קרב הקרדיטים שהתפתח בסוף השבוע על נסיעת ראש הממשלה בנימין נתניהו לעומאן, חשף הרבה יותר ממה שמדליפיו כנראה התכוונו לחשוף. במרוץ אל התהילה, אמר "פקיד ישראלי בכיר" לחדשות ערוץ עשר כי "שמונה חודשים לפני הנסיעה ההיסטורית לעומאן, קיים רה"מ פגישה סודית עם שר החוץ העומאני יוסוף בן עלאווי וכי הגורם שארגן אותה היה ראש המוסד יוסי כהן, שגם נוכח באותה פגישה. מה שחשוב היה ל"פקיד הבכיר" לציין כי "נושא השיחה העיקרי באותה פגישה היה הסוגיה האיראנית וקידום היחסים בין עומאן לישראל".
–"מסילות לשלום": היוזמה לקירוב בין ישראל למדינות ערב
למה זה חשוב? כי ההדלפה משוללת קונטקסט. אמנם, סוד גלוי הוא כי ועידת מינכן לביטחון היא כר פורה לפגישות חשאיות. עיקר חשיבותה הוא במה שקורה מאחורי דלתות סגורות. אבל במקרה דנן, חשוב לא פחות מהפגישה עצמה הוא מה שקדם לה. נתניהו הגיע לוועידת מינכן ב-18 בפברואר, שלושה ימים אחרי הגעתו של שר החוץ העומאני יוסוף בן עלוואי לביקור נדיר בירושלים, שבו נפגש גם עם אבו מאזן ברמאללה וביקר במסגד אל-אקצה. כל זה קרה חודשיים אחרי הכרזת טראמפ על העברת השגרירות האמריקנית לבירת ישראל. המוטו הפומבי של נסיעתו היה הזדהות עם הפלסטינים בשעתם הקשה, אך כמו שנכתב ב"מקור ראשון" עוד טרם ההדלפה בסוף השבוע, ביקורו של השר העומאני בירושלים הצריך תיאום מראש עם ישראל, כך שבין הביקור הפומבי בבבירה למפגש החשאי במינכן ישנו קשר ישיר. האנטומיה של ההדלפה, כך נראה, נועדה לפאר את ראש המוסד מבלי לזנב בתהילה של נתניהו.

גם השר ישראל כ"ץ לא נותר ללא ליטרת תהילה משלו. העתק של ההזמנה האישית שנשלחה אליו לכנס בינלאומי בעומאן בנושאי תחבורה מטעמו של שר התחבורה העומאני, החלה לרוץ ברשת. תאריך ההזמנה ששלח ד"ר אחמד מוחמד אל פוטאיסי לכ"ץ, שמולא בכתב יד ומופיע בראש הדף הוא מחודש יולי השנה. משמע, השר כץ היה אף הוא בסוד העניינים כבר לפחות שלושה חודשים לפני ביקור רה"מ בעומאן. אבל כפי שנראה בהמשך, זה קצת יותר מורכב.
בחזרה ל"פקיד הבכיר", שתדרך את ערוץ 10 בסופ"ש כי "המגעים בין ישראל לעומאן החלו באפריל 2017 בהובלת המוסד". אך אם נחזור למאמר שהופיע ב'מקור ראשון', עוד לפני ההדלפה, הרי שאפריל 2017 הוא גם החודש שבו החלה ישראל לקדם באופן רשמי את מיזם "מסילות לשלום אזורי", שנועד לייצר מערך רכבות אזורי שיחבר את ירושלים עם ירדן וערב הסעודית. השר כ"ץ כינס אז מסיבת עיתונאים שבה חשף לראשונה את המיזם בתקשורת והסביר כי "מדינות האזור, ובכללן סעודיה, מקדמות פרויקטים רכבתיים גדולים המחברים את מדינות המפרץ וירדן. גם הפלסטינים, אמר, יוכלו ליהנות מהפרויקט שאליו יחוברו דרך מסעף ייעודי לג'נין.
בעקבות הצגת הפרויקט לעולם, החל משרד התחבורה להריץ גם קמפיין יחסי ציבור ברשת. כמה שאלות שעולות מכך: היכן היו האמריקנים באותו שלב? האם בכלל ידעו מהסיפור? ובכן, האמריקנים כבר היו בסוד העניינים. לגמרי. כי כפי שכ"ץ עצמו סיפר, זמן לא רב אחרי הבחירות לנשיאות ארה"ב, לקח אותו נתניהו לפגישה עם ג'ייסון גרינבלט, השליח האמריקני למזרח התיכון, שם הציג לו כ"ץ את המיזם.
כאן אנו מגיעים לחלק המעניין של מבול ההדלפות בסופ"ש. בניגוד לעובדה שהפרויקט שיציג השבוע השר כ"ץ בעומאן מוכר היטב לאמריקנים, הסאבטקסט של הדלפות הפקיד הבכיר כפי שהתפרסם בסופ"ש הוא כי "כל המגעים בשנה וחצי האחרונות בין ישראל לעומאן התקיימו כאשר אף אחד מהצדדים לא מעדכן את הממשל האמריקני". לדבריו, "בחודש ספטמבר, בשולי עצרת האו"ם, נפגש שר החוץ העומאני בניו יורק עם יועצו הבכיר של הנשיא טראמפ ג'ארד קושנר ולא אמר לו מילה בנושא המגעים המתקדמים עם ישראל", וגם: "ראש הממשלה נתניהו לא הזכיר את הנושא במהלך פגישותיו עם הנשיא טראמפ ועם קושנר בניו יורק".

