"בזמנו, בהנהגת מפלגת ש"ס רצו שהרב מאיר מאזוז ימונה לחבר מועצת חכמי התורה", מספר אלי ישי, "אבל הוא סירב. הוא אמר 'אם אהיה שם, אני אצטרך להגיד מה שכולם אומרים. אני רוצה להגיד מה אני חושב, בלי מחויבות לאיש'". נדמה שהסיפור הזה מבטא את אופיו העצמאי של הרב מאזוז, שהלך לעולמו בשבת האחרונה בגיל 80. רב, ראש ישיבה, פוסק ומנהיג רוחני, שמאחורי הקלעים השפיע רבות על הציבור החרדי וגם על הפוליטיקה הישראלית.
במשך עשרות שנים היה הרב מאזוז מזוהה עם מפלגת ש"ס הספרדית, אך לקראת בחירות 2015 הקים את מפלגת יחד. בראש המפלגה הוצב אלי ישי, שכיהן כמנהיג הפוליטי של ש"ס במשך למעלה מעשור אך עזב אותה לאחר שובו של אריה דרעי להנהגתה. "הוא רצה שתהיה מפלגה עם דעת תורה ושנמשיך את דרכו של הרב עובדיה, הייתה לו התבטלות לרב עובדיה", אומר ישי. "כשעלה הרעיון להקים את מפלגת יחד, הוא היה הפטרון שלה. כאיש ארץ ישראל הוא ראה חשיבות בשילוב החרדים עם ציונות דתית. יש את ש"ס ויש אגודה ודגל, ויהיה גם יחד". יחד רצה עם מפלגת עוצמה יהודית, אז בראשות ברוך מרזל. הרשימה קיבלה בבחירות כ־125 אלף קולות, שהיו כ־3% מכלל הקולות, אך לא עברה את אחוז החסימה שעמד על 3.5% מהקולות.
ההיכרות של ישי עם הרב מאזוז החלה כבר בהיותו נער, בן לעדה התוניסאית, שהרב מאזוז היה מנהיגה הבלתי מעורער. הקשר התחזק עם מינויו של ישי בשנת 1994 לתפקיד מנכ"ל רשת החינוך של ש"ס, ומאז ועד יומו האחרון היה ישי יד ימינו של הרב בכל עניין ציבורי. הרב מאזוז הוא שהכניס את ישי לעולם הפוליטי, כשבחר בו להיות נציגו ברשימת ש"ס לכנסת.
פגישתם האחרונה התקיימה בבית החולים בילינסון, יומיים לפני ליל הסדר. "הרב היה חלש מאוד, לפני שהורדם. זה הרגיש שהוא רצה להיפרד. הוא אמר לי 'כמה אתה חסר, אכפת לך ואתה רגיש לכל אחד ולכל פנייה'. הבנתי שזו השיחה האחרונה שלנו.
"לא עניין אותו אם הוא יגיד משהו שלא מתאים למגזר מסוים או לרוח ההנהגה הספרדית. הוא אמר שהוא לא יכול להיזהר, צריך להגיד את האמת ולא לפחד"
"קשה מאוד לדבר עליו בלשון עבר, זה עדיין טרי וקשה לעיכול", אומר ישי בכאב. "לפני שבע שנים הרב כבר היה בין חיים למוות, והרופאים לא נתנו לו הרבה סיכויים. ברוך השם הוא האריך ימים. אחד הפיוטים שהוא ביקש שיקראו בהלוויה שלו, הוא הפיוט 'בן אדמה' של האבן־עזרא, שמתאר את שנות חיי האדם ומסתיים בגיל 80. הוא ידע שבגיל 80 הוא מסיים, לא רצה להיות נטל על המשפחה. שבועיים לפני שהוא נכנס לבית החולים הייתה חתונה של נכדה שלו. ניגשתי אליו ואיחלתי 'אריכות ימים ושנים', אז הוא עושה לי ביד תנועה של 'עצור'. הרב הרגיש שזה הסוף".
איך היית מגדיר את הרב?
"הוא היה עם ישראל. אנחנו נמצאים היום בכל מיני סטריאוטיפים – יש רב ליטאי, רב חסידי, רב דתי־לאומי, יש רב קרוב לימין ורב קרוב לשמאל. הוא היה משהו מיוחד ונדיר. לא עניין אותו אם הוא יגיד משהו שלא מתאים למגזר מסוים או לרוח ההנהגה הספרדית. הוא אמר שהוא לא יכול להיזהר, צריך להגיד את האמת ולא לפחד".
האמת של הרב מאזוז לוותה לא פעם בהתקפות חריפות ובוטות נגד פוליטיקאים וקהלים שונים בחברה הישראלית. בתקופת ממשלת השינוי הוא כינה את בנט, לפיד וליברמן "בוגדים בעמם, שונאים את עמם וגרועים מנאצים". הוא לא חשש להעניק גיבוי לחיילים שנחקרו בחשד להתעללות במחבלים שהוחזקו במתקן שדה־תימן, וקיבל אותם לביקור חיזוק. "תצאו זכאים לחלוטין", בירך אותם. "מה עשיתם? הכיתם את האויב, אז מה? הכול טוב". במהלך השנים השמיע גם ביטויים קשים כלפי קהילת הלהט"ב.
