כתבה שפורסמה הלילה ב־ניו יורק טיימס חושפת כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בלם תוכנית ישראלית לתקיפה באיראן, שתוכננה להתבצע כבר בחודש מאי הקרוב. לפי הדיווח, ישראל ביקשה לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים, אך נזקקה לסיוע אמריקני – וסורבה על ידי טראמפ ברגע האחרון, לטובת חידוש ערוץ דיפלומטי עם טהראן.
הדיווח, המתבסס על שיחות עם עשרות גורמים בממשל ובמערכת הביטחון האמריקנית והישראלית, חושף כי ישראל גיבשה תכנית אופרטיבית לתקיפה רחבת היקף, שתשלב בין פשיטות קומנדו על מתקנים תת-קרקעיים לבין מתקפות אוויריות מסיביות. עם זאת, כל התרחישים דרשו מעורבות אמריקנית, הן לצורך הצלחת המבצע עצמו והן לצורך התמודדות עם תגובה איראנית צפויה – ולכן לא יצאו אל הפועל.
על פי הדיווח, טראמפ בחר בנתיב הדיפלומטי לאחר שיחה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו שהתקיימה בבית הלבן בשבוע שעבר. באותה פגישה הודיע טראמפ לנתניהו על תחילת מגעים עם טהראן, והבהיר כי לא יתמוך במבצע ישראלי בזמן שמתנהלים מגעים. נתניהו, בתגובה, הצהיר כי כל הסכם עם איראן יהיה אפקטיבי רק אם יאפשר "לפרוץ פנימה, להשמיד את המתקנים ולפרק את הציוד – בפיקוח ובביצוע אמריקני".
המהלך של טראמפ מגיע לאחר חודשים של התלבטות בממשלו, בין יועצים שתמכו בתקיפה צבאית ובין אחרים שהזהירו מפני הידרדרות למלחמה אזורית כוללת. גם בתוך הממשל האמריקני נרשמו חילוקי דעות: ראש המודיעין הלאומי, טולסי גאברד, הציגה דוח לפיו תגבור הכוחות האמריקניים במזרח התיכון עלול להוביל להסלמה מסוכנת. לעומתה, בכירים כמו ראש פיקוד המרכז גנרל מייקל קורילה והיועץ לביטחון לאומי מייקל וולטץ' נטו לתמוך באפשרות לתקיפה – אם טראמפ יאשר אותה.

לפי הדיווח, ארה"ב כבר החלה בתגבור כוחותיה באזור: נשלחו נושאות מטוסים לים האדום ולים הערבי, הוצבו סוללות פטריוט ו־THAAD, ואף נפרסו מפציצי B-2 בבסיס דיֵגו גרסיה – מהלך שנועד לאותת לטהראן ולתמוך באפשרות של תקיפה ישראלית בעתיד.
במקביל, טראמפ שלח את ראש ה־CIA ג'ון רטקליף לפגישה בירושלים עם נתניהו וראש המוסד דוד ברנע, לדון באפשרויות פעולה נוספות – כולל מבצעי סייבר, מבצעים חשאיים וסנקציות.
הניו יורק טיימס מציין כי עבור נתניהו מדובר בפרק נוסף בעימות רב-שנים עם נשיאים אמריקנים סביב הסוגיה האיראנית. לאחר שהמאמצים לשכנע את טראמפ לאפשר תקיפה במאי כשלו, ישראל והאמריקנים עברו לדון באפשרות של קמפיין הפצצות ארוך שיחל ביוני, אם המשא ומתן ייכשל.
העיתון מציין גם כי באיראן נרשמו לאחרונה אותות מוכנים לדיאלוג. לאחר שטראמפ שלח מכתב למנהיג העליון חמינאי, התקבלה תגובה איראנית המעידה על פתיחות לשיחות עקיפות – מהלך שחיזק את הגישה המתונה בממשל האמריקני.
עם זאת, טראמפ הדגיש השבוע כי "איראן לא תוכל לעולם להשיג נשק גרעיני" והבהיר כי "כל האופציות על השולחן". במסר תקיף שפרסם בטוויטר, איים כי "כל ירי מצד החות'ים ייחשב כירי איראני – ואיראן תישא בתוצאות".
במערכת הביטחון בישראל ממשיכים לבחון תרחישים שונים לתקיפה – לרבות תקיפות משולבות ומבצעים קרקעיים – אך בשלב זה הם ממתינים לסיום החלון הדיפלומטי שהנשיא האמריקני פתח.