אחרי שנים של מאבק משפטי ממושך, שחרר ביול חמישי שעבר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט חוות דעת המכשירה את היישוב חרשה שבחבל בנימין. שרת המשפטים איילת שקד ובכירי ההתיישבות ביו"ש הגיבו בסיפוק רב על המהלך.
ראש מועצת בנימין ישראל גנץ בירך את השרה איילת שקד על פועלה בעניין. מנגד, הוא מחה על מה שנראה בעיניו כהתיישרות של היועץ מנדלבליט עם חוות הדעת המחמירה של יועמ"ש איו"ש, שלפיה לצורך הסדרת חרשה יש לפתור באמצעות מנהרה או גשר את בעיית כביש הגישה העובר בקרקע פלסטינית.

"יישור הקו של היועמ"ש אינו מקובל", אומר גנץ. עלות הפרויקט מוערכת בתזכיר ב־6 מיליוני שקלים, אולם גנץ מעריך ש"אם העניין ייפתר ב־10 מיליון שקלים, לפי התוכנית הזו, המצב יהיה טוב".
השבוע חגג חרשה 20 שנה להקמתו, אך עדיין מרחפת מעליו "עננת הסדרה". את ההחלטה להסדירו קיבלה הממשלה כבר לפני עשור, אך כ־120 מטר בכביש הסלול אליו, במרחק כ־1,500 מטרים ממנו, מנעו עד כה את הסדרתו. יש לציין שלפי התזכיר "טרם הועלתה טענה או תביעה של בעליהם, וזהותם לעת הזו אינה ידועה".
"זו איוולת ממדרגה ראשונה", אומר גנץ. "איפה שמענו דבר כזה, שמקטע דרך ימנע קידום תב"ע?". "צוות ההסדרה" בראשות ד"ר חיה זנדברג נדרש לנושא, והמלצתו שפורסמה במאי הייתה להפקיע את מקטע הקרקע שאינו אדמת מדינה כדי לאפשר דרך גישה למקום, מה שעשוי להביא להסדרתו התכנונית של היישוב. מבחינה משפטית, המשמעות היא הפקעה לצמיתות של זכות החזקה והשימוש במקטע הקרקע הזה.

בתזכיר שהוגש השבוע נכתב כי עמדת יועמ"ש מערכת הביטחון היא ש"אין מקום לפסול מראש את חלופת הפקעת זכות החזקה והשימוש לצמיתות", ושייתכן שהאמצעי הוא מידתי. מנגד, בחוות הדעת של משרד המשפטים מאומצת שיטת "החפירה והכיסוי", שבה נפגעת זכות החזקה והשימוש רק בשלב הביניים שבו מבוצעות עבודות החפירה והבנייה, ולכן נדרש למעשה פתרון הנדסי מורכב ויקר.
"מצד אחד יש פה שמחה גדולה", אומרים במזכירות חרשה. "אנחנו מברכים את השרה שקד, את יועץ שר הביטחון לענייני התיישבות קובי אלירז ואת מנדלבליט, שפועלים לקידום היישוב ומחויבים להתיישבות. מנגד, אנחנו מבינים שהתהליך ארוך, ולמעשה רק התחיל. על אף השמחה, אנחנו דורשים מההנהגה שההכרזה הזו תגיע גם לידי מימוש. המתווה המשפטי מקובל עלינו, אך אינו בר ביצוע. אם המדינה תביא את המימון אין בעיה, אבל זה לא פרויקט שיכול ליפול על היישוב".
גנץ חושש גם מהתקדימיות של החלטה כזו. "מדובר פה על בזבוז מיליוני שקלים רק כדי לא לעקור שבעה עצי זית. זה לא מידתי ולא הגיוני". בקרב התושבים מובע גם חשש שהמנהל האזרחי יתנה את קידום התב"ע בבניית הגשר או המנהרה, מה ש"יתקע" בפועל את התקדמות היישוב.