סגן נשיא סין, וואנג צ'י-שאן, יועצו הקרוב של הנשיא שי ג'ינפינג, נחת אמש בישראל. יחד איתו הגיעו 2 שרים ו-12 סגני שרים, בהם שר המדע והטכנולוגיה הסיני, סגן שר החוץ וסגן שר המסחר. לאחר ביקור בכותל המערבי ובכנסיית הקבר, התארח צ'י-שאן לפגישת עבודה וארוחת ערב במעון ראש הממשלה. נתניהו אמר לסגן הנשיא, כי מדובר בביקור החשוב ביותר של מנהיג סיני בישראל בשמונה-עשרה השנים האחרונות. "זה סימן לידידות המתפתחת בינינו. העובדה שסגן נשיא סין נענה להזמנתי להשתתף בוועידת רה"מ לחדשנות, היא מחמאה גדולה מאוד לישראל, שמשקפת את היחסים המתפתחים בינינו".
מהצד הישראלי השתתפו בפגישה: ראש הממשלה, שר הכלכלה אלי כהן, סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, ראש המל"ל מאיר בן שבת, מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ וראש הסגל יואב הורוביץ, ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון ושגריר ישראל בסין צבי חפץ. סגנית השר חוטובלי פרסמה לאחר הפגישה כי "דברים גדולים קורים ביחסי החוץ של ישראל".


פרופ' יורי פינס, מומחה לסין מהאוניברסיטה העברית, מסביר כי מעמדו של סגן הנשיא הוא יותר סמלי ממעשי, אולם מודה כי הגעתו לישראל מהווה אמירה של בייג'ינג לגבי יחסיה עם ירושלים. "האדם הספציפי הזה שהגיע נמצא במעמד מאוד בכיר, ויש לו השפעה כבירה על הפוליטיקה הסינית. אין ספק שזה מצביע על החשיבות שסין מייחסת לקשרים הבילטרליים עם ישראל".
פינס מוסיף כי יש לביקור קשר עקיף למתח שקיים בימים אלו בין סין וארה"ב. "לא קשר ישיר, כי הקשרים בין ישראל וסין בנושא החדשנות נרקמו כבר לפני כמה שנים וזו כבר הוועדה השלישית שמתקיימת. אבל אין ספק שסין יודעת שארה"ב לוחצת כרגע על בעלות בריתה לצמצם עד כמה שאפשר קשרים מדעיים וטכנולוגיים עם סין. זה חלק מהמדיניות של ארה"ב, כדי להאט את הכניסה של סין לזירה הבינלאומית, ולישראל יש הרבה מאוד מה להציע מבחינת טכנולוגיה ומדע. כך שלסין חשוב שישראל לא תתפתה ללכת בעקבות ארה"ב בעניינים האלו".
מה שבעיקר מעניין את הסינים כאן, הוא מוסיף, הם טכנולוגיה ומדע, מחקר ופיתוח. "ישראל היא מעצמה של מחקר ופיתוח. סין מעוניינת בשיתוף פעולה בתחומים חקלאיים, רפואיים, בתחומים של ביו-טכנולוגיות, מערכות מידע, ואני חושב שגם לישראל יש מה ללמוד מסין, למשל בנושא זיהוי פנים באמצעות מצלמות אלקטרוניות. דבר שמאוד צמצם את הפשיעה בסין ויכול לעניין את ישראל מסיבות מובנות. אני חושב שיש כאן פוטנציאל אדיר לשיתוף פעולה בין שתי מדינות, שבסך הכול אין ביניהן מחלוקות גדולות, והאינטרסים המשותפים גוברים על חילוקי הדעות".




ביום רביעי צפוי להיפתח המפגש הרביעי של ועדת החדשנות ישראל-סין בפורמט בין ממשלתי, G2G. בוועדה ייחתמו 8 הסכמים משותפים בתחומי מדע וטכנולוגיה, מדעי החיים, חדשנות, בריאות דיגיטלית וחקלאות. רה"מ וסגן נשיא סין יחתמו על התכנית התלת-שנתית החדשה של הוועדה. ועדת החדשנות מתכנסת אחת לשנה לסירוגין בירושלים ובבייג'ינג ומקדמת שיתופי פעולה בין גורמי הממשל משתי המדינות, פרויקטים משותפים המשלבים סקטור פרטי, מחקרים משותפים במדע ותעשייה, והענקת מלגות לימוד לסטודנטים משתי המדינות.