הצגת התחקיר המבצעי של הקרב בקיבוץ ניר יצחק הושלמה, וממצאיו הוצגו לתושבי הקיבוץ, משפחות החטופים והמשפחות השכולות. התחקיר סוכם על ידי מפקד פיקוד הדרום לשעבר, אלוף ירון פינקלמן. צוות התחקור קבע כי צה"ל כשל במשימת ההגנה על הקיבוץ ותושביו. לחימתם בגבורה ובאומץ לב של לוחמי ומפקדי כיתת הכוננות, לצד תושבי הקיבוץ וצוות החירום היישובי, תוך חתירה למגע ופגיעה באויב, ראויה לכל הערכה, והיא זו שצמצמה את היקף הפגיעה בקיבוץ.
בהתקפה האכזרית על הקיבוץ נחטפו חמישה אזרחים, שלושה מהם – קלרה מרמן, גבריאלה ומיאה ליימברג שוחררו בהסכם הראשון בנובמבר 23' ושניים – לואיס הר ופרננדו מרמן חולצו בחיים ב-12 בפברואר 2024 במבצע חילוץ "יד הזהב" על ידי לוחמי ימ"מ. שניים נוספים, משה ודיאנה רוזן נחטפו אך בגדר היישוב שוחררו ונמלטו.
לוחמי כיתת הכוננות שלחמו בקיבוץ פעלו תוך חירוף נפש. במהלך הלחימה נפלו בגבורה רבה שישה מחברי כיתת הכוננות, גופות שניים מהם עדיין מוחזקות בעזה. כמו כן, נפצעו חברי כיתת כוננות ואזרחים.
מממצאי התחקיר עולה כי בהתקפה על הקיבוץ השתתפו כ-85 מחבלים בסך הכל, רובם חדרו לשטח הקיבוץ דרך השער הראשי בשלושה גלים, שבמהלכם ביצעו מעשי הרג, חטיפות וביזה. התחקיר בוצע על ידי מפקד אוגדה 80 תת-אלוף איתמר בן חיים ואלוף- משנה איילון פרץ עם חברי צוות תחקור נוספים.

התחקיר ארך כעשרה חודשים וכלל שעות רבות של ראיונות ושיחות עם תושבי קיבוץ ניר יצחק, חברי כיתת הכוננות, כוחות ומפקדי צה"ל שלחמו במרחב. במסגרת התחקיר נאספו ונבחנו פריטי מידע, הודעות וחומרים גלויים וסמויים, על מנת לגבש ציר זמן באופן בהיר ומדויק ככל הניתן של השתלשלות האירועים בקיבוץ כפי שקרו. נוכח הנסיבות הקשות והמורכבות, ייתכן ונפלו בתחקיר אי דיוקים וכי פרטים נוספים יתגלו בעתיד.
התחקיר הינו תחקיר מבצעי אשר מתמקד בהשתלשלות האירועים בקיבוץ ניר יצחק והלחימה בסביבתו, שהיה מוקד אחד מתוך עשרות מוקדים במתקפת הפתע בשבעה באוקטובר. חדירתם של אלפי מחבלים בעשרות מוקדים במקביל, היא הגורם המרכזי שהקשה על הגעת כוחות הביטחון למוקדי הלחימה, ובהם קיבוץ ניר יצחק. סוגיה זו נמצאת במרכז התחקירים המטכ"ליים.
ערב מתקפת הפתע פעלה בגזרה סיירת נח"ל שהוגדרה כגדוד 'כרם שלום'. אחת מפלוגות הגדוד הוגדרה כפלוגת עתודה והוצבה בשגרה במחנה 'אמיתי' והייתה תוספת לכוחות בשגרה. כוחותיו היו פרוסים בעמדות קדמיות עם פרוץ ההתקפה.

בשעה 06:29 ארגון הטרור חמאס פתח במכת אש מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, ובהם גם קיבוץ ניר יצחק והמוצבים הצבאיים במרחב. המחבלים חדרו לשטח מדינת ישראל על גבי כלי רכב ובאופן רגלי. תוך דקות ספורות, הגזרה ובה לוחמי הגדוד הגזרתי, היו תחת מתקפה מאורגנת בה הגדוד היה מצוי בנחיתות מספרית משמעותית.
ציר הזמנים כפי שגובש ונבחן על ידי צוות התחקיר :
שלב א' – לחימת כוחות צה"ל במרחב הקיבוץ (משעה 06:29 עד השעה 06:50):
בשעה 06:29 , בעקבות התרעות "צבע אדום", חברי כיתת הכוננות של קיבוץ ניר יצחק היו במוכנות ללחימה בבתיהם . משעה 06:31 החלו דיווחים על פריצה ופשיטה של מאות מחבלים חמושים לעבר שטח מדינת ישראל ממספר רב של נקודות בכל מרחב יישובי עוטף עזה, ובהם מרחב ניר יצחק.