איפה היית מציב את הרב מאזוז בנושאי ימין וארץ ישראל?
"הרב מאזוז היה איש של ארץ ישראל, תורת ישראל ועם ישראל. אספר לך סיפור שאותי זעזע. בזמנו, כשאולמרט וציפי לבני ניהלו מגעים ושיחות בתקופת ועידת אנאפוליס, הרב היה מאוד בלחץ מהעניין. הוא קרא לי לבוא אליו ואמר 'אלי, אני לא יכול לשמוע מזה. זה מזעזע אותי'. הוא התחיל לבכות ולצעוק, 'אל תעשו את זה'. זו הייתה אחת השיחות הקשות. הוא חשש שאנחנו הולכים להסכים על חלוקת ירושלים, והיה אדום וכאוב. אמרתי לרב 'אנחנו לא נשב בקואליציה אם זה יימשך'. אחר כך כשהיה מו"מ עם ציפי לבני להקמת הממשלה, הודענו לה שאם היא לא תודיע מעל דוכן הכנסת שאין מו"מ על ירושלים – לא נתמוך בה. ובאמת הלכנו לבחירות למרות החששות, ובסוף הקמנו ממשלה עם נתניהו".
הוא היה איש ארץ ישראל השלמה באופן שהוא נדיר במגזר החרדי.
"אני לא חושב שזה חריג, אבל יש כאלה שרוצים לרבע את המעגל, וחוששים שאם יגידו משהו יתקפו אותנו בתקשורת. אצלו אין את הדברים האלה. הוא היה אותנטי ואמיתי. הוא לא מאנשי הימין שיגידו משהו אחר כדי למצוא חן בעיני אחרים".
כיו"ר ש"ס, כמה העניין הזה בער בו באופן שלא שמעת אצל רבנים אחרים בש"ס?
"בער בו מאוד. הוא היה איש ימין חזק, מגדולי רבני ארץ ישראל. הוא היה מאוד חד בדעתו, לא פחות מהרבנים מהציונות הדתית, ולכן ראו אצלו כתובת – גם של תלמיד חכם גדול, וגם אהבת הארץ ואיש ימין מובהק".

5,000 מתפקדים
הרב מאיר מאזוז עלה לישראל מתוניס בשנת 1971 יחד עם שלושת אחיו, לאחר שאביו הרב מצליח מאזוז נרצח בידי מתנקש מוסלמי. עם עלייתו הקים את ישיבת כסא רחמים בבני ברק. הישיבה, שרבים מתלמידיה היו ממוצא תוניסאי, הייתה בעלת סגנון ייחודי וחריג בנוף החרדי.
בסוגיית גיוס החרדים לצה"ל, הרב מאזוז לא נגרר אחרי ההקצנה של הרבנים הספרדים שהכריזו בשנים האחרונות כי גם צעיר חרדי שלא לומד תורה אין מקומו בצבא. דעתו הייתה כי אין לגייס את לומדי התורה, וכאשר תלמידים הגיעו לשאול אותו אם להתגייס, הוא היה נותן תשובות פרטניות. בחלק מהמקרים התיר את הגיוס למי שאינם שקועים בתורה, תוך שהוא מוודא כי המתגייס יוכל לשמור מצוות כדת וכדין. הרב מאזוז נהג לבקר בבסיסי צה"ל ולחזק את החיילים, והקפיד שבקהילותיו יערכו מי שבירך לחיילי צה"ל. בשיעור שמסר במהלך המלחמה הנוכחית אמר הרב מאזוז כי "יש לנו זכות על ארץ ישראל. צריך ללמוד וצריך לעשות מה שצריכים. מי שיכול לשרת בצבא, שישרת. מי שאינו יכול או שכל מעייניו בתורה – שילמד תורה".
אני מבקש מישי לתאר רגע אחד שלא ישכח מהרב, והוא משיב: "כשהייתי מנכ"ל רשת החינוך של ש"ס, רצו להכניס לרשימת ש"ס לכנסת נציגים מכמה עדות, כדי לתת ייצוג לעוד גוונים בציבור הספרדי – מרוקאי, עיראקי, תימני. ואז אמרו שצריך להביא נציג של הרב מאזוז וישיבת כסא רחמים. הרב עובדיה שלח אותי לרב מאזוז שיחליט מי יהיה הנציג של התוניסאים, ואמר לי להגיד ש'אתה קרוב אליי מאוד ואני אוהב אותך, ואני ביקשתי שיבחר בך'. היו עוד מועמדים, והיה מכתב של אריה דרעי לרב עם רשימה של שמות, ואני הייתי הכי צעיר מבין כולם, בן 32. דרעי אמר לו שיבחר בשמות של המבוגרים יותר. הרב מאזוז אמר לי 'אני רוצה אותך. דרעי כתב לי שאתה צעיר, אז תראה מה אני עונה לו – גם אתה היית צעיר מאוד כשנכנסת לממשלה'".

