במה שנראה כצעד אסטרטגי משמעותי, ארצות הברית החלה בימים האחרונים בצעדים ראשונים לקראת נסיגה הדרגתית של כוחותיה בסוריה, כך על פי דיווחים שפורסמו במספר כלי תקשורת ערביים, בינלאומיים וישראליים. העזיבה המתוכננת מעוררת דאגה בישראל, שחוששת מהשלכות אפשריות על האיזון בין הכוחות השונים באזור.
היום (רביעי( דיווחה העיתונות הערבית כי הכוחות האמריקניים החלו לפנות את בסיסם הסמוך לשדה הגז קוניוקו במזרח סוריה, ליד דיר א-זור. מדובר בבסיס אסטרטגי שבו שהו כוחות צבאיים אמריקניים במשך תקופה ארוכה. מקורות המקורבים לכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF) מסרו כי שיירה ראשונה הכוללת כ-70 כלי רכב, משאיות משוריינות ונגמ"שים עזבה את הבסיס כבר לפני כעשרה ימים בדרכה לעיר ארביל שבחבל כורדיסטן בעיראק.

על פי סוכנות הידיעות רויטרס, הכוונה האמריקנית היא לצמצם את מספר חייליה המוצבים בשטח סוריה בכ-50%. כיום פרוסים בסוריה כ-2,000 חיילים אמריקניים, מרביתם בבסיסים בצפון-מזרח המדינה. ההערכה היא כי בשבועות הקרובים יופחת מספרם באופן משמעותי, ובכך תושלם אחת מההבטחות המרכזיות של הנשיא דונלד טראמפ מאז חזרתו לבית הלבן בינואר האחרון.
לפי דיווח ב-NBC שהופיע כבר לפני חודשיים, במשרד ההגנה האמריקני החלו להכין תוכנית לנסיגה בשלבים, על פני תקופה של חודש עד שלושה חודשים. המהלך הזה מעורר חששות בישראל. לפי פרסום ב"ידיעות אחרונות", גורמים ביטחוניים בישראל מסרו כי וושינגטון עדכנה את צה"ל במועד המתוכנן של תחילת הנסיגה. אף שישראל ניסתה לדחות את המהלך באמצעים דיפלומטיים, נראה כי מאמציה כשלו.
מקור ביטחוני ישראלי אישר לערוץ "אל-ערביה אל-חדת'" כי מתקיימות שיחות בין ירושלים לאנקרה בניסיון למנוע עימותים צבאיים ישירים בזירה הסורית, במיוחד לאור חשש כי נסיגת האמריקנים תותיר ואקום שבו תנסה טורקיה להרחיב את השפעתה. לדברי המקור, "אנקרה העבירה מסרים מרגיעים באמצעות ערוצים דיפלומטיים והבהירה שאין לה עניין בעימות ישיר עם ישראל, אף על פי שהרטוריקה של הנשיא ארדואן לעיתים נשמעת לוחמנית יותר".

עוד דווח כי ישראל הביעה חשש כי שטחים אסטרטגיים בסוריה – כולל אזורים שבהם יש נוכחות איראנית או בסיסים לשעבר של משטר אסד – עלולים ליפול לידי כוחות עוינים, ובהם חזבאללה, מיליציות שיעיות הנתמכות בידי איראן או כוחות טורקיים. ברקע, לפי מקור מודיעיני מערבי שצוטט בערוץ i24NEWS, טורקיה לוטשת עין לבסיס T4 הסורי כדי להפוך אותו למוקד פעילות של כלי טיס בלתי מאוישים (מל"טים). כזכור, בסיס זה הותקף בעבר על ידי חיל האוויר הישראלי.
בישראל גם חוששים מאפשרות של איבוד שליטה במוקדים שבהם עדיין קיים חשד להימצאות נשק כימי מתקופת אסד, במיוחד במקומות המרוחקים משליטה של מדינה ריבונית. להערכת גורמי מודיעין, קיימים מעל 100 אתרים שבהם עלולים להימצא עדיין אמצעי לחימה מסוג זה, חלקם אולי בשליטת חיזבאללה או גורמים מקומיים שאינם כפופים לאף שלטון מרכזי.