העיתונאי הבריטי קרייג מארי פרסם היום (ג') כי מקור דיפלומטי במדינתו חשף בפניו ששליט סוריה, אחמד א-שרע – הידוע גם כאבו-מוחמד אל-ג'ולאני – התחייב בפני הממשל הבריטי שסוריה תנרמל את יחסיה עם ישראל עד תום השנה הבאה.
לפי מארי, לו עבר דיפלומטי כשגריר בריטניה באוזבקיסטן, א-שרע מבשל דיל במסגרתו סוריה תכיר בישראל ויוחלפו שגרירים בין המדינות כחלק מעסקה שבגדרה יקבלו הסורים תמיכה כספית משמעותית מהמערב בנוסף להסרת הסנקציות שהושתו על סוריה. אם לא די בפרסום על הצהרת הכוונות המהפכנית של א-שרע, מארי מוסיף כי הסגת כוחות צה"ל מסוריה לא עלתה בשיחות הללו כתנאי לכינון היחסים. "נראה כי אל-ג'ולאני לא מעמיד נסיגה ישראלית (מסוריה) בראש סדר העדיפויות", כותב מארי.
כאן המקום להבהיר כי בכל הכבוד לדיווח שהסתמך על אותו מקור דיפלומטי עלום, מובן כי הפנטזיה הישראלית הנושנה על החומוס בדמשק עדיין רחוקה מאוד מכדי מימוש. עוד ראוי לציין כי מארי עצמו נוקט בקו ביקורתי מאוד כלפי ישראל ואף מכנה בלעג את המשטר החדש בסוריה "בובה של ארה"ב וישראל".
עוד מסר אותו מקור למארי כי א-שרע נהנה מתמיכה הן של סוכנות הביון הבריטית MI6 והן של כוחות מיוחדים בריטיים בתוך סוריה. נדבך מרכזי בתפקידם הוא להגן מפני כל התקוממות פוטנציאלית מתוך היאת תחריר א-שאם (HTS) ובני בריתה. חמושים צ'צ'נים, אוזבקים אויגורים ואחרים סייעו לאל-ג'ולאני לעלות לגדולה, אך ייתכן שלא יקבלו בעין יפה את רעיון ההכרה בישראל.
מארי הוסיף הערכה משלו, לפיה א-שרע ימתין לרגע המתאים ואז יחסל את הגורמים הקנאים יותר ב-HTS ובארגונים שמשתפים פעולה עם השלטון כדי לאפשר את הנורמליזציה עם ישראל.
ממשלה רחבה? תלוי את מי שואלים
בנוסף לכוונה לנרמל את היחסים עם ישראל, אותו מקור חשף בפני מארי כי שירות החוץ של האיחוד האירופי (EEAS) והדירקטוריון הכללי לשותפויות בינלאומיות החליטו להעביר לסוריה סיוע כספי. שירות החוץ התחייב במהלך חודש מארס להעביר לסוריה 5.5 מיליון אירו במענקים והלוואות בתנאי שא-שרע יקים ממשלה רחבה שתייצג נאמנה את כלל הזרמים בסוריה, בדגש על העלווים, הנוצרים וקבוצות נוספות.
כעת, לאחר שאל-ג'ולאני הכריז על הממשלה שלו, הכוללות 24 שרים, מתוכם 21 גברים סונים וייצוג מינימלי עד לא קיים לקבוצות מיעוט אחרות, מארי מפרסם כי באיחוד האירופי מתכוונים להעביר לו את כספי הסיוע.
אנשי HTS מוצהרים קיבלו את משרדי הביטחון, החוץ, הפנים, המשפטים, השלטון המקומי, העבודה, האנרגיה, הנוער והספורט, פיתוח מנהלי וגם המשרדים המשמעותיים הנוספים מצאו את דרכם לידיהם של מקורבי הארגון.