מנהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) הכריז השבוע על כוונתו להוביל מהלך רחב להסרת צבעי מאכל מלאכותיים המבוססים על נפט מהמזון האמריקני, תוך הסתמכות על שיתוף פעולה מרצון מצד יצרני המזון – אך מבלי להתחייב על איסור גורף או לספק לוח זמנים מחייב.
נציב ה־FDA, ד"ר מרטי מקרי, הודיע במסיבת עיתונאים כי בכוונת המנהל לפעול לצמצום השימוש בצבעים הסינתטיים עד סוף 2026, במקביל לקביעת סטנדרטים חדשים שיקדמו מעבר לחלופות טבעיות. שר הבריאות רוברט פ. קנדי הבן, שצידד ביוזמה, הודה כי לא נחתמו הסכמים רשמיים עם התעשייה, אך ציין כי יש "הבנה" מצד החברות.
"היום אנחנו פונים לחברות המזון ומבקשים להחליף צבעים פטרוכימיים ברכיבים טבעיים – כפי שכבר נעשה באירופה ובקנדה", אמר ד"ר מקרי. "המטרה שלנו היא להגן על בריאות הילדים." לדבריו, במשך עשורים רבים, צבעי המאכל הוכנסו למאכלים המיועדים לילדי ארה"ב באופן בלתי מפוקח. לטענתו הפעולה התרחשה ללא ידיעתם וללא הסכמתם.
בתגובה ליוזמה, ארגוני התעשייה שמייצגים את יצרני הממתקים, את מוצרי החלב ואת הצרכנות הכללית – טענו כי החומרים מאושרים לשימוש ונבדקו בקפדנות. דובר איגוד יצרני הממתקים, כריסטופר גינדלספרגר, הדגיש כי "מוצרינו נחשבים בטוחים על ידי גופי הרגולציה בעולם כולו", והביע תקווה לשיתוף פעולה בנושא עם ממשל טראמפ והקונגרס.
איגוד מותגי הצרכנות האמריקני, שמייצג יצרני מזון מרכזיים, קרא ל־FDA לוודא שכל שינוי יתבסס על ראיות מדעיות מקיפות, והביע חשש כי המהלך יגרום לבלבול בקרב הצרכנים. עם זאת, הדרישה להסיר צבעים מלאכותיים מהשוק – אינה חדשה.

למעשה, מזה שנים רבות פעילים וארגוני בריאות רבים דורשים את הסרת חומרים אלה, בטענה שמספר מחקרים מצביעים על קשר מובהק בין צבעי מאכל סינתטיים לבין הפרעות קשב, היפראקטיביות ותופעות נוירו־התנהגותיות בקרב הילדים.
באירופה ובקנדה נדרשים יצרני המזון לציין אזהרות ברורות על מוצרים הכוללים צבעים סינתטיים, מה שהוביל את רוב החברות להשתמש בצבעים טבעיים כמו תמציות מסלק, אצות וכרוב סגול. בארה"ב, לעומת זאת, צבעים מלאכותיים עדיין נפוצים מאוד – בעיקר במזונות לילדים.
מדינות כמו קליפורניה וווירג'יניה המערבית כבר חוקקו חוקים שמגבילים את השימוש בצבעים מלאכותיים, במיוחד בארוחות שמוגשות בבתי ספר. בווירג'יניה המערבית, למשל, תיכנס לתוקפה תקנה האוסרת על שימוש בצבעים מלאכותיים בארוחות התלמידים כבר באוגוסט הקרוב, ואיסור כולל צפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2028.
חלק מהחברות החלו כבר לבצע התאמות. איגוד יצרני מוצרי החלב הודיע כי יפסיק מרצון להשתמש בצבעים מלאכותיים במוצרי חלב המיועדים לתוכניות הזנה בבתי ספר – עד יולי 2026. עם זאת, על אף התמיכה ביוזמה מצד חלק מהציבור, יש גם קולות שמטילים ספק באפקטיביות המהלך.

ד"ר סוזן מיין, מומחית למחלות כרוניות מאוניברסיטת ייל ולשעבר ראש מרכז המזון ב־FDA, טענה כי ההתמקדות בצבעים מלאכותיים מפספסת את לב הבעיה. "הם מתמקדים בעניין שלא ישנה את שיעורי המחלות הכרוניות במדינה", אמרה. "רוב הצבעים האלו בשימוש כבר מאה שנה – צריך להתמקד ברכיבים שגורמים באמת למחלות."
גם איגוד יצרני הצבעים טען כי הדרישה להחלפה מהירה של צבעי המאכל המדוברים תתקל בקשיים לוגיסטיים וייתכן ותגרום לשיבושים באספקת המזון. אך למרות הביקורת, ההודעה של ה־FDA מסמנת שינוי בכיוון החשיבה הרגולטורי.
צבעי מאכל מלאכותיים אולי אינם האיום הבריאותי החמור ביותר, אך שינוי ביחס כלפיהם עשוי להעיד על נכונות הממשל להקשיב לציבור ולנקוט גישה זהירה יותר כלפי תוספים סינתטיים. נראה כי השיח סביב בטיחות המזון האמריקאי רק התחיל: בשנים הקרובות צפויים עוד קרבות רגולטוריים ומשפטיים ציבוריים מתוקשרים.