בשעה 06:41 מפקד פלוגת 'סופה', רב סרן רועי צ'אפל, הורה לכוחותיו לצאת להגנת המרחב בין היישובים ולחבור לקיבוץ. בשלב זה, כל המפקדים היו בעמדות קדמיות במחנה ונלחמו, לרבות טנק שהתמקם בעמדה שולטת במרחב והחל לפגוע במחבלים. במהלך הלחימה, צוות הטנק פגע וחיסל יותר מ- 100 מחבלים חמושים, וכן פגע בטנדרים ואופנועים, ובכך צמצם באופן משמעותי את היקף ההתקפה והפשיטה של המחבלים מנקודה זו. הקרב נמשך עד שלצוות הטנק שירה 40 פגזים אזלה התחמושת והוא נפגע. ב-6:42 פוקד סמג"ד הסיירת רס"ן עידו שני: "אנחנו במלחמה, כל אחד הגנה בגזרתו, להרוג מחבלים – בהצלחה".
שלב ב' – לחימת כיתת הכוננות בקיבוץ (משעה 06:52 עד השעה 10:00):
בשעה 06:50 לערך, כיתת הכוננות של הקיבוץ החלה להתמקם בעמדות הגנה בנקודות היקפיות בתוך הקיבוץ. בשלב זה, מחנה 'סופה' בו שהו הכוחות הגזרתיים היה תחת מתקפת מחבלים וכמחצית מחייליו נותרו נצורים בחדר האוכל במחנה. בשעה 07:10 כיתת הכוננות והרבש"ץ היו ממוקמים בעמדות ההגנה ובנקודות היקפיות בתוך הקיבוץ, על פי תרגולת שנקבעה מראש.
בשעה 07:33 לערך, חדרו לקיבוץ 7 מחבלים חמושים בטילי כתף, רימונים ונשקים, רכובים על אופנועים וטנדרים. בשלב זה נהרג חבר בכיתת הכוננות מירי המחבלים, בעת שנלחם מולם כדי לבלום את כניסתם לקיבוץ . המחבלים הציתו אש בסמוך למפעל הממוקם בכניסה לקיבוץ.
בשעה 07:45 לערך, המחבלים עזבו את הקיבוץ. מהשעה 07:45 ועד השעה 09:06 לא היו מחבלים בשטח הקיבוץ. בזמן הזה, ערכו חברי כיתת הכוננות סיורים, ושיפרו את היערכותם באזור השער הראשי ובעמדות בקיבוץ.

בשעה 09:06 לערך, כ- 25 מחבלים חמושים, רכובים על אופנועים וטנדרים, הגיעו לשער הראשי של הקיבוץ. שני חברי כיתת הכוננות, אשר הגיעו לשער בעקבות היעדר מענה מחברם שנפל קודם לכן, נלחמו בגבורה מול המחבלים במשך יותר מ- 20 דקות, תוך שהמחבלים ירו וזרקו לעברם רימוני רסס.
במהלך הקרב, שני חברי כיתת הכוננות נפגעו, אך הם המשיכו להילחם באופן עיקש למרות פציעותיהם ומאוחר יותר נפלו בקרב על שער הקיבוץ. יתר חברי כיתת הכוננות, שניים מתושבי הקיבוץ והרבש"ץ, ניהלו קרב ממושך מול המחבלים לבלימת כניסתם לקיבוץ, לבקשת לוחמי כיתת הכוננות שנלחמו בשער. המחבלים הקיפו אותם ממספר כיוונים. הרבש"ץ ושני חברי כיתת הכוננות נפלו בקרב זה. לאחר נפילתם של מפקדי כיתת הכוננות, שאר חברי כיתת הכוננות נסוגו לשכונת המגורים במטרה להגן על התושבים מפני התקפת המחבלים, תוך ניסיון להזעיק תגבורת צבאית. בין השעות 10:05-09:56 , לא נצפו מחבלים בתוך הקיבוץ.
שלב ג' – פריצת המחבלים לבתים בקיבוץ (משעה 10:05 עד השעה 13:28)
מהשעה 10:05 ועד השעה 13:28 , חדרו עשרות מחבלים לקיבוץ דרך השער הראשי וביצעו הרג, חטיפה, ביזה ופשעים אכזריים נוספים. לאורך היום, המחבלים נכנסו לעשרות בתים בקיבוץ וחטפו אזרחים ושלושה חללים מכיתת הכוננות שנפלו בקרב. בשעה 11:04 פרצו המחבלים לאחד מבתי הקיבוץ וחטפו חמישה בני משפחה. עד השעה 13:28 עזבו כלל המחבלים את הקיבוץ.

