מערכת הביטחון החליטה להחזיר לשירות את מערכת ה"וולקן" הוותיקה, שנועדה לשמש נגד מטוסים. מערכת זו איננה מופעלת בצה"ל זה עשרים שנה, אך כעת היא תבצע קאמבק כחלק מהמאמץ להתמודד עם איום הכטב"מים, בעיקר מגבול לבנון. למקור ראשון נודע כי שלוש מערכות כבר הפכו מבצעיות, ועד אוגוסט צפויות להיקלט חמש מערכות נוספות; בסך הכול יפעיל צה"ל שמונה "וולקנים".
"וולקן" כוללת תותח גאטלינג בקוטר של 20 מילימטר, ומורכבת על גבי נגמ"שים. קצב הירי שלה הוא עד שישים קליעים בשנייה, ובסך הכול 3,600 קליעים בדקה. היא פותחה בארה"ב ונכנסה לשירות בצה"ל בשנת 1975, כחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים. עם השנים שודרגה המערכת והפכה לגרסת "מחבט", שכללה טילי סטינגר ומערכות תצפית מתקדמות. בשנת 2006 פרש הוולקן משירות פעיל אחרי מלחמת לבנון השנייה, ופינה את הדרך לטובת מערכת מתקדמות יותר כגון כיפת ברזל.
מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל, שכללה התמודדות נרחבת עם כטב"מים ורחפנים בכל החזיתות כמעט, נחשף צה"ל לאתגר משמעותי שרווח במקומות אחרים בעולם: הקושי ליירט כטב"מים קטנים ומתוחכמים, בעיקר כאלה שחודרים מגבול לבנון. רחפנים אלה, שלעיתים קרובות "מתאבדים" על המטרה ומתפוצצים עליה, טסים בגובה נמוך, מה שמקשה על מערכות ההגנה האוויריות ליירט אותן. כיפת ברזל, למשל, נועדה להתמודד בעיקר עם טילים ורקטות, והיעילות שלה פוחתת מול מטרות כאלה.
מאז אוקטובר 2023 דווח על עשרות חדירות של כטב"מים כאלה לשטח הארץ, חלקן הגיעו לעומק של עשרות קילומטרים. היו אף מקרים שבהם הכטב"מים התפוצצו והביאו לפגיעות בנפש, כמו בפגיעה בבסיס גולני באוקטובר 2024, שבה נהרגו ארבעה חיילים.
מערכת הביטחון בחנה כמה פתרונות: התאמה של יכולות כיפת ברזל, שימוש במטוסי קרב ומסוקים, ואף שימוש במערכת הלייזר "מגן אור" של רפאל, שצפויה להפוך בקרוב למבצעית. עם זאת, הפתרונות הללו נותנים מענה חלקי בלבד לתופעה או שהשימוש בהם יקר מדי ואינו יכול להתמיד לאורך זמן.
כדי להשתמש במערכת הוולקן שלף צה"ל ממחסנים מאובקים וממגרשי גרוטאות נגמ"שים ישנים, כולל ממוזיאון חצרים, ושיפץ אותם. את הפרויקט מובילה חברת "תמר", שביצעה התאמות ותיקונים במערכת, וגם מקיימת אימונים ותרגולות לשימוש בה עם חיילי צה"ל.
התחמושת של הוולקן, שכוללת כשבעים גרם של חומר נפץ בכל קליע, תוכננה כך שתתפוצץ באוויר אם תחמיץ את המטרה. זאת כדי למנוע פגיעה בעורף או בשטחי כינוס של כוחות צה"ל.
הצבא מכוון כעת ליצור חפיפה בין כל מערכות היירוט שברשותו, במטרה להגיע ליעילות מרבית ביירוט הכטב"מים. בה בעת, טרם הוחלט איזו יחידה בצה"ל תפעיל את המערכות הללו.
מדובר צה"ל נמסר: "חיל האוויר פועל ביתר שאת להגנה על שמי המדינה מפני שלל איומים. במהלך המלחמה קלט החיל ועדיין ממשיך לקלוט יכולות נוספות כדי להרחיב את המענה המבצעי. מטעמי ביטחון מידע, לא ניתן לפרט על פתיחה של מסגרות לוחמות או על תהליכי קליטה של יכולות כאלה או אחרות".