בעתירה שהגישה לאחרונה עמותת לביא לבג"ץ נגד מנכ"ל הרבנות הראשית יהודה כהן עולות טענות קשות ושיטתיות נגד התנהלותו של כהן. על פי העתירה, התנהלותו הבעייתית של כהן גורמת לפגיעה מתמשכת בפעילות הרבנות ובמערך הכשרות במדינת ישראל, באופן שעלול לפגוע בציבור אוכלי הכשרות המסתמכים על הפיקוח של הרבנות הראשית.
בעמותה מצביעים על כך שמאז כניסתו של כהן לתפקידו, לפני כשנתיים, הוא החליט לא להאריך את המינויים הקיימים בתפקידי מפתח באגף הכשרות ברבנות הראשית, ובכללם ראש אגף כשרות ארצית, ראש אגף שחיטת חו"ל ומנהל מחלקת היבוא. תפקידי המפתח הללו אינם מאוישים עד היום, אף לא בממלאי מקום זמניים, ולפיכך אינם פועלים כראוי.
זאת ועוד, נכתב בעתירה, כהן נמנע זה יותר משנה ממינוי תובע לאכיפת החוק למניעת הונאה בכשרות. הוא אף ביטל מכרז שכבר פורסם בעניין בלי שגובש מכרז חלופי. בעקבות זאת, אין לרבנות הראשית מערך תביעה נגד מפירי חוק הכשרות.
בעתירה מובא מכתב שנשלח אל הרב הראשי יצחק יוסף מאת הרב רפאל יוחאי, מנהל תחום הפיקוח ביחידה הארצית לאכיפת איסור הונאה בכשרות, וממנו עולה כי כהן פועל במכוון למנוע או לצמצם את הפיקוח של הרבנות הראשית על הכשרות שמעניקים רבנים מקומיים, זאת בניגוד לתפקידה על פי חוק.
"לאחרונה", כותב הרב יוחאי, "מתוך שיחה עם מנכ"ל הרב הראשי לישראל, התחוור לי כי האגף בכללו, ויחידת ההונאה בפרט, פועלים לא רק באופן פסול ומיותר לדעתו, אלא אף מזיקים לרב המקומי". על פי הנטען, כהן אף כינה את אנשי היחידה לאכיפת חוק איסור הונאה בכשרות "כנופיית פושעים".
במכתבו מוסיף יוחאי כי כהן אינו מאפשר לפקחים להשתמש בכלי הרכב של הרבנות לצורך ביצוע ביקורות בשטח. בתגובה לבקשה אמר לו כהן כי מבחינתו המשגיחים "יכולים לשבת במשרד ולומר תהילים".
ממכתב חריף ששלח לכהן השר לשירותי הדת מיכאל מלכיאלי, עולה כי גם הוא אינו שבע רצון מפעילות מנכ"ל הרבנות הראשית, שהוא עצמו מינה לתפקיד.
"כשר לשירותי הדת אני נושא כלפי הציבור באחריות מיניסטריאלית לתפקודה השוטף של הרבנות הראשית לישראל", כתב מלכיאלי לכהן בינואר. "ביסוד מימוש אחריותי טמונה הציפייה לקבל ממך, כמנהל הרבנות הראשית הכפוף אליי במישרין, את מלוא המידע שעל הפרק באופן אמין ומדויק. התנהלותך בנדון, ולצערי אין זו הפעם הראשונה, מעלה ספק של ממש בדבר האמון שניתן לתת בך, העומד בתשתית מערכת היחסים בינינו, ויש להצר על כך מאוד".

זה איננו המכתב הראשון שבו השר נוזף במנכ"ל הרבנות הראשית. לפני שנה, במרץ 2024, פנה מלכיאלי במכתב אחר אל כהן, ובו טען כי נאלץ להתערב כמה פעמים מול גורמים שונים ובהם משרד המשפטים, משרד האוצר, החשב הכללי ונציבות שירות המדינה, כדי למזער נזקים ולהביא לכך שתפקודה של הרבנות הראשית לא ייפגע.
זיוף באורוגוואי
יומיים לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ב־9 באוקטובר 2023, שלח כהן מכתב אל הממונה על הכשרות הארצית, הרב אליהו אילוז, ובו כתב כי בשל המצב הביטחוני הוא מורה לו לעצור עד להודעה חדשה את עבודתם של משגיחי הכשרות ומפקחי הכשרות ביישובים שאינם יהודיים, למען שלומם. מפעלי שחיטה רבים המושגחים על ידי הרבנות שוכנים ביישובים שאינם יהודיים, והמהלך היה מונע תעודת כשרות מבתי עסק הפועלים ברשויות הערביות בישראל ולכן פוגע קשות ביכולת לצרוך בשר כשר במדינת ישראל.
ההחלטה, שהתקבלה ללא התייעצות מוקדמת עם המשרד לביטחון לאומי, משרד האוצר או המשרד לשירותי הדת, עוררה תדהמה בקרב הגורמים המעורבים. עוד באותו היום הוציא מנכ"ל המשרד לשירותי הדת, יהודה אבידן, הוראה המבטלת אותה לאלתר.
