בג"ץ הוציא צו על תנאי חלקי בעתירות לגיוס מיידי של כלל החרדים
המדינה תידרש בין היתר להשיב בתוך כחודשיים לשאלה מדוע לא יפעלו הרשויות לאכיפת הצווים שהוצאו גם על-ידי נקיטת צעדי אכיפה אישיים אפקטיביים כלפי מי שהוצאו להם צווי גיוס ולא התייצבו
שופטי בג"ץ, נועם סולברג, דפנה ברק ארז ודוד מינץ הוציאו צו על תנאי חלקי בעתירות הדורשות לגייס מיידית את כלל תלמידי הישיבות החרדים שאינם פטורים מגיוס. על אף דרישת העותרים בעתירה להוציא מיידית צווי גיוס לכלל רבבות תלמידי הישיבות שחוק שירות ביטחון תקף לגביהם, ניסחו שופטי בג"ץ את הצו שהוציאו באופן מצומצם יותר, המתחשב ביכולות הגיוס של הצבא וצרכיו. "המשיבים יתייצבו ויתנו טעם מדוע לא יוציאו או יוסיפו להוציא צווי גיוס בעניינם של המועמדים לשירות ביטחון שעליהם נסבות העתירות, בהיקף המתאים לצורכי הצבא כפי שאלה מוצגים מעת לעת על-ידי הגורמים המקצועיים בצבא".
עם זאת, בהמשך לדרישה הזו דרשו השופטים מהמשיבים לעתירות, ובהם גם הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וגורמים שונים בתוך הצבא, גם לשאלה, "מדוע לא יפעלו לאכיפת הצווים שהוצאו גם על-ידי נקיטת צעדי אכיפה אישיים אפקטיביים כלפי מי שהוצאו להם צווי גיוס ולא התייצבו בהתאם". על פי החלטת השופטים תצהירי התשובה יוגשו עד ל-24 ביוני.
השופט נעם סולברג בטקס בבית הנשיא. צילום: חיים גולדברג -פלאש 90
הצו הוצא בין היתר על רקע הנתונים המאכזבים מאוד של גיוס החרדים שנחשפו בישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בשבוע שעבר, מהם עולה תמונה עגומה לפיה מהלך שליחת צווי הגיוס נחל עד כה כישלון חרוץ. סא"ל אביגדור דיקשטיין, ראש ענף חרדים בצבא, דיווח בישיבת הוועדה שנערכה ביום רביעי, כי מתוך 18,915 צווים שהוצאו לחייבי גיוס חרדים התגייסו בפועל רק 232 – מתוכם 57 בלבד לתפקידי לחימה. שיעור מתייצבים של פחות מאחוז וחצי.
התנועה למען איכות השלטון, שהגישה את העתירה הראשונה מבין השלוש בהן הוצא הצו, מסרה בתגובה להוצאתו כי היא "מברכת על החלטת בג"ץ להוציא צו על-תנאי, צעד משמעותי המחייב את המדינה להסביר מדוע אינה מיישמת את פסיקות בית המשפט העליון ואת הוראות החוק בעניין גיוס תלמידי הישיבות".
"לאחר יותר מעשרה חודשים בהם המדינה מתחמקת ממתן תשובה מהותית לעתירה, מתחמקת מיישום פסיקת בג"ץ הקודמת, וממשיכה במדיניות מפלה ופוגענית – בית המשפט העליון מחייב כעת את המדינה לנמק את מחדליה ולהסביר מדוע אינה פועלת לגיוס תלמידי הישיבות בהיקף המתאים לצורכי צה"ל, ומדוע אינה אוכפת את הצווים שכבר הוצאו. נמשיך להיאבק במאבק עיקש על שוויון בנטל ועל שלטון החוק עד שכל אזרחי ישראל יישאו בנטל הגיוס באופן שוויוני, כפי שקובע החוק וכפי שהורה בג"ץ פעם אחר פעם", הוסיפו בתנועה.
אורי קידר, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית, שהגישה את אחת משלוש העתירות: "גם שופטי העליון בראשות השופט סולברג מבינים שישראל כ"ץ ושאר הממשלה בחרו בצד של המשתמטים מול המשרתים, ומשמח לראות שגם הם, כמו רוב מוחלט בציבור, לא מוכנים לתת לזה לעבור בשקט. כלל צווי הגיוס צריכים לצאת לאלתר, ואין לנו עוד שניה אחת לחכות. הגיע זמן שוויון".