חודש חלף מאז יצא צה"ל למבצע "עוז וחרב" ברצועת עזה ב-18 במרץ, במטרה להגביר את הלחץ הצבאי על חמאס ולהביא לשחרור החטופים. המבצע, המתנהל בעמימות מכוונת, מתמקד בפגיעה בתשתיות הארגון, חיסול פעיליו ומפקדיו ובמניעת התחמשותו מחדש. בצה"ל מבהירים כי הם ערוכים להרחיב את התמרון הקרקעי בהתאם להתפתחויות המבצעיות.
מטרת המבצע היא ליצור לחץ צבאי שיביא את חמאס לשולחן המשא ומתן לשחרור החטופים, תוך ויתור על דרישותיו הראשוניות, כגון שמירה על נשקו או התחייבות להפסקת המלחמה. הלחץ נושא פרי: לאחר שחמאס סירב לפני חודש לשחרר גם חטוף אחד, כעת מדובר על שחרור של לפחות עשרה חטופים. בצה"ל מדגישים כי העמימות התקשורתית היא חלק מהאסטרטגיה, שמטרתה למנוע מחמאס לצפות את המהלכים הבאים.
צה"ל ממשיך במאמץ התקפי, תוך פגיעה במאגרי נשק, מנהרות ותשתיות מעל הקרקע. חסימת ציר פילדלפי ומעבר רפיח מונעת מחמאס להתחמש מחדש, והארגון נאלץ להסתמך על סדנאות ייצור מאולתרות. במסגרת המבצע, הוקם ציר מורג, מסדרון המפריד בין חטיבות חמאס הנמצאות ברפיח ובחאן יונס, והוא מהווה "ציר פילדלפי 2" ומאפשר את כיתור מה שנשאר מהעיר הדרומית ברצועה. ציר זה מונע העברת ציוד בין חטיבות חמאס ומקל על כיבוש רפיח הצפוי בשבועות הקרובים.

"יכולנו לכבוש את ציר מורג תוך שש שעות, אבל העדפנו בכוונה שזה יקרה תוך שבוע כדי לא לחטוף אש מהאגפים", אומרים בצה"ל ומציינים כי כיום הציר הזה ברוחב של 500 מטרים עד קילומטר אחד. במסגרת המבצע, צה״ל השלים את האחיזה המבצעית במספר שטחים ובצירים מרכזיים ברחבי הרצועה. כ-30 אחוזים משטח הרצועה משמש כמרחב אבטחה מבצעי, וציר מורג מורחב עוד בימים אלה.
במקביל, אותרו והושמדו מאות מטרים של מנהרות, כולל כאלה שחיברו בין חטיבות חמאס מצפון לדרום, ממזרח רפיח לגדר וממערבה. בצה"ל מציינים כי יכולת חמאס לחפור מנהרות נפגעה משמעותית, אם כי לא באופן מוחלט, ומדגישים את הצורך להישאר צנועים ולכן לא יוצאים בהצהרות. כמו כן, לגבי הדיווח על אחוז המנהרות שהושמדו, אומרים בצה"ל כי כל המנהרות ההתקפיות, שנמצאות במרחב הגדר אך גם 2 ק"מ משם – הושמדו כולן.
אז איפה הכוחות פועלים?
חטיבת גבעתי תחת אוגדת עזה פועלת בציר פילדלפי לכיוון מערב רפיח, באזורים שלא תקפו בעבר. עד כה נמנעו חיכוכים משמעותיים עם מחבלים, אך בצה"ל צופים התגברות קרבות בהמשך. חטיבות גולני ו-188 פועלות בציר מורג ונתקלו במספר מועט של מחבלים בעיקר בעקבות השמדת מנהרות.
חטיבת המילואים 205 וכוחות הנדסה משמידים תשתיות בתל סולטאן שברפיח, כולל מנהרות שמופו בעבר. ציר פילדלפי הועמק ורוחבו נע בין 500 מטר לקילומטר.