בחודש הקודם שלח הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית, מכתב הממוען לכלל חברי המועצה ומתריע כי מתקיים "פיקוח גרוע על מזון מיובא". לדברי הרב אליהו, "גופי כשרות מקבלים אישור על הכשרות שלהם מהרבנות הראשית בלי שום בדיקה אם הם באמת שולחים משגיחים למפעלים. פעמים רבות התברר שגופי הכשרות לא שולחים כלל משגיחים. המשגיחים לא נמצאים.
"כאשר גוף כשרות נמצא בתקלה שהכשילה את כלל ישראל, לא שוללים לו את האישור לתת כשרות. מספר פעמים נתפסו גופי כשרות מוכרים שדיווחו כי פיקחו על ייצור מוצרי חלב מהדרין בחו"ל והתברר כי הם לא היו שם כלל. גם האדם שסמכו עליו לא היה שם".
הרב אליהו התריע כי בשל כך, "הגופים הללו עדיין נותנים כשרויות, והמוצרים שהם ייצרו עדיין נמצאים על המדפים".
הרב אליהו מזכיר במכתבו דוגמה נוספת של גוף שנתן כשרות לליקר ולא היה נוכח במפעל. "הליקר שכשרותו מזויפת נמצא כעת כל מדפי החנויות עם אישור להכשר מהרבנות הראשית לישראל. מדובר בדוגמאות מהתנהלות שלמה", טוען רבה של צפת.
לפני כחודשיים התרחש אירוע יוצא דופן שטלטל את הרבנות הראשית. התקבלה תלונה חמורה על זיוף כשרות לבשר בכמויות מסחריות במפעל "סירסיל" באורוגוואי. מדובר בכמויות בשר גדולות ששווקו עם חותמת הרבנות הראשית לישראל, אף שצוות של הרבנות לא שהה במקום. התלונה לא טופלה כראוי בידי מנכ"ל הרבנות הראשית, וההשתהות בטיפול גרמה נזק לקהילות היהודיות בדרום אמריקה, שהביעו את מורת רוחן במכתב ששיגרו לרבנות הראשית.
לאחר שהרב הראשי האשכנזי קלמן בר מינה נציג לטיפול במקרה, הורה המנכ"ל לנציג להפר את הוראות הרב הראשי ולעצור את הטיפול בפרשיית הזיוף. הנהלת המפעל, אגב, לא הכחישה את הזיוף, וטענה כי היא נעשתה בטעות בידי העובדים במשמרת הלילה.
אי סדרים כספיים
ההתרופפות בתחום הכשרוות מגלה את אותותיה בשטח. רבנים מקומיים מזהירים את קהילותיהם, והאמון בפעילות הרבנות הראשית נפגע.
בפברואר נערכה בלשכת הרב הראשי לישראל ישיבה שדנה בנושא. הרב בר פתח ואמר בה: "קראתי את ההודעה של הרב של קריית־ארבע על כך שהוא מורה לקהילתו לא לסמוך על כשרות הבשר החלק של הרבנות הראשית. כך גם פרסמו מועצת בנימין. אני שומע מאנשים שונים שעומדים לפרסם כך במקומות שונים, שמעתי כך גם מרבנים בפתח־תקווה. זו שעת חירום, חייבים לשפר באופן דחוף את נושא הכשרות".
מנכ"ל המשרד השיב: "אני מבקש לדייק, השאלה היא לגבי ההידור של הבשר החלק ולא לעצם כשרותו".
בישיבה הועלו גם טענות על כך שיש צורך למנות מפקחים חדשים למפעלי השחיטה בחו"ל. "יש ראשי צוות מבוגרים מאוד, מעל גיל 80, שאינם מסוגלים לתפקד היטב".
על כך ענה המנכ"ל: "מעולם לא היה שירות במחלקה כפי שהיה בשנתיים האחרונות. אנחנו הולכים להגדיל את בתי הספר לשחיטה. הדרך שלי לשפר את הכשרות היא קודם כול על ידי שיפור המערכת ולא על ידי 'חיסול' אנשים בלבד… הכשרות בישראל היום טובה לאין שיעור מבכל תקופה אחרת".

הביקורת על כהן חורגת מתחום הכשרות. במאי שעבר נשלח למנכ"ל מכתב מטעמו של בני מנחם, סגן בכיר לחשב הכללי במשרד האוצר, ובו הוא קובל על סירובו של כהן לספק לספקים את המגיע להם, בניגוד לחוק. בעניין אף הוגשו תלונות לנציבות שירות המדינה.
לדברי מנחם, כהן "מפר באופן שיטתי את כללי המנהל התקין בתחום הניהול הכספי" של משרדו. "ההתנהלות החמורה ביותר מצידך היא מתן הנחיות לספקים לבצע תשלומים ללא אישור חשבת המשרד והגורם המקצועי הרלוונטי, ואף בניגוד מוחלט להנחייתי. הערתי על כך בחריפות במכתבי אליך בחודש הקודם, אך להפתעתי זה לא נפסק".
מהמנכ"ל יהודה כהן לא נמסרה תגובה.