כאמור, בעבר היה הרב מאזוז מזוהה עם ש"ס, איך בשנים האחרונות יש לו נציגים לא רשמיים כמעט בכל מפלגות גוש הימין, מה שהפך אותו לאחד הרבנים המשפיעים ביותר על ממשלת ישראל. הנציג המוכר ביותר שלו כיום הוא שר התקשורת שלמה קרעי, תלמידו מישיבת כסא רחמים, ואולם די לראות את רשימת הפוליטיקאים העולים עליו לרגל מעת לעת, ובהם ראש הממשלה נתניהו ושרי הליכוד ישראל כ"ץ, אלי כהן, דוד אמסלם, מירי רגב, גדעון סער, ניר ברקת ובועז ביסמוט; יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן־גביר, השר אופיר סופר מהציונות הדתית, תלמידו השר משה ארבל מש"ס, ואפילו ח"כ משה גפני מיהדות התורה האשכנזית. נראה שמאז ימי הרב עובדיה יוסף לא היה מנהיג רוחני שזכה להכרה חוצת מפלגות כזו.
אלי ישי, שכיום איננו חלק מהזירה הפוליטית, הוא השם הבולט ביותר ברשימה הזו, כנציגו האישי של הרב שהגיע לתפקידים הבכירים ביותר וכיהן כיו"ר ש"ס, כשר הפנים וכסגן ראש הממשלה. בתשובה לשאלתי במה הוא עוסק היום, משיב ישי שהוא לומד תורה ונהנה מכך. למעשה הוא לומד בכולל בחלק משעות היום, ובמקביל משמר את הקשרים שצבר ומייעץ לחברות וארגונים.
במהלך השנים צברה חצרו של הרב מאזוז כוח ניכר בקרב מתפקדי הליכוד. לפי גורמים בקהילת כסא רחמים, בליכוד קיימים כ־5,000 מתפקדים הנשמעים להוראות הרב בבחירת הנציגים בפריימריז. מתברר שאנשי הרב מאזוז פעלו בליכוד עוד כשהוא היה מזוהה עם מפלגת ש"ס וקרא להצביע לה.
ישי מספר על ראשית הפעילות הזו: "לפני למעלה מיובל הרב מאזוז התקשר אליי לשאול אם הוא יכול לאפשר לתלמידים שלו להתפקד בליכוד עבור סילבן שלום, שהוא ואחיו צביקה קרובים לרב. אמרתי לו שאני לא רואה בעיה, אני ידיד של סילבן וחשוב לעזור. הוא אמר לי 'אלי, בכל אופן תשאל את הרב עובדיה, אני לא רוצה שיצא משהו שלא יהיה לו נוח מזה, שהוא יצטער'. שאלתי את הרב עובדיה והוא אמר 'מצוין'".
בשנים האחרונות ראינו חברי כנסת ושרים, אפילו ראש הממשלה, עולים לרב. זה לא רק בגלל גדלותו התורנית, אלא כי הייתה לו השפעה על הליכוד. איפה אתה באירוע הזה?
"ראש הישיבה היה מתייעץ איתי במי לתמוך ברשימת הליכוד. שלמה קרעי רץ במחוז דרום ופקד תלמידים רבים של הרב".

הרב היה מרוצה משלמה קרעי?
"לא שאלתי אותו אף פעם על שלמה קרעי. אני רק יכול להגיד לך שברשימות של הליכוד, מי שחשבתי שנכון וראוי – הוא קיבל את דעתי שנתמוך".
בישיבת כסא רחמים אומרים שהרב נתן לך מכתב שאתה אחראי מבחינתו על ההתפקדות לליכוד, ואתה הנציג שלו שם. האומנם?
"אני לא רוצה להיכנס עכשיו לנושאים פוליטיים, אבל אתן לך משפט: הרב פנה אליי תמיד, ועד הרגע האחרון הייתי הנציג שלו. היה קשר של אהבה. תמיד הוא אמר 'אחד כמוך צריך להיות בהנהגה הציבורית', וביקש ממני לפעול למען הכלל. הוא כתב במכתב שלו שאני אפעל לפקוד לליכוד, הוא ביקש ממני לעשות את זה. כרגע אני לא מתעסק בזה, אנשיי עובדים ופועלים בעניין הזה. הרב התבטא כמה פעמים שהליכוד הוא מפלגת השלטון שנים רבות, וצריך שתהיה לנו השפעה ושייבחרו אנשים עם מסורת, אוהבי התורה וארץ ישראל".
במילים אחרות: אם תראו את אלי ישי מתמודד בפריימריז לרשימת הליכוד הבאה, אל תהיו מופתעים.
איך הפטירה של הרב תשפיע לדעתך על הזירה הפוליטית? ייתכן שנראה חזרה של תלמידים שלו לש"ס, וחלקם יהפכו לרבני ש"ס?
"אנחנו נמצאים בתוך ימי השבעה של הרב, מוקדם מאוד לדבר על הדברים האלה".