משפחות נרצחי מסיבת נובה ואירועים אחרים שהתקיימו בעוטף עזה בשמחת תורה תשפ"ד זועקות לעזרה, בטענה כי איש אינו מטפל בהן בהתאם לצורכיהן. תמר תשובה, אחותו של ברק דוידי שנרצח בנובה ב־7 באוקטובר, מסבירה כי בני משפחות הנרצחים נופלות בין הכיסאות ואינן מקבלות תמיכה מספקת מהמדינה. לטענתה, הן גם לא זכו להכרה מהמדינה כמשפחות של נפגעי פעולות איבה.
משפחות נרצחי נובה מונות יותר מ־400, בסך הכול. לטענת תשובה, מאז הטבח בשנה שעברה 80 אחוזים מהן קורסות תחת האבל והטראומה, סובלות ממצב כלכלי קשה, ולא מצליחות לקיים אורח חיים תקין.
"אלה משפחות שחייבים לעטוף אותן. אני מגיעה לכנסת כבר יותר משנה ומידפקת על הדלתות של כולם, זועקת ומתחננת לקידום הטיפול בנו. לצערי, כלום לא משתנה", היא מספרת, "יש בינינו משפחות שקורסות כלכלית, כאלה שעברו את חג הפסח רק בזכות תרומות וסיוע של אנשים טובים. אלה משפחות שמתקשות לקום מחדש על הרגליים אחרי האובדן והטראומה, ולא מקבלות מענה או תמיכה אמיתית".
תשובה, שייסדה את ארגון פורום דין וצדק למען משפחות נרצחי נובה, נפגשה לפני חמישה חודשים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר יותר משנה של בקשות חוזרות ונשנות שישוחח איתן. "ביקשתי מראש הממשלה להקים גוף שיטפל במשפחות הנרצחים של נובה".
תשובה מספרת כי ראש הממשלה הפנתה את הטיפול בסוגיה לגל הירש, המשמש כמתאם השבויים והנעדרים במשרד ראש הממשלה. אלא שהיא מוסיפה כי המנהלת שבראשה הוא עומד לא מתאימה לטיפול בהן.
לדבריה, "אני ונציגים נוספים שנכחו בפגישה עם נתניהו הצגנו בפניו את הצרכים שלנו, וביקשנו הקמת מנהלת שתטפל בכל משפחות נרצחי נובה ותעניק לנו עזרה נפשית וכלכלית, עקב הנסיבות הייחודיות שכרוכות במצבנו". לטענת תשובה, בפגישה נכחה גם רעיית ראש הממשלה שרה, ונתניהו נענה לבקשותיהם והתחייב כי יקים מנהלת לטיפול במשפחות.
"דיברנו גם על תקציבים וראש הממשלה אמר שטוב שהגענו אליו לפני שהדיונים על התקציב נסגרים. יצאנו משם בהרגשה טובה מאוד", מתארת תשובה, "הרגשנו שראש הממשלה הבין אותנו ויעשה הכול כדי לעזור לנו. אלה שעברו חודשיים־שלושה, ובכל פעם ששאלתי מה קורה עם המנהלת שהובטחה לנו – העוזרים האישיים של ראש הממשלה התחמקו ממני. פעם היה זה בטענה שאין להם תשובה, פעם בטענות אחרות ובשלב מסוים גם לא ענו לי בכלל בטלפון", היא מאשימה.
"אנחנו דורשים מראש הממשלה לקיים את הבטחתו ולהקים מנהלת שתדאג לנו בכל רובדי החיים", אומרת תשובה, "אנו רוצים מנהלת שתקדם למעננו חוקים, שתילחם בשבילנו ותתאים לנו את המציאות במקום לכפות עלינו מסגרת בלתי אפשרית, אחרי כל מה שעברנו".
"יש אחים שכולים כמוני למשל, שאובחנו עם פוסט-טראומה. אימא שלי חד־הורית, ומצבה הנפשי קשה. היא עברה לגור אצלנו מאז הטבח, וכל נטפל הטיפול בה נופל עלינו. כל היום היא בוכה. מאדם פעיל היא הפכה למישהי שלא יכול לחזור לעבודה. אנחנו צריכים מלווה אישית בדומה למה שקיים מטעם מנהלת החטופים, בדומה למה שקיים בצבא עם משפחות שכולות – שתעזור בכל תחום שבו אנחנו מתקשים, ותסייע לנו לטפל באמא. אנחנו, משפחות נרצחי המסיבות בעוטף עזה, נפלנו בין הכיסאות".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "משרד ראש הממשלה פועל מהימים הראשונים למלחמה להרחיב ולהתאים את המענים למעגלי הפגיעה הרחבים של 7 באוקטובר והמלחמה. בשיתוף מלא עם גופי הממשל ממשיכה עבודת מטה ביחס לצרכים נוספים שעולים עבורם, כמו החלטת הממשלה 1459 לסיוע לשורדי מסיבות הדרום, אשר עיגנה מנגנון ייעודי לאוכלוסייה במשרד הרווחה לצד ועדת מנכלים משותפת לליווי היישום.
"כמו כן, עם הביטוח הלאומי, האמון מתוקף חוק על מענה וטיפול בנפגעי פעולות איבה, חוזק ועובה מנגנון הסיוע והבניית מטה תכלול ייעודי בו לנפגעים ולמשפחות השכול האזרחיות.
"אנו מוסיפים לבחון אפיקי סיוע נדרשים משלימים לפעולות הגופים הרלוונטיים ולפעול להסרת חסמים בנושא".