לאחר שורה של אסונות, אישרה אמש (ב') מליאת הכנסת ברוב של 56 תומכים את חוק הפיקוח על מעונות היום של ח"כ יפעת שאשא ביטון ואחרים. מי שקידמו את החוק יחד עם חברת הכנסת שאשא ביטון הם המועצה לזכויות הילד והקואליציה לחינוך מלידה, וכולם בירכו אתמול על החוק בטענה שמדובר ב"צעד היסטורי". החוק מחיל למעשה לראשונה בתולדות המדינה את אחריותה על מסגרות החינוך לילדי גיל לידה עד שלוש ומסדיר את אופן הפעלתם. הורים שירשמו את ילדיהם למסגרות לגילאים הצעירים יוכלו לראשונה לדרוש לראות רישיונות הפעלה (בשנה הראשונה זמניים) וידעו כי מדובר במסגרת מפוקחת.
עם תחילת הדיונים על החוק ביקשו גורמים המעורים בנושא לדחות את יישומו על מסגרות קטנות, אולם מקדמי החוק מנעו זאת וכך למעשה הוא יחול כבר מהשנה הבאה על כל המסגרות שבהן שבעה ילדים ומעלה. שנה אחרי כניסת החוק לתוקף יותקנו תקנות אשר יסדירו היבטים נוספים בשמירה על פעוטות וחינוכם כמו הכשרות עובדים, תנאי בטיחות ועוד. התקנות יחולו מיום פרסומן ועד חמש שנים לתחולה מלאה של החוק.
כהורים לילדים צעירים תוכלו לדרוש כבר משנת הלימודים הבאה לראות את האישור הזמני של המעון לפעול בהיסתמך של שני נתונים שייבדקו על ידי משרד הרווחה: היעדר עבר פלילי של הבגירים השוהים במעון, ובטיחות המבנה לילדים. בהמשך יידרשו הצוותים לעבור גם הכשרה של עזרה ראשונה ועוד.

הלקונה בחוק תתייחס למסגרות הקטנות הרבות שישנן, ובהן מספר ילדים נמוך יותר שלא ייכנסו לפיקוח בשלב הזה. אם עד היום יכול היה כל אדם לפתוח מעון, גם אם הוא בעל הרשעה פלילית, כך עשו מטפלות שהורשעו בהתעללות וחזרו לפעול עם פעוטות, מעתה בעל מעון יקבל רישיון הפעלה רק אם לא הורשע או לא הוגש נגדו כתב אישום.
מי שייתן את הרישיונות או ימליץ על אישור המעונות יהיה גוף בודק ומומחים שקיבלו אישור מהשר כדי לפעול בתחום. וכן יוסמכו פקחים לנושא על ידי משרד הרווחה לשם פיקוח על ביצוע החוק החדש. עוד נכנס לחוק כי על אדם שהפעיל מעון ללא רישיון כנדרש בחוק, יוטל עיצום כספי בין 30-12 אלף שקלים, תלוי במספר הילדים שבו. גם מי שהפר את אחד התנאים לקבלת הרישיון יידרש לשלם על כך קנס. החוק שהוכן במשך שבועות ארוכים בוועדה לזכויות הילד של שאשא ביטון פורט לפרטי פרטים את התנאים לרישיון, התנאים בהם מתקיימת הפרה וכן התנאים לערעור לפרטי פרטים שאותם יידרשו כעת ללמוד כל בעלי המעונות ברחבי הארץ.
יערה שילה, רכזת תוכנית מנהלות מעון במכללת אפרתה וחברה בקואליציה לחינוך מלידה – אנו, אמרה ל"מקור ראשון" כי "זה יום גדול והיסטורי למדינת ישראל, בזכות ח"כ יפעת שאשא ביטון שהובילה את החוק ותמיכתו של השר חיים כץ ובשיתוף פעולה עם המועצה לזכויות הילד עשינו מהפך היסטורי אבל עדיין עבודה רבה לפנינו. בשלוש השנים האחרונות הצלחנו להעלות את נושא החינוך לפעוטות לסדר היום הציבורי, אך החוק יידרש לעבור עוד שיפוצים כדי לתת מעטפת שלמה לנושא. החזון שלי הוא שבתוך חמש שנים יעבור הנושא כולו לאחריות משרד החינוך".
ח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה לזכויות הילד שהכינה את הצעת החוק אמרה אמש: "עשינו היסטוריה, ההורים, הארגונים וחברי הכנסת. אמנם מדובר בצעד קטן ביחס להצעת החוק הפרטית שיזמתי, אך בצעד גדול ומשמעותי עבור הילדים בגילאי לידה עד שלוש והוריהם, ואפילו עבור מעונות היום עצמם. החוק יסדיר את שטח ההפקר הקיים במציאות כיום ואת הפיקוח שלא היה קיים בפועל, ודאי לא ברמה שמדינה מתוקנת צריכה לדרוש מעצמה".

מהמועצה לשלום הילד נמסר: "מאבק של 15 שנים הגיע לסיומו. זהו הישג היסטורי לכל פעוט בישראל. לראשונה, המדינה מכירה באחריותה כלפי פעוטות בגילאי לידה עד 3. מדובר בחוק הכרחי להגנה על שלומם הנפשי והפיזי של פעוטות. החוק ישים סוף להפקרות שקיימת היום והמאפשרת לכל אחד לפתוח מסגרת לפעוטות, גם אם אין לו רישיון או הכשרה, גם אם המקום מסוכן לפעוטות, ואפילו אם מי שפתח את הפעוטון הורשע בפגיעה בילדים.
"חשוב לומר שעל אף ההישג ההיסטורי העבודה לא הושלמה. כעת, משעבר החוק במליאה, המדינה מחויבת להתקנת תקנות אשר יסדירו באופן מפורט בין היתר את סוגיית הבטיחות וההכשרות. אנו דורשים כי העבודה המאומצת וההישג ההיסטורי שהושג לא ירדו לטמיון בגלל סחבת בהתקנת התקנות או בגלל אוזלת יד של משרדי הממשלה האמונים על כך".