו לפני כשבועיים במשטרה הצבאית החוקרת, ולפי פרסומים נגעה להוצאת מסמכים מסווגים בניגוד לפקודות. כזכור, החקירה נגד סולומון הציתה קרב ציוצים בין שר הביטחון לרמטכ"ל החדש, רא"ל אייל זמיר.
לסולומון נודע על דבר החקירה נגדו לאחר שחוקרים דפקו על דלת ביתו לפני כשבועיים. "הפתיחה בחקירה שאין בה כלום היא עוד הוכחה לכך שבעלי תפקידים במערכת מוכנים לעשות הכול כדי להסיר מעליהם ביקורת", הוא קובל.
סולומון, תושב סעד ואב לשבעה, כיהן ב־7 באוקטובר בתפקיד מנהל הלחימה של אוגדת עזה. כאשר שמע את הירי באותו בוקר, הוא מיהר לצאת מביתו עם בנו הקצין בדרך לאוגדה. אך עוד בטרם הגיעו אליה ניהלו השניים, יחד עם שוטרים שנכחו במקום, קרב במשך שעות ארוכות מול מחבלי חמאס סמוך למתחם מסיבת נובה. הודות לכך ניצלו עשרות מבלים, ומאות נוספים הצליחו להימלט בריצה דרך השדות.
"מאז 7 באוקטובר ועד לפני שבועיים־שלושה, כשהפסיקו לי את המילואים, שירתי ברצף", הוא מספר השבוע בריאיון למקור ראשון. בתחילה שימש כאמור מנהל הלחימה באוגדה, ובהמשך הוביל את התחקיר האוגדתי. במסגרת זו הוא בחן את התהליך האוגדתי, וגם ריכז את התחקירים על מוקדי הלחימה באוגדה. "כל התחקירים שפורסמו על מרחב האוגדה עברו דרכי – נחל־עוז, עלומים, הנובה ועוד".
לדבריו, "התחלתי לקרוא את התחקירים ולשבת עם אנשים, ושמעתי הרבה אמירות שהתחקיר לא אמיתי או 'מכסה'. שאלתי למה הם אומרים זאת רק לי. חלק אמרו שהם מחכים לסיום תפקידו של הרמטכ"ל ואז ידברו, וחלק פחדו. בעיניי, פרשת הנגד ארי רוזנפלד גרמה להשתקה של קולות אחרים במערכת".
כפי שסולומון רואה את הדברים, "האמירה והנרטיב שהמטכ"ל והפיקוד ניסו להעביר בתחקירים הייתה ש'היו מחדלים, אבל בואו נצמצם אותם, בואו נחלק אותם עם עוד גורמים'. יש כאן אירוע לא נורמלי ולא ערכי, שבו המטה הכללי ופיקוד הדרום ניסו לאורך כל הדרך להפיל את האחריות על דרגי השדה, על רמת האוגדה, החטיבות והלוחמים".
בנוסף לתחקיר האוגדתי ולריכוז תחקירים ערך סלומון תחקיר שנגע גם בתפקודם של דרגים בכירים יותר: "כתוצאה מהתחקיר שלי באוגדה הבנתי שצריך לעלות עוד קומות, ולהוביל תחקיר רב־מדרגי שעוסק בהפעלת הפיקוד ושליטה וסדר הכוחות בצה"ל – כיצד הופעלו המפקדים ואילו החלטות קיבלו, וכיצד הופעלו הכוחות כגון חיל הרגלים, שריון או חיל האוויר. התחקיר עסק בשאלות הליבה שאף אחד בצה"ל לא שאל, לא בפיקוד ולא במטכ"ל, בכוונת מכוון".
ומה העלית בו?
"לאורך כל הזמן הייתי בתחושה שהמתקפה הייתה גדולה על האוגדה בכמה דרגות. עם הזמן התחלנו להבין מה סדרי הגודל של האויב.
"לקח לנו שבועות להבין שהיה מדובר באלפי מחבלים בגלים מתואמים, התקפות רחבות. נדהמתי לגלות גם שלא מעט כוחות ויכולות, כולל אוויר, הופנו למקומות לא נכונים בהחלטות שגויות. כל מי שרלוונטי לעניין חייב לראות את הדברים כדי להבין את גודל המחדל".
כך למשל היה בנוגע לתפקודו של חיל האוויר באותו יום מול מסיבת נובה: "אין לי ספק שמישהו מהם ראה באותו בוקר את מאות כלי הרכב שתקועים שם, חלקם בוערים. מה הם עשו עם תמונת המצב הזו? למי הם העבירו אותה, ואם לא – מדוע? מה עם אותו מסוק קרב שאני מבקש, ובתוך כמה דקות אכן מחברים אליי לטלפון מסוק קרב והוא מדווח שהוא רואה עשרה טנדרים מלאים במחבלים אבל לא יורה? קיים בצה"ל סרטון כזה.
"אין לי שום טענה כלפי הטייס עצמו, זה דבר עמוק יותר בחיל האוויר שצריך לתחקר", מבהיר בפנינו תא"ל סולומון. "מדוע מסוק קרב מזהה עשרה טנדרים בשעה עשר ומשהו בבוקר, ארבע שעות מתחילת המתקפה, בתוך שטח ישראל, והוא עוזב ומנתק מגע ולא יורה? אלו תשובות שחיל האוויר לא תחקר לעומק וחייב להשלים. יש עוד מקרים דומים שמחייבים תשובות לציבור ולצה"ל".