שלב ד' – הגעת כוחות צה"ל לקיבוץ (משעה 13:30 עד השעה 20:00)
אף שנשלחו כוחות תגבורת למרחב הקיבוץ, לא הגיע אף כוח עד השעה 13:30 לאחר נסיגת המחבלים. הקרב הקשה במחנה 'סופה' וקרבות נוספים בגזרה מנעו את הגעת כוחות ההגנה הגזרתיים, ובעקבות נפילתו של הרבש"ץ והפגיעה במערך הפיקוד ושליטה הגזרתי מצבו של הקיבוץ לא היה ברור בזמן אמת, אף שהתקבלו ידיעות שונות על כך שהותקף. מהשעה 13:30 החלו להגיע כוחות תגבור מבית הספר ללוט"ר שהגיעו לפי פקודת קצין אג"ם אוגדת עזה, ולאחר מכן הגיעו גם צוות ערבה מיחידת לוט"ר אילת וכוח של יחידת דובדבן. הכוחות חברו לחברי כיתת הכוננות והחלו יחד בסריקות לאיתור מחבלים. הכוחות לא נתקלו במחבלים במהלך הסריקות. באותו הזמן פעל כוח שריון מחוץ לקיבוץ וחיסל מחבלים, שהסתתרו בשדות הסמוכים אליו. לאחר סריקות צה"ל בקיבוץ, בשעה 20:00 פונו כלל התושבים מבתיהם למבני ציבור במרכז הקיבוץ.
עיקרי מסקנות תחקיר הקרב בקיבוץ ניר יצחק:
- צה"ל נכשל בהגנה על קיבוץ ניר יצחק ותושביו.
- צה"ל לא נערך למתאר חדירה נרחב כפי שקרה בשבעה באוקטובר, הכולל ריבוי מרחבי חדירה על ידי אלפי מחבלים, התוקפים בעשרות מוקדים במקביל. ריבוי אירועי הלחימה, לצד נחיתות מספרית של כוחות צה"ל, הקשתה על הגעת הכוחות להגן על הקיבוץ.
- הגעת הכוחות לקיבוץ – שרשרת הפיקוד והשליטה נפגעה מרמת הפלוגה ועד החטיבה עם תחילת המתקפה. מח"ט נח"ל יהונתן שטיינברג נפל בצומת מעון ב-7:50, וחצי שעה לאחר מכן יהונתן "ברנש" צור מפקד הסיירת שקפץ מביתו, הספיק להקפיץ כוחות לגזרה כשהבין שמפקדים רבים נהרגו, הוא עצמו נפל גם בצומת מעון. מח"ט הדרומית אסף חממי נהרג סביב השעה 7 בבוקר בנירים. סמג"ד הסיירת שני, המ"פ צ'אפל והמפק" תומר שוהם נהרגו בהפרש של דקות ספורות בגזרה. בנוסף, היתקלות בעשרות מחבלים וניהול לחימה עיקשת וממושכת בצירי ההגעה ובצמתים המובילים, עיכבו את הגעת הכוחות לקיבוץ. מרבית הכוחות הגיעו מכיוון צפון וכוחות התגבור של אוגדה 80 הגיעו מכיוון דרום לצפון, כאשר קיבוץ ניר יצחק היה הצפוני ביותר בציר התקדמות כוחות אוגדה 80.
- הגעת כוחות צה״ל לקיבוץ בפועל הייתה מאוחרת. מעט לאחר תחילת המתקפה שלחה אוגדה 80 כוחות לגזרת החטיבה הדרומית הסמוכה. לאור היקף התקפות המחבלים וריבוי מוקדי הלחימה, לצד היעדר קבלת תמונת מצב עדכנית על המתרחש, כוחות תגבור של האוגדה הגיעו בדרכים חלופיות למרחב, תוך היתקלות במחבלים רבים בדרכם, ועל כן הגעתם התעכבה.
- צוות התחקור קבע כי החלטת מפקד פלוגת 'סופה' צ'אפל, ששימש כמפקד הגזרה, לשלוח את הטנק למרחב הגדר בתחילת ההתקפה, צמצמה משמעותית את מספר המחבלים שהגיעו לקיבוץ ניר יצחק. כמו כן, לחימתם של צוות הטנק הפחיתה משמעותית את עוצמת והיקף התקפת האויב.
- עד השעה 13:30, הלחימה בתוך הקיבוץ נוהלה על ידי כיתת הכוננות והתושבים. צה"ל הכשיר ואימן את כיתת הכוננות לתרחיש ייחוס של אירוע חדירה עם מספר מוקדים מצומצם ולכן כשירותה של כיתת הכוננות לא תאמה את גודל המתקפה. יחד עם זאת, חתירתם ללחימה באומץ לב, לצד פעולות צוות החירום בקיבוץ, ראויה לציון לשבח והיא ששיבשה את כוונת המחבלים לפגוע ולחטוף חברי קיבוץ נוספים.
- צה"ל התקשה לייצר תמונת מצב ברורה ובהירה של המתרחש בקיבוץ בשל היעדר דיווחים שוטפים מכוחות ההגנה של הקיבוץ. אנשי צוות החירום היישובי ניסו ככל יכולתם ליצור קשר עם גורמי הצבא, אך ללא הצלחה בעקבות חוסר מענה מהצבא.
- תקיפות חיל האוויר פגעו בעשרות מחבלים סביב הקיבוץ ודרכי הגישה אליו, ובכך הפחיתו את היקף הפגיעה בקיבוץ ניר יצחק.