לאחר שהוביל אחת הקמפיינים הפוליטיים המצליחים בתולדות ארצות הברית, ב־20 בינואר 2025 מונה האיש העשיר בעולם לראש המשרד לייעול ממשלתי, במסגרת מנדט שניתן לו על ידי הנשיא טראמפ במטרה לצמצם את ההוצאות הפדרליות, לאחד משרדים ממשלתיים ולסגור את הלשכה להגנת הצרכן הפיננסי. במהלך שלושת החודשים מאז שאילון מאסק הפך ל"עובד ממשלתי מיוחד", לפי הערכות בלומברג, הונו האישי ירד בכ־140 מיליארד דולר: מ־449 ל־310 מיליארד.
"כפי שכולם יודעים, התקופה שבה הייתי בממשלה נשאה השלכות", אמר הטייקון השבוע במהלך שיחת ועידה עם משקיעים ואנליסטים של חברת טסלה. מוקדם יותר באותו יום, פרסום תוצאות הרבעון הדגיש עד כמה טסלה ומאסק שלובים זה בזה. הרווח הנקי של החברה צנח ב־71% והסתכם ב־409 מיליון דולר בלבד, לעומת 1.39 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות השנתיות ירדו ב־9% והסתכמו ב-19.3 מיליארד דולר, נמוך משמעותית מהצפי של וול סטריט שעמד על 21.45 מיליארד.
צעד אחד אחורה: בדצמבר האחרון הפך מאסק לאדם הראשון בעולם שערך הונו חצה את רף 400 מיליארד הדולר. המספר טיפס ל־486 מיליארד עם הניצחון של טראמפ בבחירות. מאז – ירידה תלולה. על פי בלומברג, מאז תחילת השנה ירד הונו של היזם הדרום אפריקני ב־28%. הסיבה המרכזית לכך היא הקריסה בשווי של מניות טסלה – החברה הציבורית היחידה של מאסק – שאיבדה 34% מערכה בוול סטריט השנה, ובכך מחקה יותר מ־500 מיליארד דולר משוויה.

מדובר במכה קשה מאוד עבור הטייקון, שעד כה זכה לכינוי המחמיא "חזון מהלך" וכעת נאלץ להתמודד עם הכינוי הפחות מחמיא "כישלון מהלך". דבר אחד בטוח: הרפתקתו הפוליטית של "העובד הממשלתי המיוחד", לא היטיבה עם טסלה, שלטענת רבים נפגעה בעיקר מהסחות הדעת של מנכ"לה ומנוכחותו התקשורתית העודפת. לכן, אילון מאסק יצא השבוע בהודעה דרמטית כשהצהיר כי החליט לפנות את מקומו בממשלה ולחזור לנהל את חברתו.
בינתיים, בקרב בעלי רכבי טסלה, ניכרת תחושת מבוכה ודאגה. חלקם מנסים למכור את הרכב ללא הצלחה, אחרים מבקשים להחליפו עם רכב אחר או מצמידים עליו מדבקות עם כיתובים כמו "קניתי אותו לפני שאילון השתגע" או "מועדון טסלה נגד אילון". ובכן, לא מדובר רק ברצון להתרחק מתדמיתו וממדיניותו של האיש העשיר בעולם והמקורב ביותר לנשיא טראמפ, אלא גם מחשש ממשי לוונדליזם: רכבי טסלה רבים הושחתו, רוססו בצבע או נוקבו צמיגיהם בחודשים האחרונים.

וזה לא הכול. דיווחים מרחבי העולם מצביעים על סוכנויות רכב ומתקנים של טסלה שנפגעו מירי או מהשלכת בקבוקי תבערה. לפני עשרים ימים, הוצת סניף של החברה ברומא – 16 כלי רכב עלו באש, ולאנדריאה סטרופה, מי שנחשב ליד ימינו של מאסק באיטליה, הוצמד מאבטח. בארצות הברית, איומיו של הנשיא לא הועילו דבר. "אני לא יכול לחכות לראות את אותם פושעים טרוריסטים חולים מקבלים 20 שנות מאסר על מה שהם עושים לאילון מאסק ולטסלה", הוא צייץ לפני כחודש.
"תקיפה על רכבי טסלה, תיחשב לטרור פנים־מדינתי", הכריזה התובעת הכללית פאם בונדי, מבלי להצליח לשנות את המצב. אפילו הניסיון לארגן תצוגת דגמים חדשה מול הבית הלבן לא נשא פרי. לאחר ההתרסקות של טסלה, עיקר הונו של אילון מאסק נובע כעת מהכנסותיה של חברת החללSpaceX . אולם, בעקבות המכסים החדשים עליהם הכריז טראמפ בתחילת חודש באפריל, גם שם נשקף איום. הנשיא, כך נראה, עושה כעת צעדים לאחור – לפחות חלקיים.

מאסק, שהיה עד כה תומך נאמן של טראמפ, לא היסס לבקר את מדיניותו הכלכלית החדשה, כשקרא ל"כלכלה ללא מכסים" ול"סחר חופשי בין ארה"ב לאירופה". כן, כשהאימפריה הכלכלית שלו התחילה להתערער, האידיאולוגיה הפוליטית שלו השתנתה בהתאם. אך גם כעת, כאשר הטייקון הודיע כי החל מחודש מאי יפחית משמעותית את מעורבותו במשרד לייעול ממשלתי, ייתכן שמאוחר מדי. "אני חושב שהנזק כבר נעשה", אמר בנושא רוס גרבר, אחד מהמשקיעים הראשונים בטסלה.
למרות הכול, מאסק לא מוותר. "אמשיך לעבוד עם צוות הדוג' למשך שארית כהונתו של הנשיא, ואוודא שבזבוזים והונאות לא יתרחשו עוד", הוא הצהיר. באתר האינטרנט של המשרד לייעול ממשלתי נכתב כי האיש העשיר בעולם חסך למשלם המסים האמריקני כ־160 מיליארד דולר. בפועל, לטענת המשרד לפחות, הטייקון כמעט והשלים את עבודתו בבית הלבן, ולכן מכאן ואילך הוא יקדיש לתפקידו הציבורי "יום או יומיים בשבוע – כל עוד הנשיא טראמפ ירצה בכך".