בגבול לבנון נמשכות העבודות לחשיפת מנהרות חיזבאללה החודרות לשטח ישראל, בכמה נקודות במקביל לרוחב הגדר. קצין בכיר בצה"ל אומר היום כי המבצע עשוי להימשך גם כמה חודשים. אל המנהרה הראשונה מול מטולה הצליחו להתחבר בתוך פחות מ-12 שעות, אך מאז עדיין לא הושגו הצלחות נוספות, לא במוקד נוסף שנמצא במטולה ולא במוקדים אחרים.
לדברי הקצין, חיזבאללה הופתע מאוד. "הארגון עוד מנסה להבין מה אנחנו יודעים ומה לא. הוא עוד יופתע בהמשך מכמות הידע שלנו". הבכיר אמר כי הוא מעריך שהטיפול בכלל המנהרות יוכל להיעשות משטח ישראל בצורה מלאה, ובאשר לאפשרות של טיפול במנהרות מהצד הלבנוני אמר כי הוא מעריך שטיפול כזה היה מוביל להסלמה רחבה, ובקלות יכול היה להידרדר למלחמה.


הבכיר חשף את הדיונים וההתלבטויות בשנה האחרונה, לקראת הפתיחה של מבצע "מגן צפוני". אחת העמדות גרסה שיש להמתין עם הטיפול במנהרות לשעת מלחמה, אך לבסוף הוחלט שלא לעשות כך, וסוכם שהפעולה נגד המנהרות תבוצע לפני שהן מוכנות להפעלה ולמלחמה.
מחשבה נוספת הייתה לנהל את המבצע כמבצע חשאי ללא חשיפה, אך זו אפשרות מורכבת; בחלק מהנקודות, כמו זו שכבר נחשפה במטולה, הידע הטכנולוגי הוביל לנקודה מדויקת שבה הובן שנמצאת המנהרה. עם זאת, במקומות אחרים הטווח האפשרי להימצאות המנהרה רחב יותר. כדי למצוא מנהרה בתוך טווח נרחב כזה יש צורך בכלים הנדסיים כבדים ובפעילות שלא יכולה להישאר חשאית. לבסוף גם הוחלט שהאופציה הגלויה עדיפה, גם לצורך הרתעת חיזבאללה – שהופתע מהידע הישראלי, שכן פרויקט המנהרות שלו היה חשאי ביותר גם בין כותלי הארגון – וגם כלפי חוץ, כדי להראות את ההפרות החוזרות ונשנות של החלטה 1701 של האו"ם על ידי חיזבאללה, ואת חוסר היכולת של ממשלת לבנון, צבא לבנון, וגופי האו"ם לעמוד נגד חיזבאללה.
המנהרה הראשונה, שאותרה מעט מדרום למטולה, נועדה ככל הנראה ליציאה של כוחות קדמיים מיוחדים שישלטו על הגישה למטולה בכביש 90 ובכך ינתקו אותה מדרום ויבודדו אותה. חפירת מנהרה מסוג זה אורכת שנים, שכן הקרקע בצפון שונה מזו בדרום, וכאן יש לחצוב בתוך סלע. עם זאת, הטכנולוגיות שמאתרות את המנהרות עשויות לפעול טוב יותר בקרקע הצפונית, בשל אופייה.



בשל הקושי הרב לחצוב מנהרות בקרקע הצפונית, ועם הצלחת צה"ל לסכל את מנהרות חיזבאללה שכבר נחפרו, העריך הקצין הבכיר כי חיזבאללה יבין שהניסיון לחפור מנהרות לא משתלם לו.
פיר החפירה של המנהרה שאותרה מול מטולה מוקם במבנה ששימש בעבר כמפעל לבלוקים. כדי לטשטש את עבודתם שם, העבירו פעילי חיזבאללה את המשאיות שפינו את העפר מן האתר למרחק של יותר מ-10 קילומטרים. עד ליום שני האחרון עוד עבדו פעילי חיזבאללה לכריית המנהרה הזו. ההכרזה על מבצע גלוי, ותחילת הפעולות נגד המנהרות, גם פוגעת במאמצים הטכנולוגיים. עם זאת, ברשות מערכת הביטחון גם כלים נוספים שיכולים לאתר את חלל המנהרה גם כאשר הוא ריק ולא מתבצעות בו פעולות חפירה.
בהרבה מהמערכות משתמשים כעת לראשונה בגבול הצפון, ולא ניתן היה להעביר את כל המערכות מהדרום צפונה – בשל השוני באופי הקרקע. לפני תחילת המבצע, במהלך חודשים ארוכים, בוצעו ניסויים בנקודות שונות בצפון הארץ, כדי להבין וללמוד את הכלים הטכנולוגיים וההנדסיים, וכדי לשפר את היכולת הבוסרית לאיתור מנהרות – שמדינת ישראל היא הראשונה בעולם להחזיק בה.


