דו"ח חמור בנושא רדיפת עיתונאים ופעילים פוליטיים בידי הרשויות הפלסטיניות פורסם אתמול (יום ג') על ידי ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. הארגון התמקד באמצעים הקיצוניים, שבהם נוקטים הרשות הפלסטינית וחמאס במטרה להשתיק קולות שמנוגדים להם. הדו"ח מתעד למעלה מ-80 מקרים של עינויים ומעצרים שרירותיים, חלקם בעקבות לא יותר מכתיבת ביקורתי פוסט בפייסבוק, אחרים בעוון השתייכות לקבוצת סטודנטים או תנועה פוליטית לא נכונה. "ההתקפות, גם מחמאס וגם מהרשות הפלסטינית, נגד מתנגדים לממשל ומפגינים, כתבים ובלוגרים, הן שיטתיות ולא נענשות", אמר טום פורטאוס, סגן מנהל תכנית בארגון.

שני הארגונים המעיטו בחשיבות מעשי ההתעללות שפורסמו בדו"ח והתייחסו אליהם כמקרים בודדים, ובאותו הזמן השמיעו התחייבויות מעורפלות כי בכוונתם לחקור את האירועים. הדו"ח מגיע בזמן שעניין חופש העיתונות במזרח התיכון והיחס למתנגדים לממשל הפך למוקד בשיח הציבורי בעקבות מותו של ג'מאל חשוקג'י, כותב טורים ב'וושינגטון פוסט', בקונסוליה הסעודית באיסטנבול ב-2 באוקטובר.
עיתונאים, פעילים פוליטיים, סטודנטים ומפגינים סיפרו ל-Human Rights Watch כי ספגו איומים, מכות ואפילו הוכנסו לצינוק למשך פרקי זמן ארוכים במהלך מעצרם. חלק מהעצורים אף התבקשו לאפשר גישה לטלפונים ולמשתמש ברשתות החברתיות שלהם. עיתונאי תושב עזה סיפר שהוא הוכה ונעצר על ידי כוחות הביטחון של חמאס בגלל פוסט שכתב בפייסבוק, שבו העביר ביקורת על מנהיגות הארגון. "האם הילדים שלכם ישנים על הרצפה, כמו שלנו?" כתב ברשת החברתית.
בדו"ח גם נחשפו האשמות נגד הרשות הפלסטינית כי החזיקה מאות מתנגדים לממשל במעצר מנהלי ללא כתב אישום או משפט.

עיתונאים בגדה המערבית דיווחו לאחרונה על מתקפה מתרחבת וברוטלית באופן מיוחד על עבודתם וחייהם. העיתונאי ג'יהאד בראקת סיפר כי הוחזק על ידי כוחות הביטחון במשך שלושה ימים רק משום שהוא צילם את שיירתו של ראש ממשלת הרשות הפלסטינית ראמי חמדאללה בנקודת גבול ישראלית. "חשוב ביותר שעיתונאים ידברו בפומבי על ההתעללות אותה הם חווים כדי שנוכל לעבוד בחופשיות בעתיד, ללא מטרד".
שאוואן ג'ברין, יו"ר ארגון זכויות האדם הפלסטיני אל-חאק, אמר כי "העובדה שהישראלים מפרים באופן שיטתי את הזכויות הבסיסיות ביותר של הפלסטינים היא לא סיבה לשתוק נוכח העובדה שכוחות הביטחון הפלסטיניים נוקטים בעינויים ודיכוי שיטתי".
ב-Human Rights Watch קראו לשני הגופים המנהיגים את הפלסטינית לפעול על פי כללי זכויות אדם בינלאומיים ודרשו מממשלות בכל העולם להקפיא כספי סיוע לכל סוכנות שהואשמה בדו"ח. חוסאם ערפאת, ראש המחלקה לזכויות האדם ולחברה אזרחית באש"ף אמר שאם ההאשמות נכונות, "אנו נטפל בהן ונעמיד לדין את האחראים למעשים".
הדו"ח התקבל בעזה בחום בקרב פעילי זכויות אדם שאמרו שרדיפת מתנגדים לממשל הופחתה קצת בזמן האחרון, אך המחסור בדין וחשבון מצד הרשויות ממשיך להיות בעייתי. "אין צבע אחד ששולט ברצועת עזה. ארגוני מעקב אינם קיימים, אין פרלמנט אפקטיבי ואין הפרדה ברורה בין רשויות", אמר איסאם יוניס, מנכ"ל מרכז אל מזן לזכויות אדם.

דובר מטעם חמאס אמר שהתנועה הייתה מתואמת עם Human Rights Watch ושיתפה עמו פעולה, אולם לטענתם בדו"ח "אין דיוקים או אובייקטיביות". "למצער, הרבה מההבהרות שלנו נותרו ללא התייחסות", אמר אייד אל-בוזום, דובר מטעם משרד הפנים. "עינוי לא מקובל עלינו בשום צורה. כאשר יש הפרות, אנו נוקטים בצעדי ענישה".
עמאר שאקיר, מנהל ארגון זכויות האדם בישראל ובשטחים הפלסטיניים, אמר: "חבל שישנם בכירים פלסטינים שנקטו בטקטיקה של מתעללים סדרתיים בזכויות אדם והאשימו את ארגוני זכויות האדם באג'נדות זרות, במקום להתמודד עם טענות ההתעללות החמורות שתיעדנו".
תרגום: אלחנן שפייזר