על זה לא נותר אלא לשאול: האומנם? כאמור, גרינבלט עודכן בשלבים מוקדמים על פרויקט מסילות לשלום. האם קושנר לא תודרך על ידי גרינבלט באותה פגישה עם נתניהו וכ"ץ? מעבר לכך, האם היו האמריקנים עיוורים לביקורו של שר החוץ העומאני בירושלים? ברור שלא. רוב הסיכויים, שגם הפגישה של ראש הממשלה במינכן עם השר העומאני לא ממש נעלמה מעיני ה-CIA.
אבל השאלה האמיתית שצריכה להישאל היא מדוע היה חשוב כל כך לפקיד הבכיר להדליף, שהאמריקנים היו לכאורה כל העת מחוץ לתמונה. שהחתן קושנר, ידידו הקרוב של הנסיך יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, לא ידע דבר. שנתניהו לא עדכן אותו ולא את טראמפ בפגישותיו בניו יורק. התשובה: ככל הנראה מדובר בסוג של איפכא מסתברא. שאיראן איננה המוקד של הביקור בעומאן אלא המו"מ עם הפלסטינים ועסקת המאה של טראמפ. מלכתחילה, הסיבה הרשמית לביקור השר העומאני בירושלים אשתקד היה על רקע ההזדהות עם התנגדות הפלסטינים להעברת השגרירות לירושלים.
באותם ימים גם ניתק אבו-מאזן את קשריו עם וושינגטון ומאז מתמיד בסירובו לראות באמריקנים מתווך הוגן. כל עוד הוא מתבצר בעמדתו, ישנה בעיה: איך בכל זאת מקדמים את 'עסקת המאה' של טראמפ. אולי על ידי הצבת מתווך למתווך. כלומר, על ידי העומאנים שעשו לו מחווה נאה בעת צרה. על כן, קל לו יותר גם להיענות לחיזוריהם מבלי לצאת עם יותר מדי חמאה על הראש. אחרת, מדוע הזמין סולטן קאבוס את אבו מאזן למוסקט ובילה איתו שלושה ימים תמימים בדיוק לפני ביקורו של ראש ממשלת ישראל בממלכה? יותר מזה, הוא הגדיל לעשות ושלח אליו את שר החוץ שלו בן עלאווי לרמאללה מיד אחרי. לא נשמעו שום מילות סירוב נוראיות או כפירה בעיקר מרמאללה בעקבות אותו ביקור. גם הנסיעה של יו"ר הרשות בשבת לקהיר לפגישה עם נשיא מצרים עבד אל פתאח א-סיסי, דובר שם על הרבה מעבר להסדרה מול חמאס והמשכורות לעזה. בין השאר, פרויקטים לתשתיות ומקומות עבודה לעשרות אלפי בוגרי אוניברסיטאות. המחויבות המצרית הזו חיונית ובמדינות המפרץ יודעים – מצרים היא מדינת המפתח. בלעדיה לא תהיה הסדרה בעזה ואבו מאזן לא יהיה פנוי לא לעסקת המאה ולא לשום עסקה.


המשא ומתן עם הפלסטינים הוא עניין רגיש במיוחד בימים אלו במחוזות אזורי הבחירה של הליכוד ורה"מ, וזו אולי הסיבה שמכונת ההדלפה עבדה בסופ"ש בכיוונים נוספים. בפרשנות של גילי כהן כתבת במהדורה של ערוץ 'כאן' לכתבה ששידרו מעומאן ביום חמישי מואב ורדי ורועי קייס, אמרה הכתבת כי "מקור בכיר" גילה באוזנה ש"לביקורו הקרוב של כץ השבוע במוסקט יתלוו אנשי מודיעין והנושא יהיה איראן, איראן ושוב איראן". האם ייתכן שהנושא כל כך רגיש, שבירושלים מוכנים להביך את הסולטן ולהגיד שהנושא הוא איראן רק כדי לא לדבר על עסקת המאה? בשורה התחתונה, הרי מדובר בשני ביקורים צפופים של נתניהו וכ"ץ בסולטנות, שבוע אחרי שבוע.
בצילומים מהביקור ההיסטורי של נתניהו בעומאן, מי שנראה מאחורי הסולטן הוא שר התחבורה שלו, הד"ר פוטאיסי. כלומר, פלסטינים ותחבורה היו על סדר היום בביקור נתניהו. בשורה התחתונה, מה שאנו רואים בעצם זה בלון ניסוי עומאני, שנועד לבחון עבור הסעודים והאמריקנים את התגובה ברחוב הערבי לקשר גלוי עם ישראל, שמחירו הוא עסקה עם הפלסטינים. ואם כן, מדובר במהלך לא פחות מגאוני, כמו שאמרה ל"מקור ראשון", מורן זגה, חוקרת במרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ועמיתת מדיניות במכון מיתווים. הסיבה: בכל מצב, מי שיוביל את המגעים עם ישראל הם הסעודים, אך נוח להם לבחון את תגובת העולם הערבי דרך העומאנים. בכל מקרה, יותר מסביר להניח שישראל שיתפה את סעודיה בנסיעת נתניהו לעומאן.
ובשורה התחתונה, למרות ההדלפות המכוונת לכך שבעומאן ידברו בעיקר על איראן, הסיפור האמיתי כנראה אינו "איראן, איראן ועוד איראן", אלא חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים ועסקת המאה של טראמפ.