אנדריי קוזלוב, החטוף לשעבר שחולץ משבי חמאס, הפך את הכאב שלו לאמנות. עבודתו תוצג בתערוכה בחודש הבא בניו יורק, כך דיווח ה"ניו יורק פוסט" בשבת.
התערוכה "So-Real Surreal", הכוללת תריסר ציורים ומשקפת את החוויה שלו בשבי, תוצג בגלריה Lux Contemporary בשכונת צ'לסי במנהטן. עמנואל פרידמן, שהגלריה שלו מארחת את התערוכה, אמר כי האמנות של קוזלוב תמצא בית במוזיאונים "לאורך שנים על גבי שנים".
קוזלוב, שעלה מרוסיה לישראל, הוחזק במשך שמונה חודשים בשבי חמאס לאחר שנחטף ב-7 באוקטובר, בעת שעבד כמאבטח לא חמוש בפסטיבל הנובה, בו נרצחו 378 אנשים. קוזלוב חולץ ב-8 ביוני 2024, במבצע משותף של צה"ל, שב"כ וימ"מ, ממחנה נוסייראת שבמרכז רצועת עזה. עם קוזלוב חולצו שורדי השבי נועה ארגמני, אלמוג מאיר ג'אן ושלומי זיו, שנחטפו גם כן מפסטיבל הנובה. פעולת החילוץ קיבלה את השם "מבצע ארנון", על שם רב פקד ארנון זמורה הי"ד, איש יחידת ימ"מ שנפל במבצע.
ציוריו של קוזלוב צוירו בהשראת אמנים גדולים. "המתנה", המזכירה את "הצעקה" של אדוורד מונק, מעוררת "את כל הסבל שחשתי, את הסבל ששאר החטופים מרגישים עכשיו", הוא אמר לפוסט. "כביש מהיר לגיהנום" (Highway to Hell) מייצג את הנסיעה במכונית לתוך השבי העזתי. "זה הרגע שבו ציפיתי שהוא יציל אותנו", אמר קוזלוב על החוטף, שחשב בהתחלה שהוא שם כדי לעזור.
"היצירות האלה מדברות עבורי", הוסיף קוזלוב, "זו דרך אחרת לספר את הסיפור". בעודו בשבי, הוא היה מצייר על דפי נייר ריקים שמצא. "זה היה רק בשביל הנשמה שלי וכדי לשחרר את הראש שלי מהכלא הזה", הוא אמר.
קוזלוב תמיד חלם לעבור לניו יורק. בפברואר ניתנה לו ההזדמנות, כאשר הוענק לו שהות של שישה שבועות בקרן מאק ארט, תוכנית המיועדת לאמנים מתפתחים שאינם גרים באזור ניו יורק. כריסטין מאק, מייסדת קרן מאק לאמנות, כתבה באינסטגרם: "לפני כמה חודשים קיבלתי טלפון מידידי צבא ההגנה לישראל (FIDF) ששאלו אותי אם אוכל להיפגש עם אמן מישראל. רק כשפגשתי אותו אישית הבנתי שהוא אחד מהחטופים שחולצו על ידי צה"ל בקיץ.
"כשפגשתי את אנדריי", היא הוסיפה, "התברר שהוא זקוק למרחב שבו יוכל לעבד את החוויה, את הכאב שלו, ולהתחיל להחלים. למרבה המזל, היה פער של שישה שבועות בתוכנית הרזידנסי שלנו בין שני אמנים, מה שנתן לו את ההזדמנות המושלמת לבוא. זו הייתה חוויה מדהימה להכיר את אנדריי ולחזות בהתקדמות שעשה – לא רק בתרגול שלו, אלא גם בביטוי ועיבוד החוויה שלו דרך הציורים שלו".