"צה"ל זה אנחנו"
לאחר שפורסם בתקשורת כי סולומון חיבר תחקיר ובו ביקורת על התנהלות הפיקוד הבכיר – כולל הטענה כי הרמטכ"ל לשעבר הלוי לא יצר קשר עם האוגדה במהלך כל יום 7 באוקטובר – וכי בעקבות התחקיר שלו נפתחה נגדו חקירה, ביקש שר הביטחון ישראל כ"ץ כי התחקיר הרב־מדרגי יוצג לו.
"העובדה שדווקא תא"ל סלומון מזומן לחקירה, לאחר שביצע ברשות ובסמכות תחקיר על אירועי פיקוד דרום ב־7 באוקטובר, אשר בו מתח ביקורת על תפקוד הדרג הבכיר בצה"ל – מעוררת תמיהה. בכוונתי לדרוש מהרמטכ"ל לבחון את התנהלות הפרקליטות הצבאית בנושא", כתב כ"ץ, והוסיף: "אסור שייווצר הרושם שחקירות הן כלי להשתקת ביקורת פנימית בצה"ל".
הרמטכ"ל אייל זמיר השיב לשר כ"ץ כי הוא לא מקבל הנחיות דרך התקשורת. "הטענה שלפיה הקצין נחקר בגין חלקו בתחקירי 7 באוקטובר שקרית ומשוללת כל יסוד", מסר רא"ל זמיר באמצעות דובר צה"ל.
"הניסוחים של דובר צה"ל לא מסבירים את האמת", אומר על כך סולומון.
כמי שהיה נאמן למערכת ומסור לה מאוד, איך זה להרגיש מבחינתך מעין בעיטה ממנה?
"זו שאלה קצת כואבת. אני חייב לומר שהכנתי את עצמי לעניין הזה. תקופה ארוכה אני אומר לקצינים שלי, לפקודיי בתחקירים, שיכול להיות שיום אחד איעלם. אמרו לי: 'על מה אתה מדבר?' אמרתי להם, 'תהיו מוכנים לזה, ואם זה קורה חלילה – אני מבקש שתוציאו את כל התחקירים האלו לתקשורת, כי בתוך צה"ל זה לא יקרה'.
"למרות שאמרתי להם כך, בתוך ליבי רציתי שזה לא יקרה. ובכל זאת, לצערי זה קרה. הגיעו, חיפשו, ברור שלא מצאו כלום. הרי אין כלום. כל ההאשמות והחשדות האלו הם פשוט בושה. זו אכן פגיעה קשה בי גם ברמה האישית כאדם, קצין ש־35 שנים נתן מעצמו.
"אבל אני גם לא רוצה חלילה לומר שזה כל צה"ל. לא, צה"ל זה אנחנו – הילדים שלי שמשרתים, כל אחד ואחד מאיתנו, עם ישראל. אבל יש בצה"ל לצערנו גם מפקדים – הרמטכ"ל הקודם, וחלק מהאלופים הקודמים – שעשו מעשים שלא ייעשו.
"הם כשלו במחדל הגדול ביותר שקרה לצה"ל ומדינת ישראל, וגם ניסו לעשות מהלכים חמורים ביותר. אני מבחין בינם ובין צה"ל, ומצפה שהרמטכ"ל הנכנס לא יקבל כמובן מאליו את כל התדרוכים של הפרקליטות הצבאית או של דובר צה"ל. שיקרא לי, יקשיב לעובדות, יסגור את הפרשה הזו, יטהר את שמי וגם יוביל לתיקון אמיתי של כל הלקחים מהתחקירים. אין שום יכולת אחרת להחזיר את אמון הציבור ואת אמון החיילים והמפקדים".
בנוסף לחקירה, תא"ל במיל' סולומון מעלה סוגיה נוספת. לדבריו, חלקו בלחימה במתחם נובה צומצם וכמעט נעלם. "קרב של ממש, שהתקיים במשך כעשר שעות, נעלם כלא היה. בעיניי זה מהלך שפל ולא ערכי. הם לא יוכלו להעלים שלחמנו ואת מי שהצלנו. הם לא רצו מצב שבו אותו קצין שמותח ביקורת על התחקירים גם יוצא גיבור".
למרות הכול, סולומון גם אופטימי. "אני באמת רוצה להאמין שלפחות חלק מהאנשים שיש להם אחריות על הכתפיים חושבים כמוני, ומבינים שטובת המדינה מונחת על הכף ושיהיה לחץ ציבורי שיביא להשלמת תחקירים באופן אמיתי, שבו מניחים על השולחן את כל השגיאות והתקלות, כדי שבאמת יהיה אפשר ללמוד ולתקן.
"אני מאמין שכפי שפעלתי כל השנים בשליחות העם והמדינה, כך הרמטכ"ל וצוות התחקיר יתעשתו ויפעלו לגילוי האמת והפקת הלקחים. זו חובה ערכית ומקצועית כלפי המשפחות והקורבנות, כלפי תושבי העוטף והעם כולו, ואני נחוש למלא אותה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "נגד תא"ל במיל' אורן סולומון מתנהלת חקירה של משטרה צבאית חוקרת בחשד לעבירות ביטחון מידע חמורות. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד.
"צה״ל נכשל ב־7 באוקטובר בהגנה על תושבי הנגב המערבי. הפערים והכשלים הצבאיים הוצגו בתחקירים בשקיפות. התחקירים, ובהם תחקיר מסיבת נובה, הם עצמאיים ובלתי תלויים. כל טענה על ניסיונות טיוח והסתרה היא שקרית.
"התחקיר בחן לעומק את השתלשלות האירועים, כולל את פעילותו של מסוק הקרב, ובמסגרת התחקירים הצה״ליים תוחקרה גם שליחת הכוחות לדרום. גבורתם של כוחות הביטחון, ובהם גם תא״ל במיל' סולומון, הצילה את חייהם של רבים. צה״ל משתתף בצערן של המשפחות השכולות".