חטיבות ירושלים ו-401 פועלות בשג'עייה ודרג' תופאח, משפרות את ההגנה ומכינות את הקרקע להתקפה עתידית. פעולות אלו מנטרלות את היערכות חמאס ומאפשרות שליטה על קו רכס ה-70, החיוני לביטחון יישובי עוטף עזה. "תושבי נחל עוז לא יוכלו לשוב אם לא יהיה שינוי ברכס", אומרים בצה"ל על הקו שזכה לשם בעקבות גובהו, ומוסיפים כי כרגע יש לחמאס יכולות ואמל"ח להוציא מתקפה, ולכן הפעולה נמשכת כדי לנטרל זאת. בצפון הרצועה יצרו בצה"ל את "התוחמת הצפונית" – מרחב של שני קילומטרים שמבודדים את מרחב חוף זיקים מרצועת עזה, במקומות בהם היו בעבר היישובים אלי סיני, דוגית וניסנית.
עד כה צה"ל תקף כ-1,200 מטרות ברצועה, על-ידי 350 מטוסי קרב וכלי טיס של חיל האוויר, בוצעו יותר מ-100 סיכולים ממוקדים וסוכלו בוודאות כ-350 מחבלים ומפקדים צבאיים של ארגוני הטרור ברצועה – המרכזיים שבהם: סגן מפקד חטיבה, חמישה מפקדי גדודים, סגן מפקד גדוד, ראש המודיעין הצבאי של ארגון הטרור חמאס בדרום הרצועה, 15 מפקדי פלוגה ומחבלים נוספים שפשטו לשטח הארץ והשתתפו בטבח הרצחני ב-7 באוקטובר, ובכלל כ-40 בכירים ומוקדי ידע. חיסולים אלו, כולל חיסול המג"ד החמישי של גדוד שג'עייה, יצרו אתגר פיקודי משמעותי לחמאס ופחד בקרב מפקדיו.
צה"ל הגדיל את הפרימטר ליותר משני קילומטרים מהגדר ואיתר והשמיד מספר מנהרות התקפיות שהתקרבו לגדר, כולל אחת שהגיעה לעומק של 2.5 ק"מ בתוך שטח הרצועה. הלחץ על האוכלוסייה בעזה גובר. כרבע מיליון אזרחים נעו דרומה, ורפיח וצפון הרצועה נקיים מאזרחים. אין הכנסת סיוע הומניטרי, מה שגורם לעליית מחירים, מחסור בציוד ולחץ באזור מוואסי.

בצה"ל מזהים סדקים במשילות חמאס, עם הפגנות נגד הארגון, הרג שוטר והפצת תכנים ברשתות החברתיות, המלמדים על שבר במחסום הפחד בקרב האוכלוסייה. עם זאת, בצה"ל מדגישים כי אין כוונה להרעיב את האוכלוסייה, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים עוקב אחר המצב ההומניטרי.
חמאס הופתע מהיוזמה הצבאית, שהתרחשה במהלך החג, כשהארגון סבר כי המלחמה הסתיימה. התקיפות הכירורגיות על בתי חולים ובתי ספר, המשמשים כמקומות מסתור, תרמו להישגים משמעותיים. חמאס מסתמך כרגע רק על ירי נ"ט, צלפים ומרגמות מרחוק והטמנת מטענים, כפי שהיה בסוף התמרון הקודם של אוגדה 162 בצפון הרצועה.
הפעילות מתבצעת תחת מגבלות משפטיות קפדניות, כאשר כל מטרה נבדקת על ידי המחלקה לדין בינלאומי בצה"ל, כולל חיסול בכירי הזרוע המדינית של חמאס, פעילות במתחמים מורכבים כמו בתי חולים ובתי ספר שמציבים אתגרים משמעותיים. כדי למזער סיכונים לכוחות, צה"ל נוקט בגישה איטית ומאובטחת, תוך שימוש נרחב באמצעי חבלה לפני כניסה לאזורים רגישים. תשומת לב מיוחדת מוקדשת לשמירה על השבויים, כשנציגי מפקדת השו"ן נמצאים במרכזי התקיפה ומאשרים כל תקיפה לפי המודיעין.

בצה"ל מדגישים כי משרתי המילואים מגלים מסירות גבוהה, למרות המחיר האישי שהם ממשיכים לשלם, ומציינים כי למרות הפרסומים בנושא, אין מחסור בכוח אדם, והדיווחים על כך מוכחשים ומכונים "אוויר חם". כמו כן, "אין שום שחרור כוחות ולא שונתה שום תכנית בשל מחסור בכוח אדם". לדברי בכירים בצה"ל, ההחלטה שלא לזמן את כל חטיבות המילואים נובעת מהרצון לשמור אותם לכשתהיה פעולה רחבה יותר.
בנוסף, בעקבות מכתבי היחידות שקוראים לעצירת המלחמה, בכירים בצבא מדגישים כי ביחידות המילואים רואים את הגיוון ואת הפסיפס הישראלי, ויחד עם הדעות הרבות – כולם מתייצבים כתף אל כתף, ומוסיפים כי מי שמנסה לשייך שיקולים זרים למפקדי הצבא – חוטא הן כלפי צה"ל ומפקדיו אך גם כלפי הלוחמים שמוסרים את הנפש בחזית.
הלחץ הצבאי קירב את חמאס למשא ומתן, אך בצה"ל מדגישים כי המלחמה לא תסתיים כל עוד חמאס שומר על יכולותיו לפגוע בישראל. השמדת הארגון נותרה אחת ממטרות המלחמה, והפעילות נמשכת בהתאם לפקודות הרמטכ"ל והדרג המדיני, ללא קביעת תאריך סיום.